Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kanadské borůvky

Od: tyjapo odpovědí: 7 změna:
Jak se dají rozmnožovat kanadské borůvky?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x
pokud opomeneme seminka, tak nejprijatelnejsi je hřížení.

al bunda*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Stejně jako například rybíz, řízkováním, hřížením. Pozor na půdní reakci - obvykle musí být kyselá (lze použít např. substrát pro rododendrony). Ze semen nedoporučuji, kvalita takto získaných rostlin bývá střídavá. Nejjednodušší varianta je koupit v zahradnictví novou rostlinu hotovou. Reklamu firem najdete v každém časopisu Receptář. Hodně zdaru.

milan*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Na jaře zakrátím loňské výhony a z nich nadělám asi 15 cm řízky , namočim a konec vložim do práškového stimulátoru. Zasadim mezi keře borůvek a přiklopim sklanlcí.Další rok na jaře rozsázím. Hřížení se mi moc nevedlo.

Milan

nik.nicko
Poraďte čím přihnojovat kanadské borůvky.Mám je již několik let a stále jen živoří.Dík

Bůruvky by se měli přihnojovat 2-3x ročně. Mě se osvědčil Kristalon na rododendrony. To dokonce tak moc, že jsem provedl jen jedno hnojení a na další jsem se vykašlal, protože zase tolik místa nemám.

Ale znám pěstitele, kteří hnojí a borůvky mají cca 20-30 cm velké. A v tom případě jste podcenil půdu. (není kyselá nebo je v ní vápno). Chce to půdu pro azalky nebo alespon z jehličnatého lesa, tak 30 litrů pro dvě rostliny.

al bunda*

Já bych si tipnul, že problém je hlavně zásaditá půda. Borůvky byly pravděpodobně zasazeny na zahradu jen tak, jak je přinesli z baumarktu, nebo zahradnictví - vyrýpli díru, zasadili borůvku? Tady je nejspíše potřeba sazenice přesadit (ne hned, raději až v druhé polovině září, ale určitě nejpozději na jaře) a to tak, že nová jáma bude vykopána buď na novém místě, nebo i na původním, bude hluboká nejméně na 2 (a půl) rýče a stejně tak i široká, původní zemina bude vyvezena jinam a jáma naplněna v dostatečném množství substrátem pro rododendrony a azalky-má kyselou reakci a pro začátek obsahuje i dostatek živin. Potom každé jaro je třeba k borůvce přidat znovu nový substrát - množsví podle potřeby - keř vždy něco spotřebuje, něco se odplaví při přívalových deštích, něco rozfouká vítr a něco odstraní pěstitel při odplevelování. K hnojení stačí i Cererit, nebo alespoň NPK - dávám tak hrst až dvě podle velikosti keře vždy na jaře rozhodím dokola kolem keře, Kristalon na rododendrony je dobrý nápad.

Borůvka potřebuje*stop* slunné stanoviště*stop* a kyselou půdní reakci - je nesmysl ji sázet na místě, kde je pod povrchem zasypán stavební odpad - občas se stává, že tato souvislost pěstitelům uniká.

Souhlasím s tím, že je postačující zemina z jehličnatého lesa, osobně dávám přednost hotovým substrátům pro azalky a rododendrony. Jen bych trošku nesouhlasil s třiceti litry pro dvě rostliny:(; jsem podstatně velkorysejší, dávám i více než 50 litrů k jedné rostlině a to zejména proto, že za dobrých podmínek se kořeny velmi rychle rozrostou a pokud je okolní půda spíše zásaditější, pak jsme tam, kde jsme byli:(. A čím lepší kořenový systém, tím lepší rostlina a vyšší úroda. Ale možná jsem jen megaloman*smich*, i když se mi tento způsob uvažování u borůvek velmi osvědčil. Takže na zemině bych radši nešetřil.

Last but not least - borůvka rovněž potřebuje řez a prosvětlování keře - pravidla jsou prakticky stejná jako u rybízu a to, že je lepší mít alespoň dvě rostliny a proč to tak je, jsme tady už probírali:).

Přeji hodně zdaru.

tchořík

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli jste někdy někdo slyšel nebo ještě lépe zkoušel pěstování borůvek ve směsi pilin, rašeliny, písku nebo kůry (viz www.floranazahrad/...) a jaký na to máte názor.

Předem díky za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]