Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování hub - žampionů

Od: kosir® odpovědí: 21 změna:

Má někdo zkušenosti s pěstováním hlív nebo žampionů a j.? Prodávají se takové tyčinky, které se vkládají do vyvrtaného otvoru v pařezu. Děkuji za rady.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Ty načervenalé hlavičky ale není určitě hlíva ústřičná.Snímky nahoře? To je jiná.Kdysi jsme to také zkusili,ale když se nezkonzumují zamlada tak pak ztuhnou a moc dobré nejsou.

Před časem jsem s kamarádem ve velkém pěstoval žampiony.Pokud je k dispozici kvalitní sklepení,je to pak obrovská zábava.

Vyrobili jsme 3 m3 substrátu a v transportních bedničkách na zeleninu jsme během roku vypěstovali až 200 kg žampionů.Od té doby už nemůžu žampasy ani vidět.Ale když poprvé začnou bílé perličky pokrývat povrch beden,je to jako porod dítěte.

JABRAKA

Doufám, že se brzo dostanu do obchodu, kde jsme sáčky i s Hlívou koupili a udělám si fotky. Vložím je sem.

pacourek*
hodnocení

0x

Žampiony se na pařezu nepěstují prodavajíse supstrat na žampiony již naočkovan.Tento substrát se dá do tmave dobře větratelné

mistnosti(duležite) teplota v mistnosti kolem 25stupnu C teplota v pude nesmi byt 27stupnu C (jinak sničite podhoubí) vlhkost kolem 80 procent Dva tydni po uloženi Vam sběla substrát (u některých kmenu i později) nakrejeme kompostem ,zalijem a snižime teplotu (na 22 stupnu )a oxid uhičití.Po3 tydnech vam zbělá i kompost ho prohabnem ,tim z jedne vlny plodnic udeláme 3, zalijeme a snižime teplotuna15-18 po tydnu sklizime první vlnu plodnic.Doba sklizně je2-4dny , po ktere nezalevame po teto době zalijemea zas schladimea čekam na dalši vlnu plodnic

des*

Tyčinky se prodávají,zakoupil jsem je dvakrát,vše podle návodu udělal,nevyrostlo mi ani ho,zkrátka nic.Hlíva se prodává v pytlíku a dává se do slámy ,podle návodu a na rozdíl od tyčinek nevyrostlo ho,ale prd.Takže tomu nevěřím a jak o tom čtu mám mandle naruby.

hodnocení

0x

Loni jsme koupili naočkovaný balík v Penny, a sklidili jsme ve dvou vlnách asi 3 kg hlívy. Stálo to asi 110kč, takže jsme byli spokojeni. Postupovali jsme přesně podle návodu.

hodnocení

0x

Zkusím foto.

doplněno 17.02.12 23:39:

nejde mi to

doplněno 17.02.12 23:40:

tak asi nebude, ale vyfocené to máme pěkně.

des*

Jo naočkované balíky fungovaly,dotaz byl na tyčinky.Rád bych to na ty tyčinky viděl.

hodnocení

0x

Ty tyčinky neznám.

Pěstování hub - žampionů

hodnocení

0x

Ještě jeden.

Pěstování hub - žampionů #2
des*

To jste měli v obýváku?Krása.

Asi 14 dní v koupelně - ve vlhku a v teplotě kolem 23 stupňů, a pak v mísnosti na světle ve sklepě, kde je asi 16 - 18 stupňů. A každý den rosit. Ale všechny otvory nevyrostly, ale některé i dvakrát.

hodnocení

0x

Sáček hlívy, co se prodává, jsou tam tobolky. Jedna tobolka se dá rozdělit na tři dílky.

Pařez se navrtá, /stačí nebozízek,/ kousíček tobolky se vloží do dírky a zamaže se Včelařským voskem.
Na jeden pařez se může naočkovat více druhů.
U jednoho pařezu, jsou dva druhy hlív.
*hej* Včelařský vosk, je to nutné zamazat, jinak vám tobolku, uloženou do přezu, sežerou slimáci.
Vlastní pěstování na chalupě.
Pěstování hub - žampionů #3

hodnocení

0x

Na některém pařezu je více druhů. Dívejte se pozorně.

Pěstování hub - žampionů #4

hodnocení

0x

I když je chladněji, zabalená hlíva roste.

Pěstování hub - žampionů #5
des*

Tak holt mám volšový ruky.Už to nepodniknu.

Ahoj Viky, mně se to móóóc líbí. A za jak dlouho Ti to na tom pařezu začalo růst? Já ty tyčinky znám, ale taky jsem trošku nedůvěřivá, protože sousedka to koupila, její druh to navrtal do pařezu a nebylo z toho nic. Tak mne to odradilo. On ten pytlíček stojí skoro dvě stovky, podle druhu houby. A také bych se ráda zeptala, jestli to mohu navrtat do starých polen jabloní. Jiné nemám k dispozici. A to to máš celý rok na zahradě, nebo to na zimu někam ukládáš? A kolikrát to v tom polenu roste? Já vím, že je návod na pytlíčku, ale nějak mu nerozumím. Raději bych to měla vysvětlené od Tebe. A kdy si myslíš, že bych to už mohla navrtat? Děkuji moc, moc, moc... Suzy.

doplněno 22.02.12 16:17:

A ještě, jediný pařez v zemi tady mám právě od té jabloně, jinak mám jen polena.

Ahoj Suzy.

Všechny informace, co jsem psala o pěstování hlívy, jsou moje vlastní.
Potřebovali jsme zlikvidovat pařezy.
Koupili jsme dva druhy Hlívy.
Tobolek tam není hodně, tak ostrým nožem, na prkénku, udělat z jedné tobolky 3 ks.
Je to malinké, ale bohatě stačí, přesně jak popisuji nahoře. Vrtačkou to jde hodně rychle a dostaneš se hluboko do pařezu. Dírka musí být jen malinká, na tobolku. Vsuneš do dírky a řebíkem zasuneš do hloubky. Díry do pařezu se dají dělat, nebozízkem. Důležité, musí se zamazat, Včelařským voskem. Slimáci milují houby.
Když se hlíva dá do pařezu na jaře, na dalším jaře, budou první houby. Dírek se do pařezu může udělat více, třeba tři, nebo čtyři. Do polen jsem nezkoušela dávat hlívu. Jedno vím jistě, hlíva miluje chladné počasí, tak venku, roste na podzim a na jaře, kdy je ještě chladno. Chce hodně zalévat a hodně plodí.
Navrtat díry do pařezu lze už nyní, Hlíva bude mít náskok na růst.
To je vše, co vím. Když bude potřeba poradím.
Viky

Děkuji Vikuško. Půjdu si koupit sadbu, navrtám, zasunu podle pokynů, zalepím a budu čekat... Takže lepší koupit nějakou hlívu. Oni tam jsou totiž i houby jiné, ani ty jména neumím napsat, ale vezmu si lupu, a přečtu si na místě, jaké dřevo je pro kterou vhodné. Díky moc. Suzy. Dám vědět.

Suzy, hlívu jsem kupovala podle toho, co normálně jíme.

Hlívu ve dvou provedeních, vidíš na obrázku a tu mám vyzkoušenou, na pařezu, meruňky, broskve, višně, ořech, jablko,

Viky

hodnocení

0x

První, nová Hlíva ústřičná z pařezu v roce 2012.

Dnes focená hlíva.

Pařez je zabalen v bublinkách.

Pěstování hub - žampionů #6

Ahoj Viky. Ty jsou ale hezoučké. Škoda je sníst. To je ale zajímavé, že to přes zimu takhle krásně roste. ZRovna dneska ráno jsem se probudila se vzpomínkou na pařezy. Ještě jsem nestihla dojet ty houby koupit. Já musím dosta dalekjo na kole a je tak blbé počasí, ale jakmile se to trošku zlepší, mažu tam. Tak zatím pa. Suzy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pěstování hub

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]