Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výsev semínek do perlitu

Od: suzymon® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, zahrádkáři. Máte někdo zkušenost s výsevem semínek zeleniny do perlitu? Dnes jsem si byla koupit výsevný substrát a neměli ho, ale prodavačka mne přesvědčila, že hodně lidí kupuje prlit, protože prý semínka rychleji a lépe klíčejí. Dne se na to chystám, ale nějak nevím jak na to. Tak prosím o radu, nebo o nějakou zkušenost. Předem díky, snad mi někdo odpoví, než se do toho pustím.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mirek08*
hodnocení

3x

Perlit je na klíčenie vhodnejší ako ktorýkoľvek propagovaný substrát na výsev. Po plnom rozvinutí klíčnych lístkov treba presadiť do kvalitného substrátu. Odporúčam substrát po výsadbe premáčať roztokom Previcuru, proti padaniu rastlín.

hahanaj*
hodnocení

0x

Perlit je fajn,ale MUSÍ se míchat se substrátem... do samotného perlitu nesázet!

mirek08*

Neodporúčam zmiešavať agroperlit so substrátom, neosvedčilo sa. Dlhodobo používam čistý agroperlit a neviem čo je to padanie rastlín. Taktiež u čistého agroperlitu nehrozí premokrenie. Klíčiace semienko má dostatok vzduchu, ktorý je potrebný pri klíčení.

limetka*
hodnocení

0x

Perlit je vlastně inertní hmota, která má za úkol "nadlehčovat" zeminu, ale nejsou v něm žádné živiny, takže lepší je vysévat do propařeného zahradnického substrátu, který si bez problémů vyrobíte doma na pekáči v troubě - zakápnout hlínu vodou, nastavit teplotu tak na 130°a nechat propařovat kolem 30 minut. Pak by vám klíčící rostlinky v něm neměly zplesnivět. Můžete takto připravenou zeminu zlehčit právě perlitem.

Jednou jsem to zkusil, ale ten šílený zápach při propařování*klik*!

mirek08*

Opätovne odporúčam na klíčenie použiť čistý agroperlit. Počas klíčenia semienko nepotrebuje žiadné živiny. Po vyklíčení presadiť sadeničku do vhodného substrátu (rašelina + záhradná zemina + zeolit + agroperlit + dolomitický vápenec jemne mletý + rohovina) cca Ph 7 a ošetriť prípravkom Previcur - efektívnejšia náhrada za preparovanie. Úspech je zaručený.

hodnocení

Mirku, Vaše odpověď je určitě dobrá, ale vy jste zřejmě odborník a víte jak zeminu správně namíchat. Já jsem takový trochu lajdák a všechno dělám "bajlaj-očko, a bajlaj-prsty", prostě citem dlaní a vizuelně. Obávám se, že neodhadnu správné poměry toho všeho. Tak já raději koupím hlínu v obchodě, co Vy nato? Také jsem koukala na ten Previcur, zeptám se na něj tady v obchodě, jestli ho mají. Víte, já jsem jenom malý zahradníček, mám malou zahrádku, nevysazuji lány, tak osm až dest paprik všelijakých, rajská jablíčka také různé druhy a hlavně dýně a zelené fazolky. Myslíte, že bych měla do toho koupeného substrátu přimíchat také trochu toho agroperlitu? Díky Suzy.

mirek08*

Suzy, ani ja nie som "veľkopestovateľ", ale už dlhé roky svoju pozornosť ako záhradkár venujem pestovanie papriky (Amyka F1, Lungy F1, Almapaprika, Pirouet, Damián, Chilli - Trinidad), paparajok (Bejbino F1, Pilicino F1) a cesnak (vysadené na testovanie 10 odrôd. A samozrejme bežnú zeleninu.

Pokiaľ si substrát nemiešate doma, odporúčam zakúpiť výsevný substrát Agro cs - na výsev a množenie a aj napriek tomu použiť Previcur (aj ako prevenciu, nič tým nepokazíte). Previcur použijete na prvé premáčanie po presadení sadeníc, prípadne ak budete do tohoto substrátu vysievať tak prvé premáčanie po výseve. Pred výsevom, hlavne papriky, odporúčam aspoň dvojdňové máčanie semien v roztoku vody + Lignohumát (farba bežného čaju) pri teplote cca 25 - 30°C. Po 24 hodinách vymeniť nálev a ten použiť na polietie kvetín.Lepšie sa vyvíja koreňová sústava. Ak by Vás ešte niečo zaujímalo, kľudne sa spýtajte, rád odpoviem.

hodnocení

Víte Vy co, Mirek, já bych Vás chtěla domů... míchání, máčení, roztoky... heršoft, to je tak náročné. ;) Sedněte na vlak, a smer Střední Čechy. No jasně, že se směji. Já měla nevlastní babičku z Radvaně, dvakrát jsem tam dokonce i byla, líbilo se mi tam, ale to už je padesát let. Jste mi sympatický. Děkuji za rady. Ale teď jste zase přidal ten Lingnohumát, to je už je na mne fakt moc. Já ty "bestie" semínka prostě vrzla do toho agroperlitu, ať se potvory snaží vyrašit, je to i v jejich zájmu, ;) jinak holt je vyhodím *bum*, to budou koukat. Ale v každém případě dám vědět, a když tak se zeptám, vyfotím aby jste viděl, co mi leze a co s tím dál...Díííky Suzy

mirek08*

Lignohumát je výborná (aj keď nie lacná vec), ale stojí za to. Vrele odporúčam. 1 liter mi vystačí na celý rok, máčanie, výsev, prihnojovanie na list ... ekologické ... Teším sa s Vaších výsledkov a prajem Vám ich. O tom je zahradkárčenie. Nie o produkcií, kvantách vypestovanej zeleniny, ale o kvalite, odbornosti a sebarealizácií. Držím palce, Suzy.

hodnocení

0x
zkoušel jsem to taky, třeba u paprik skoro všichni tvrdí, že nic lepšího než agroperlit na výsev není.
jak píše limetka, je to inertní hmota, takže po vyklíčení je potřeba dodávat živiny formou nějakého plného hnojiva, aby rostliny dobře rostly.
já jsem se vrátil zpět k hlíně, protože u perlitu se mi špatně odhadovala vlhkost a tím doba, kdy bylo potřeba zalévat,ale když by člověk dával vodu spodem a pravidelně, tak by to fungovat mělo.
problém by mohl být u drobných semínek, která by mohla propadnout při výsevu příliš hluboko a pak by si těžko prorazila cestu, ale na papriky, rajčata myslím, že to klidně můžete zkusit.
a dejte vědět, jak jste dopadla.

jabraka*
hodnocení

0x

Perlit je materiál,určený pro stavební izolace.Zahrádkáři ho používají,jak již řekla Limetka, na vylehčení těžké zeminy.Je inertní,to znamená,že neobsahuje žádné minerály,potřebné pro růst rostlin.Ani nedrží vodu,což by byla také jedna z potřeb.Zahradní substráty jsou směs,která má veškeré vlastnosti.U výsevů zeleniny se předpokládá,že semenáčky ihned po zakořenění potřebují značnou dávku živin,a to v perlitu nenajdou.Nu a přece je hned nechcete přesazovat?

JABRAKA

mirek08*

Jabraka POZOR! Pri nakličovaní paprik ako aj iných semien nepoužívať stavebný perlit (v ňom semienky veľmi zle klíčia), ale je treba použiť AGROPERLIT, ktorý sa od stavebného perlitu líši svojou štruktúrou. Agroperlit sú drobné guľôčky, stavebný perlit nepravidelné šupinky. Na zľahčovanie pôdy možno používať stavebný perlit.

hodnocení

Ahojky všem. Tak jak to dopadlo. Jelikož jsem pořád čekala a čekala, ale nikdo z Vás asi neměl zrovna čas, a já byla netrpělivá, tak jsem se do toho pustila jinak a zeptala se na internetu. Tam jsem se dočetla, že semínka nepotřebují k vzejití žádné živiny, jen tu vlhkost. Pak se ovšem musí hlídat a včas přepíchat do substrátu. Že prý je k tomu určený perlit, který má frakci kolem tří milimetrů. Ten stavební, který je skoro prachový, se používá k výsevu určitých květinových semínek a hlavně kaktusů. Tam prý je úspěšnost zaručena, ale musí se to umět. Jako ostatně všechno. :) Takže jsem se do toho pustila, protože jsem koupila přesně ten perlit, který je určen k výsevu semen. Držela jsem se rad, získaných na internetu a semínka paprik zasela podle pokynů. Do toho mi přišla kamarádka, takže jsem poradnu otevřela až po jejím odchodu a nalezla Vaše odpovědi. Pak jsem zase musela rychle odjet a tak odpovídám až nyní.

Jste hodní a já Vám děkuji za odpovědi, jenomže už bylo dokonáno. Teď jsem opravdu zvědavá, co z toho všeho bude a jestli bych přece jen neměla koupit další várky semínek a zasadit je klasickým způsobem, abych na jaře měla vůbec co vysadit na zahrádku. Sice tam píší, že perlit je ta nejúžasnější metoda, že jsou rostlinky zdravé a schopné další vegetace... ale. Taky mi nejde do hlavy, z čeho to čerpá živiny. Asi se to bude muset přihnojovat do zálevkové vody. Koupila jsem Kristalon Start, a až to vzejde, udělám slabý roztok a budu tí zalévat. V každém případě se určitě ozvu a budu referovat a stavu své sadbičky. Třeba tím pomohu i jiným pěstiltelům. Takže brzy nashledanou. Suzy.

Ahojky Suzy, také se podívej do pěstování hub, máš tam první, letošní Hlívu ústřičnou, vedle pařezu. Foto. Přeji úspěšné pěstování semínek. Viky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]