Nejste přihlášen/a.
Má někdo zkušenosti s pěstováním hlív nebo žampionů a j.? Prodávají se takové tyčinky, které se vkládají do vyvrtaného otvoru v pařezu. Děkuji za rady.
Ty načervenalé hlavičky ale není určitě hlíva ústřičná.Snímky nahoře? To je jiná.Kdysi jsme to také zkusili,ale když se nezkonzumují zamlada tak pak ztuhnou a moc dobré nejsou.
Před časem jsem s kamarádem ve velkém pěstoval žampiony.Pokud je k dispozici kvalitní sklepení,je to pak obrovská zábava.
Vyrobili jsme 3 m3 substrátu a v transportních bedničkách na zeleninu jsme během roku vypěstovali až 200 kg žampionů.Od té doby už nemůžu žampasy ani vidět.Ale když poprvé začnou bílé perličky pokrývat povrch beden,je to jako porod dítěte.
JABRAKA
Doufám, že se brzo dostanu do obchodu, kde jsme sáčky i s Hlívou koupili a udělám si fotky. Vložím je sem.
Žampiony se na pařezu nepěstují prodavajíse supstrat na žampiony již naočkovan.Tento substrát se dá do tmave dobře větratelné
mistnosti(duležite) teplota v mistnosti kolem 25stupnu C teplota v pude nesmi byt 27stupnu C (jinak sničite podhoubí) vlhkost kolem 80 procent Dva tydni po uloženi Vam sběla substrát (u některých kmenu i později) nakrejeme kompostem ,zalijem a snižime teplotu (na 22 stupnu )a oxid uhičití.Po3 tydnech vam zbělá i kompost ho prohabnem ,tim z jedne vlny plodnic udeláme 3, zalijeme a snižime teplotuna15-18 po tydnu sklizime první vlnu plodnic.Doba sklizně je2-4dny , po ktere nezalevame po teto době zalijemea zas schladimea čekam na dalši vlnu plodnic
Sáček hlívy, co se prodává, jsou tam tobolky. Jedna tobolka se dá rozdělit na tři dílky.
Pařez se navrtá, /stačí nebozízek,/ kousíček tobolky se vloží do dírky a zamaže se Včelařským voskem.
Ahoj Viky, mně se to móóóc líbí. A za jak dlouho Ti to na tom pařezu začalo růst? Já ty tyčinky znám, ale taky jsem trošku nedůvěřivá, protože sousedka to koupila, její druh to navrtal do pařezu a nebylo z toho nic. Tak mne to odradilo. On ten pytlíček stojí skoro dvě stovky, podle druhu houby. A také bych se ráda zeptala, jestli to mohu navrtat do starých polen jabloní. Jiné nemám k dispozici. A to to máš celý rok na zahradě, nebo to na zimu někam ukládáš? A kolikrát to v tom polenu roste? Já vím, že je návod na pytlíčku, ale nějak mu nerozumím. Raději bych to měla vysvětlené od Tebe. A kdy si myslíš, že bych to už mohla navrtat? Děkuji moc, moc, moc... Suzy.
doplněno 22.02.12 16:17:A ještě, jediný pařez v zemi tady mám právě od té jabloně, jinak mám jen polena.
Ahoj Suzy.
Všechny informace, co jsem psala o pěstování hlívy, jsou moje vlastní.Děkuji Vikuško. Půjdu si koupit sadbu, navrtám, zasunu podle pokynů, zalepím a budu čekat... Takže lepší koupit nějakou hlívu. Oni tam jsou totiž i houby jiné, ani ty jména neumím napsat, ale vezmu si lupu, a přečtu si na místě, jaké dřevo je pro kterou vhodné. Díky moc. Suzy. Dám vědět.
Suzy, hlívu jsem kupovala podle toho, co normálně jíme.
Hlívu ve dvou provedeních, vidíš na obrázku a tu mám vyzkoušenou, na pařezu, meruňky, broskve, višně, ořech, jablko,
Viky
První, nová Hlíva ústřičná z pařezu v roce 2012.
Dnes focená hlíva.
Pařez je zabalen v bublinkách.
Ahoj Viky. Ty jsou ale hezoučké. Škoda je sníst. To je ale zajímavé, že to přes zimu takhle krásně roste. ZRovna dneska ráno jsem se probudila se vzpomínkou na pařezy. Ještě jsem nestihla dojet ty houby koupit. Já musím dosta dalekjo na kole a je tak blbé počasí, ale jakmile se to trošku zlepší, mažu tam. Tak zatím pa. Suzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.