Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu a záchranu:
V listopadu a prosinci, kdy bylo poměrně teplé a vlhké počasí, lípa, které je čtyřicet let, natáhla velké množství vody a v lednu a únoru, když začlo mrznout, po celé délce praskla. Prasklina byla minimálně pět cm. S těžkým srdcem jsem si objednala její pokácení, ale mezitím se opět oteplilo a lípa se sevřela a po prasklině není téměř známky. Je možné, že se zahojí sama? Nebo se zacelí s mojí pomocí? Nebo je nezbytné a nejbezpečnější lípu porazit? Děkuji za radu
Dagmar
Lípa, to je nádherný strom.
Jak zachránit Lípu?
Milá Dagmar, z technického hlediska mi schází důležité údaje, především délka. hloubka a šířka praskliny (nevím přesně ke kterému rozměru těch 5cm přiřadit), průměr kmenu, abych vynesl pravděpodobný ortel. Z lidského hlediska bych ale určitě s kácením vyčkal!
A hlavně, lípa je náš národní časký strom, ten bez boje neumře a je schopen přežít hodně!
*český
Pokud se prasklina sama zatáhla, zatřete ránu co nejdříve štěpařským voskem nebo stromovým balzámem, aby se tam nedostala infekce. Stáhnutí kmene myslím není moc reálné, protože to už je jistě hodně široký kmen a proto by se ho stejně moc stáhnout nepodařilo. Jsem si skoro jistá, že to lípa přežije, v dalších letech bych se pokusila mrazové prasklině předejít nabílením kmene před zimou.
Dobrý den. Pokud se v kmenu objevila prasklina, znamená to, že strom může mít vyhnilý kmen nebo může již být jinak nemocný ale taky ne. Na stromu se to nepozná. Zrovna nedávno jsem kácel topol, který vypadal celkem pěkně, ale když jsem říznul do kmenu, zajela mi do něj pila. Když jsem potom dělal další řezy, zjistil jsem proč. Měl průměr kmenu tak 40 cm a nad zemí byl kmen vykousaný od mravenců, že tam byl dutý průmer tak 30 cm. Celý strom tedy držel jen prstenec kmenu o tlouštče tak 5 cm. Kdy jsem to zjistil, tak jsem se divil, že strom celý nespadnul již dríve. Kmen byl dále vykousaný až do výšky 2 m nad zemí. Pak už byl celistvý. Co tím ale chci říci. Poud máte strom na místě, že kdyby spadnul, tak by mohl nadělat škody, tak bych raději pozval někoho, kdo by mohl provést kvalifikovanou prohlídku stromu a posoudit jeho skutečný stav. Pokud ale máte strom někde, kde i kdyby spadnul, tak by nenadělal větší škody, tak bych ho nechal v pohodě dál. Nejlepší by bylo, kdyby měl někdo v okolí třeba v dílně průmyslový ultrazvuk, kterým by se dal kmen prozvučet a zjistit, zda je kmen v pohodě a strom zdravý. 40 let není na strom zase tak moc velký věk, ale jak píšu, stačí, aby si ho vyhlídli třeba mravenci jako ten topol a může být nebezpečný.
Děkuji za všechny rady. Co se týče topolů, ty tohle mršky dělají : vypadají zdravě a někde v útrobách si klidně vyhnívají. Proto jsou dost nebezpeční, ale lípa je taková statečná, já jí věřím. Jestli naivně, to se dočtete v černé kronice. Děkuji všem D.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.