Nejste přihlášen/a.
Na jaře zakrátím loňské výhony a z nich nadělám asi 15 cm řízky , namočim a konec vložim do práškového stimulátoru. Zasadim mezi keře borůvek a přiklopim sklanlcí.Další rok na jaře rozsázím. Hřížení se mi moc nevedlo.
Milan
Bůruvky by se měli přihnojovat 2-3x ročně. Mě se osvědčil Kristalon na rododendrony. To dokonce tak moc, že jsem provedl jen jedno hnojení a na další jsem se vykašlal, protože zase tolik místa nemám.
Ale znám pěstitele, kteří hnojí a borůvky mají cca 20-30 cm velké. A v tom případě jste podcenil půdu. (není kyselá nebo je v ní vápno). Chce to půdu pro azalky nebo alespon z jehličnatého lesa, tak 30 litrů pro dvě rostliny.
Já bych si tipnul, že problém je hlavně zásaditá půda. Borůvky byly pravděpodobně zasazeny na zahradu jen tak, jak je přinesli z baumarktu, nebo zahradnictví - vyrýpli díru, zasadili borůvku? Tady je nejspíše potřeba sazenice přesadit (ne hned, raději až v druhé polovině září, ale určitě nejpozději na jaře) a to tak, že nová jáma bude vykopána buď na novém místě, nebo i na původním, bude hluboká nejméně na 2 (a půl) rýče a stejně tak i široká, původní zemina bude vyvezena jinam a jáma naplněna v dostatečném množství substrátem pro rododendrony a azalky-má kyselou reakci a pro začátek obsahuje i dostatek živin. Potom každé jaro je třeba k borůvce přidat znovu nový substrát - množsví podle potřeby - keř vždy něco spotřebuje, něco se odplaví při přívalových deštích, něco rozfouká vítr a něco odstraní pěstitel při odplevelování. K hnojení stačí i Cererit, nebo alespoň NPK - dávám tak hrst až dvě podle velikosti keře vždy na jaře rozhodím dokola kolem keře, Kristalon na rododendrony je dobrý nápad.
Borůvka potřebuje slunné stanoviště
a kyselou půdní reakci - je nesmysl ji sázet na místě, kde je pod povrchem zasypán stavební odpad - občas se stává, že tato souvislost pěstitelům uniká.
Souhlasím s tím, že je postačující zemina z jehličnatého lesa, osobně dávám přednost hotovým substrátům pro azalky a rododendrony. Jen bych trošku nesouhlasil s třiceti litry pro dvě rostliny; jsem podstatně velkorysejší, dávám i více než 50 litrů k jedné rostlině a to zejména proto, že za dobrých podmínek se kořeny velmi rychle rozrostou a pokud je okolní půda spíše zásaditější, pak jsme tam, kde jsme byli
. A čím lepší kořenový systém, tím lepší rostlina a vyšší úroda. Ale možná jsem jen megaloman
, i když se mi tento způsob uvažování u borůvek velmi osvědčil. Takže na zemině bych radši nešetřil.
Last but not least - borůvka rovněž potřebuje řez a prosvětlování keře - pravidla jsou prakticky stejná jako u rybízu a to, že je lepší mít alespoň dvě rostliny a proč to tak je, jsme tady už probírali.
Přeji hodně zdaru.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli jste někdy někdo slyšel nebo ještě lépe zkoušel pěstování borůvek ve směsi pilin, rašeliny, písku nebo kůry (viz www.floranazahrad/...) a jaký na to máte názor.
Předem díky za odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.