Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Měl jsem guzmanii která vyhnala dvě odnože.Když mateční rostlina uschla rostlinu jsem rozpůlil a obě odnože zasadil zvlašt.
Nějak se jim ale nechce se rozkošatět, rozvinout nebo jak to napsat. Prostě je z nich stále zelený prut dlouhý asi 30 cm. Už je to tak asi 3 měsice. Je to normální? Děkuji Pavel
Mám přesně ten samý problém. Já jsem mateční rostlinu vystřihla a zůstaly mi také 2 odnože, které jsou stále zavinuté. Tak jsem zkoumala s vámi, co s tím. Možná někdo poradí. Ale napadlo mne, protože jsou zavinuté, tak je zalévám na substrát a ne do středu růžice. Možná to je ten problém, proč se listy nerozvíjí. Jinak zdroj: inzerce-zdarma-bazar.cz/...
Pokojové rostliny, růžičkovité a bromélie, Guzmánie. Charakteristika rostliny: Ve své domovině roste epifytně v korunách stromů deštných pralesů. Guzmánie je oblíbená pro své nápadné květenství, které se skládá z drobného květu a křiklavě zbarvených listenů. Listeny mají červenou, růžovou, fialovou, žlutou nebo oranžovou barvu. Z barevných listenů se můžeme radovat po dlouhou dobu, naopak ze skutečných květů jen několik dní. Obvykle se rostlina pěstuje v květináči, ale není vyjímkou, že jsou upevňovány na kusy kůry či dřeva s kořeny obalenými rašeliníkem. Vytváří se tak jejich přirozené prostředí.
Náročnost pěstování: Rostlina není náročná na pěstování. Hydroponie: ANO. Trvanlivost: Rostlina má trvanlivost 2 - 3 roky. Požadavky na pěstování: Teplota:Vhodá je běžná pokojová teplota, v zimě by neměla klesnout pod 15 ° C. Voda: V létě vydatně zaléváme do středu listové růžice a to i po odkvětu. V zimě zálivku omezíme. Listy hnědnou, nemá-li rostlina dostatek vody a vlhkosti. Vlhkost: Vyžaduje časté rosení, květináč s rostlinou rovněž umístíme do misky s vlhkými kamínky. Hnojení: V době vegetace hnojíme každých 14 dní standardním tekutým hnojivem. Množeni: Množíme odnožemi (dceřinné rostliny), které se odstraňují z odumřelé mateřské rostliny. Odnože odebíráme v době, kdy dosáhnou 1/2 velikosti mateřské rostliny. Každá odnož musí mít vlastní kořeny, bez kterých jinak nezakoření. Přesazování: Přesazujeme mladé rostliny, které oddělujeme od mateřské rostliny. Zemina: jednotná zemina. Problémy: Na stinném stanovišti rostlina nekvete. Na příliš chladném stanovišti rostlina netvoří odnože.
Paní v květinářství mi (při koupi) říkala, že mladé odnože se málokdy ujmou a kvetou, protože rostlina potřebuje tu správnou vlhkost a teplo, které jí dá prý jen skleník, v bytě těžko...
V bytě to taky roste. Mám už to tak asi 10 let, občas vyměním nějakou rostlinu, ale většina je tam od začátku.
Tak to je paráda - to musím pochválit - krásný strom!
A navíc tam necháváte i ty suché listy a vypadá to úplně přirozeně. Je fakt, že někde v džungli to domorodci také neoškubávají!
Dobrý den, odnož je potřeba nechat na chřadnoucí mateční rostlině co nejdéle - dokud jí má co dát - živiny. Píšete, že mateční už byla uschlá, tak asi jste víc nemohl dělat. Nyní je třeba vytrvat a do růžice (trubičky) dolévat měkou vodu a do květináčku jen minimálně. Do 2-3 let by měla odnož dospět a měla by pak zas vykvést.
odpovím si sám:Jelikož jsem se rady nedočkal rozhod jsem se že provedu operaci a listům pomůžu rozvinout.Jak tak operuju (rozbaluju) jednotlivé listy tak koukám, že vlastně pitvám.Zjistil jsem totiž, že rostlina je uvnitř zaschlá (možná vyhnilá).Prostě a jednoduše ty nejvnitřnější listy a jádro je kaput.Vnější listy jsou zelené a maličko rostou, ale nové zevnitř už nepřibývají.Celá rostlina je tím podle mě odsouzená k záhubě a možná se proto taky nerozkošatuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.