Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Švestka neplodí - jak jí pomoci?

Od: terousek odpovědí: 13 změna:

Nerodí nám švestka po 5 letech, nevíte jak jí nabudit?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

2x

Možností je mnoho,záleží co jí je. Může chtít více vody, nebo hnojivo ,prořezat,mrknout jestli to není zapříčiněno škůdci,nemocí,má vůbec plody po květech?nebo jen květ který opadne a nebo vůbec nekvete?

lerak*
hodnocení

2x

U švestek je problém, že nerodí na starém dřevě. Takže zmladit a pravidelně prořezávat.

hodnocení

2x

Jak je ta švestka velká, vysoká, jak má dlouhé větve, jak je rostlá do šířky?

doplněno 20.02.12 20:05:

Kvetla švestka?

Nezmrzla?

Větve švestky: Rodí ty, co jsou hodně kolmé a na světle.

Pohnojte strom.

hodnocení

1x

otázka je, zda to není slivka, která na opelení potřebuje pel příbuzného druhu, teda jiné švestky... prostě není samoopelivá...

jsou někde okolo jiné švestky, nebo je sama? měl jsem podobný případ, vlastně strom... dokud neměl jiný do páru, kde nic, tu nic...

zkuste si osvěžit vědomosti třeba na google.com/...

doplněno 20.02.12 22:01:

z položené otázky mi není jasné, zda dříve rodila a v současnosti nerodí, nebo má 5 let a ještě nerodí...

hodnocení

1x

Pozor při utahování /// oběšení stromu /// drátu kolem koruny stromu.

Kůra stromů je velmi jemná a slabá. Když použijete , /// jak je rada dole, od Des /// silný drát, můžete definitivně strom poškodit.

Jestli chcete vyzkoušet tuto metodu, tady je jedna z možností, jak utáhnout drát na stromě a nepoškodit ho.

Starou hadici na zalévání, protáhnete drát, dáte kolem kmene, na druhé straně, jiným drátem utáhněte.

POZOR - utáhněte jen trochu více, než je kmen, musíte strom kontrolovat.

Stačí to udělat v březnu, jak začne strom oživovat, hned jak nasadí na poupata, odstranit drát.

Jen můj názor

Co dělám se stromkem 8 let a má nádherná velká jablka? Jen 5- 8 kusů.

Podle zahradníka, jsem udělala opatření, uvidíme, co bude letos.

Vložím foto jabloně

terousek
hodnocení

švestka je 5 let stará, zkusím jí přihnojit. vody má dost.

Pozor v květnu, švestka může kvést, ale jak přijdou mrazíky a vše zmrzne a odpadne.

Jde o to, zda chcete švestku na plody, nebo na stín.
I takto, může vypadat osm let, stará švestka, která má každý rok, nádherné švestky.
Po celý rok, jí zastřihávám větvičky, na tři očka.
Když jsou některé větve moc husté, vystřihnu.
Před mrazíky, zabalím stromky, mám 3, takto ošetřené, do bublinek, proti mrazu.
Moje zkušenost z vlastní zahrádky.
Švestka neplodí - jak jí pomoci?

petula00*
hodnocení

0x

Mám ten samý případ.Taky švšstka cca 5let. Nekvete.V okolí (cca 12m) jsou jiné starší švestky.které rodí.Přihnojoval jsem.

Děláte švestce sestřih?

Každý rok?

Nemáte švestku v mrazivé kotlině. V místě, kde prochází mráz.

Strom neměl ani jeden kvítek?

terousek
hodnocení

ta naše švestka taky nikdy nekvetla. Pamatuji si , že babička švestku nikdy nestříhala a bylo švestek na povidla a ještě z toho vypálila. No nic přihnojím a dám jí ještě šanci. Uvidíme příští rok.

des*

Může to být buď zanedbanou výživou, nebo prostě tím, že je stromek ještě příliš mladý. Pokud se jedná o domácí švestku, pak je možné, že začne kvést i za více let. Měl jsem stromek naroubovaný ze školky na Mirobalanu a kvetl až po asi 7-mi letech od vysazení, nyní je mu tak 13 let a loni měl 2 košíky švestek.Taky se doporučuje ,asi 10cm pod korunou stáhnout silným drátem,potom zakvete.Pochopitelně se potom sundá.

jabraka*
hodnocení

0x

Švestky trhám v aleji za vesnicí,kam jezdáím na weekend.Jsou tam stromy velké a mezi nimi i docela malé.Bývají obalené.Nikdo je neprořezává a neošetřuje.Stejně tak jsme předloni byli u Hodonína a tam byly u silnice aleje švestek,větve se lámaly.

Na své zahradě mám za chatkou asi 5 rostlin,o nichž by se dalo říci,že jsou to švestky,ale nikdy na nich nebyla ani pecka.Asi je to krajové a díky podmínkám.

JABRAKA

honzmalatny*

Děda říkával že se švestka prořezávat nemá,že prý co na ni nemá být že samo uschne.No nevím,Jen jsem si na toto vzpomněl.A že těch slivek na ni bylo.No jéjda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]