Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s amaryllisem?

Od: helima* odpovědí: 5 změna:

Prosím o radu. Můj amaryllis má cca 50 cm dlouhý stvol, chystá se kvést a začíná vystrkovat další. Zároveň mu žloutnou listy, jeden jsem ustřihla, zbývají 3 a z toho 2 zase žluté. Nepřijdu o tuhle krásnou kytku? Nemám uříznout další - ještě cca 8 cm - květní stvol, aby se mi rostliina nevysílila? Děkuji předem za vaše názory.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

muter*
hodnocení

2x

Krásný den...Určitě přihnojujte, myslím že stvol je škodá stříhat, neměla by amarylis oslaboat, ty listky po odkětení znovu vyraší... jen nemějte květinu v průvanu...:)

helima*
hodnocení

Děkuji moc dpověď, hned ji přihnojím. H

ahasver4*
hodnocení

2x

Taky bych nestříhal a pravidelně přihnojoval.A teplíčko...:)

doplněno 15.02.12 13:57:

Ono to stříhání,si myslím,by se všeobecně mělo používat málo..Tedy,moje kytky jsou na ně citlivé a když se k nim blížím s nůžkami,mám pocit,že mě vidí...:)

hodnocení

2x
AMARYLIS - Hvězdník jak ho pěstovat? Důležité rady:Přesazování: nejvýhodnější doba pro skončení vegetačního klidu je polovina února ale může se pohybovat od začátku prosince až do konce dubna. Obyčejně když cibule amarylisu začíná samovolně rašit, přesadí se do květináče s přibližně 2,5 cm volného prostoru na obě strany a výškou tak, aby vyčnívala 1/2 až 2/3 nad povrchem substrátu. Hlína se s citem smáčkne. Při velkém květu by se mohla celá rostlina vyvrátit. Váha jednoho kvetoucího stvolu může dosahovat až 350g. Přivázání k tyčce je někdy potřebné. Zemina se smíchá ze staré listovky, pařeništní země, drnovky a písku. 2:1:1:1 (starý způsob). Směs by měla být slabě kyselá v rozmezí 6-6,8. Dnes je možno použít některý z pokojových substrátů. Do spodní části květináče přimícháme hrubý říční písek, perlit nebo jiný podobný drenážní materiál. Drenáž chrání kořeny, které potřebují kyslík před hnilobou. Výhodné jsou květináče z pálené hlíny pro svoje samoregulační schopnosti pří nadměrné vlhkosti substrátu.Zalévání: hvězdník se po přesazení postaví na světlo při pokojové teplotě 20-23 oC. Cibuli, která po zimním spánku ještě neraší, můžeme přinutit k vegetaci přenesením do teplé místnosti a zalitím. Obvykle teplo, slunce a voda bude vybízet k jeho růstu. Zpočátku se zalévá velice málo. První zalití je možno provést po přesazení, další s odstupem přibližně 7-10 dní. Kdyby se začalo intenzivně zalévat ihned, jakmile jsme zjistili náznak stvolu a rašení listů, nebo dokonce nerašící cibuli, obrovsky hrozí vznik hniloby, jak kořenů, tak vlastní cibule a může rostlinu úplně zničit. Není schopna spotřebovat nadměrné množství vody a hvězdník přestane růst. Teprve když je květní stvol již celý vidět a začínají vyrůstat nové listy, zálivka se zvýší. Při vegetaci je vždy potřeba sledovat vlhkost substrátu a zalévat např. jednou za tři dny, až když povrch hlíny zaschne do hloubky 1 až 2 cm. Nikdy se nesmí zalévat na špičku cibule.Podle doby výsadby a použité teploty, amarylka vykvete za 1 až 3 měsíce. Po přesazení a během kvetení nehnojíme,hvězdník nemá ještě dostatečně vyvinuté kořeny. Některým rostlinám vyrostou listy a květní stvoly tak vysoké, že se mohou pod svojí váhou začít ohýbat, potom je lepší stvol, popřípadě i listy, přivázat k tyčce tak, aby se květ pod svojí váhou nezlomil. Odkvetlé stvoly je nutno odstranit co nejdříve, aby zbytečně nevysilovaly rostlinu. Stvol se odřízne asi 3 cm nad cibulí nejlépe směrem od listů, aby nedošlo k jejich poranění. Info z netu. amarylis.estranky.cz/...
lemar0

Promiňte, proč radíte přihnojovat, když tazatelka píše, že amarylka ještě nevykvetla. Z příspěvku viky je uvedeno, že po přesazení a během kvetení se nehnojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]