Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
soused má pěkné thůje a nabídl mi, že by mi dal řízky. Chci totiž vysadit živý plot.
Zjišťoval jsem si základní informace jak se vůbec řízkuje, a mám jen částečné informace a chci vás poprosit o doplnění, o čem bych dál měl vědět.
Koupil jsem přípravek "STIMULAX III" což má být gel do kterého se krátce namočí spodní část "oholeného" řízku, a pak se strčí do zeminy.
Koupil jsem klasický zahradní substrát, ale prodavačky co mi to prodávala je to na tohle vhodné.
Mám informaci, že samotné řízky mají mít 10-15cm, spodek se má "oholit kůra" na cca 2 cm, pak oholenou část namočit do gelu a pak dát do zeminy. Kořenový systém by se měl vytvořit za 2 měsíce.
Počítám že do jara bych měl sazenice doma a ven by se vysazovali na jaro.
Toto nevím jestli je správné. Můžu je nechat na verandě kde bude v zimě cca 5-8°C, nebo je můžu nechat v pokojích kde bude 22-25°C, nebo také venku přes celou zimu.?
Teď mi není jasné jak mám jednotlivé řízky sadit. Jestli každý zvlášť do svého kelímku?
Děkuji za pomoc
Zahradní substrát je špatně. Kupte substrát pro výsevy nebo přímo pro řízkování.Kůra se nemá holit, ale dělá se zářez nebo se seřízne slabý proužek kůry. Část, která přijde do země je bez jehličí. Samozavlažovací truhlík určitě ne. Ať se zadaří. Ještě něco ke čtení. vseozahrade.blog.cz/..., garten.cz/...
Není problém vypěstovat thuje z řízků,ale aby byl ještě letos plot,vyplatí se koupit sazenice dvouleté a z nich plot vysadit.Ta práce s řízky a případný 60% ní výtěžek?
JABRAKA
Co přesně myslíte tím výtěžkem?
Možná to špatně píšu, ale ten živý plot chci pro sebe, nechci ty tůjky pak prodat.
O dvouletých sazenicích jsem také uvažoval, ale jde o 55 metrů živého plotu. A ideálně ještě asi dalších 20metrů na konci zahrady.
Takže ono to všeožně jde výrazně do peněz... které teď směřují do rekonstrukce domu.
Pomohu Vám, ale jinak, než si představujete. Chtěla bych oponovat, že plot z tůjí není dle mého názoru živý plot, ale mrtvý. Tůje se hodí tak akorát na hřbitovy. Žádný ptáček tam nezahnízdí, a když, tak mladé nevyvede. Já vím, že to je /byla/ velká móda, levné a rychle rostoucí, ale je to strašně jednotvárné. Že to není jenom můj výmysl a můj špatný dojem svědčí i článek na www.hobby.cz, článek ,,zapomeňte na túje, radí zahradníci,, a článek ,,živé i neživé ploty stokrát jinak,,. Vysadili jsme u plotu pár smrků omorika. A pokud máte prostor, doporučuji Vám jich pár vysadit, jsou to nádherné stromy, k tomu pár borovic, nějakou břízu, něco kvetoucího jako předsadbu, třeba rododendron, a budete se na zahradě určitě cítit lépe než u řady tůjí.
Já jsem nikdy neplánovala řízkovat tůji, ale jednou jsem je stříhala a momentě,kdy jsem stála s vyzrálou větvičkou v ruce, došla návštěva a já prostě nevěděla kam s ní a tak jsem jí píchla do země,u skalky, kde je hodně sucho. Následující den jsem jí tam shledala zajímavou a nechala jí na místě s tím že až uschne, vyhodím jí.
Je to dva roky... a roste... žádné patřecí, žádný stimulant, nic
tehdy byl březen
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.