Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s orchidejí po odkvětu?

Od: dery* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

před nějakou dobou mi odkvetla orchidej (střevíčník). Občas se tam nějaký nový pupen objeví, ale brzy zaschne (viz výběžky na stonku).

Co s ní mám provést? Nechtělo by to zastřihnout? Kde?

Děkuji.

Co s orchidejí po odkvětu?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já osobně je nestříhám, dostávám fialové, kvetou znova na stejném stonečku, jen je rosím.

doplněno 30.01.12 09:09:

Záleží, jaký máte druh, tady je rada z netu:

Orchidej po odkvetu.

Odstřihnout stonek?
21. 2. 2009
Některé květní stonky (laty) se odstřihují ne vždy na stejném místě. U odkvetlé Phalaenopsis si musíme rozmyslet, jestli odstřihneme výhon, nebo počkáme, zda rostlina nevykvete na stejném stonku ještě jednou, může nám tak z jednoho stonku kvést postupně i několikrát. Nikdy však neudělá, takový hrozen květů jako při prvním květenství. Zaschne li stonek a to je na první pohled patrno, odstřihneme jej centimetr od báze rostliny. Odkvete li, zkrátíme jej k prvnímu širšímu očku (myšleno od konce květního stonku. U ostatních orchidejí se až na některé druhy (Epidendrum) odkvetlý stonek odstřihuje na bázi rostliny. Vlastníte li Paphiopedilum (střevíčník) je třeba květní stonek po odkvětu odstřihnout co nejblíže růžici, nebo centimetr nad prvním lístkem který vyrůstá na květním stonku (obr. Č. 1) u střevíčníků které kvetou opakovaně (Paphiopedilum Pinocchio) se stonek odstřihuje až po posledním květu, tento je na první pohled menší než předchozí. Začátečník nic nepokazí, odstřihne li květní stonek po té, co začal usychat. Někdy se stane, že si střevíčník mezi květem "odpočine"nejprve vykvete třemi čtyřmi květy a po i čtrnácti dení přestávce pokračuje dalším kvetením. U druhů Cattleya, Cymbidium, Cambria, Zygopetalum, Vanda, Oncidium se květní stonky po odkvětu odstřihují na bázi rostliny.
orchidej.estranky.cz/...
dery*
hodnocení

Takže jen rozprašovačem? Nic víc?

ahasver4*

Ano,rozprašovačem...:)

Jak casto rosite? Dekuji

Tady jsem zapomněla dát odkaz z netu: Je to výborné hnojivo na list.

Listová výživa pro orchideje 250ml sprej

hobby-garden.cz/...

ahasver4*
hodnocení

0x

Nestříhat.Nechte ji v klidu,jen zalévat či rosit.Ona se probudí až zase přijde její čas...:)

hodnocení

0x

všechny stonky odstřihávám .) je mi jedno,o jaký druh se jedná .) a orchideje kvetou stále .))ten nevzhledný šlahoun tam nenechávám .)hezký den ))

lidka*
hodnocení

0x
Já jsem v pěstování orchidejí laik. Předloni jsem dostala krásnou fialovou - dlouho kvetla a já byla šťastná jak blecha. *tanec* Byla to moje první vysněná a hlavně darovaná. Odmítala jsem si ji koupit sama.;) Po odkvětu stonek zaschnul, nechala jsem ho tam a orchidej vyhnala nové dva výhony a opět krásně kvetla. Druhou, bílou jsem dostala loni. Ta nekvetla tak dlouho. A když jsem se chystala odkvetlé ale zelené výhony zkrátit nad třetím očkem (jak jsem někde vyčetla), tak jsem zjistila, že začínají opět rašit. Zatím uspěšně nasazuje malá poupátka, tak čekám a doufám, že mi vynahradí vlídné zacházení a krátké kvetení. :) Takže u každé orchideje jiný postup a zatím nedokážu odhadnout, který je lepší. Musím počkat na to, jak se zachová ta moje druhá bílá. doplněno 30.01.12 10:02:Odkvetlý stonek proto neseřízněte celý, ale nejníže v jeho spodní třetině - nad třetím nebo čtvrtým očkem. Pod místem řezu často vyraší nový a kvetení se opakuje.Ale když stvol zůstává pěkný a zelený i po odkvětu, není třeba jej stříhat vůbec, někdy znovu rozkvete jeho prodloužená část.Zdroj: ireceptar.cz/... a ještě přidám: ireceptar.cz/... Někdy se rady rozcházejí a tak doufám, že až jich budu mít víc a delší dobu, tak už to budu mít vychytané a budu jim dělat pomyšlení. *hej*
hana56

Na youtube jsem si našla Poláka,který ukazuje jak z větvičky,kde byly květy - nařízkovat další rostlinky.Doporučuji se podívat .Po odkvětu jsou na té větvičce ,ty maličké zelené pupence ,vlastně nové sazeničky. Už se těším,až mi ta má nádherná orchidej odkvete,že si ji nařízkuji - vypadá na takových 5 nových orchideí- pokud se uchytí.

hodnocení

0x

Orchidej má ráda světlo a teplo, jste v paneláku, tak každý den, rosím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]