Nejste přihlášen/a.
Měla bych otázku jak sázet brambory. Jsem z vesnice a každý rok se u nás za zahradě na poli (mám cca 300m čtver.) pěstovaly brambory. Jenže, pole těd leželo asi 3 roky ladem, nic se na něm za ty tři léta nesázelo a taky pochopitelně celé zaroslto travou, (hned vedle máme louku). A tak tráva se pak během tří let také přestala sekat. Těd bych vše chtěla obnovit a začít znovu pěstovat brambůrky tam, co vždy byly, na stejném místě. Ale nevím, co mám v prvé řadě udělat a jak postupovat. Vím, že to bude třeba zorat pluhem, ale nejsem si jistá, jestli jen ten pluh bude stačit, jestli to nebude chtít třeba pak zrýt ještě jednou, nevím, jak připravit tu zeminu znovu na výsadbu. Poradte. Díky za názory...
Kdyz jste nezorali napodzim,je to horsi.No,ale urcite nejdriv postrikat proti plevelu,nechat zhynout.Pudu,ne moc do hloubky zorat,uvlacet pripadne vybrat vytrvale plevele.bud muzete sazet brambory ,delat jen dulky kolikem,motykou,hrobkovat muzete jen mirne a pak nekolikrat za sezonu prihrnout.pocitejte po dva roky s tim,ze bedete muset venovat cas pravidelnemu vyplejvani,mezi bramborami.Po sklizni a pred orbou na podzim,muzete zase striknout proti plevelum.Pristi rok na jare uz to bude radost a ne takova drina jako letos s tezkou pudou.
doplněno 27.01.12 14:15:Jeste doplnim,na podzim zaorejte jiz hnuj.
Ráda bych využila této otázky. Mám malou zahrádku, ale na zeleninu a oblíbené tykve a tak dál stačí, ale každoročně je tam strašně plevele. Zezačátku poctivě pleji, ale pak stačí třeba tři dny vynechat a už je toho tam tolik, že zavřu oči, abych to neviděla, a jdu od toho. Tady čtu, že randap ničemu nevadí. To jako myslíte na jaře postříkat všechnu půdu tím randapem? Jámyslela, že to jen na list. A když mám děsně zaplevelené cestičky mezi záhonky, a už je na záhoncích zelenina, to můžu ten plevel stříkat i tak? Děkuji, nebo jestli někdo víte jinou radu, byla bych vděčná.
Randap je jen na list.Na vyklíčené plevele.(Nevyklíčeným v půdě neublíží).A mezi záhonky raději motykou .Stačí, když vám to vezme vítr na zeleninu a je po ní.
Pole když tři roky leží ladem je odpočinuté a není třeba hnojení. Brambory porostou. Problém je ale ten, že pole nebylo na podzím zorané. Teď už je pozdě. Des radí dobře,dá se to tak sadit, jen za par tydnů po osazení, nasazené brambory nenajdete, zarostou plevelem. Kosit to nejde, stříkat hebicidy jak by smet., jedině ručně a z toho pak bolí celý člověk. 300 m2 nejsou žádné lány ale i přesto je to npř. 25 řádku 20 m dlouhých. Dalši problém jsou myši, hryzci atd. Tři roky byl na pozemku klídek, bude jich tam hafo, a po zimě mají hlad. Nevím kolik s těch nasazených brambor to přežije. Vegetační doba brambor je cca 100 dní, tak sežrat je mají dost času.
Můj názor, letos ještě brambory koupit, a během roku připravit záhon na osazení.
To že je pole "odpočinuté",neznamená,že není potřeba hnojení. Záleží co tam chcete pěstovat.Pro Brambory to nahnojit ale musíte. Proti plevelu lze v případě brambor použít Stomp a to hned po výsadbě. Vámi zmiňovaní hlodavci jsou velice flexibilní,jak se dnes s oblibou užívá, a dokáží se přemístit během krátkého času. Na louce sice jsou,ale raději jdou tam,kde je něco na zub.
Já bych použil nějaký přípravek na plevel,pak to zaoral a nechal být.Potom by přišel čas na ten hnůj a znova zorat.Pak brambůrky...
doplněno 26.01.12 13:12: No vidíte!Já bych taky nebyl proti tomu to zorat jak říkate Vy.Plevel schnije i bez chemie.S tím souhlas...
Souhlasím. S hnojemín už bych si poradila, jen nevím, jestli to jedno zorání bude stačit. Pak se ještě přece musí dát pryč, nebo zničit plevel (Chtěla jsem Roundup),ale raději bych byla pro to radši odstranit mechanicky, já moc tuhle chemii nemusím. A pak bych to viděla na brány. A pak hnojit
Tak to je fakt pozdě,za tu dobu se s tím jic nestane.Tahle sezóna je pro Vás ztracená,sázel bych až napřesrok..
Zorani jedno,pak vemte rovnou brany a jezdete tak dlouho,dokud neuvlacite .muzete udelat i postup takovy,ze brzy z jara zorat,nechat odpocinout,pak rozvlacet,zpracovat pudu.Hroudy ,ktere zustanou,hned obracenou motykou rozbit.Jak je nechate zaschnout tak ztvrdnoumze uz nezpracujete pudu.Nemusite strikat,alevyplejvat brambory nejmin 4 za sezonu a prihrnovat,to chce.Jinak brambory pomuzou pozemek odplevelit,jen vytrvale plevele urcite postrikejte.roundap neublizi nicemu.
Ano. Louka se dát posekat téměř vždy. Většinou sušíme seno králíkům,ale kolikrát jsem tam měla z části i vojtěšku.
Nevím kolik jich budete sázet,ale já radím neorat,nic tam nebude.Až k tomu bude doba,vemte rýč a chlapa natáhněte provaz,aby to bylo rovno a dělejte díry.Na dno dejte kousek hnoje,na to 3brambory , na to trochu hlíny a na to drny co zbyly,ale trávou dolů.Je to potřeba trochu přišlápnout.Věřte,že bude tolik brambor až se budete divit.Drny pohnijí a pohnojí brambory pod nimi.Pokud tam máte vodu,tak to zalejte.
Na orání pro sklizeň v letošním roce je teď pozdě. Krom toho mrzne tak, že tu půdu zorat nejde.
Jedině na konci zimy zorat mělce (tak do hloubky 10cm) a bránama potom drny rozrušit a trávu a všechen plevel vytahat. To tahání plevele bránami mnohokrát zopakovat, aby tam zůstala pouze čistá hlína.
Já pro brambory rozdělávám půdu rotavátorem. Tu půdu jsem na podzim při orání pohnojil. Při tom rozdělávání půdy rotavátorem můžete půdu lehce pohnojit. Problém je, že čím více pohnojíte, tím více brambor a taky plevele tam vyroste.
Wendi:
Pokud jde se dát do orání,u nás by se klidně orat dalo,tak hned zaorat.3 Ary pozemku není moc.Do jara,tak do 15 dubna,nechat ležet.Pak motyčkou nebo rýčem vykopat brázdy po délce asi 70 cm od sebe.Zasypat brázdy hnojem a do něj zasázet sadbu,asi 70 cm od sebe.pak zahrnout okolní zemí.Nejlépe je sázet brambory předklíčené.Do kyblíků se nasype asi 5 cm kompostu a na něj sadba.Dokonce používám jen odkrojky z brambor,s klíčkama.Zbytek se dá zkonzumovat.Sadbu zasypu zase asi 5 cm vrstvou kompostu a vše zaleju.Ve sklepě,nebo garáži,kde nemrzne,sadba zakoření a tím se ušetří nejméně třetina vegetační doby.Za měsíc už mají sazenice chumáč kořenů až 10 cm dlouhých.Vloni jsem tímto způsobem zasadil 10 sazenic do kompostu a sklidil 2 kyble brambor.
JABRAKA
Klidně ten Roundup můžete použít.Je totiž v přírodě lehce odbouratelný. Zorat,nechat oschnout,aby vám to nedělalo "knedlíky".Před orbou se to nechá vzít i kultivátorem.Pořádně nahnojit,nejlépe kompostem a pak to vzít rotavátorem. Několikrát.Půda by měla být připravená tak,že by měla být "kyprá jako mleté kafe", jak se povídá ve filmu Slavnosti sněženek. Žádnou vědu v tom nehledejte.Jinak to hnojení na brambry poměrně vydatně.To ale asi znáte.
Postříkat v březnu Kaputem,nechat ze dva týdny plevel zežloutnout .Poorat,přikompostovat,nebo přihnojit ,rozmulčovat a hned můžete dávat brambory. A než brambory vyklíčí,můžete dát ještě jednou postřik na klíčící plevel .Kaput působí jen na listy rostlin a vstřebává se do kořenů.V půdě se rozloží a je naprosto neškodný,takže se o zahrnuté brambory nemusíte bát. agrokrom.cz/...
a jakou mate mechanizaci,nebo budete delat rucne?podle toho.Jestli rucne,tak proste zryjte,branamapotahejte povrh a sazejte.Pro letosek se to nezblazni.
No na zorání si seženu traktor. Mám známého, který nám jeden čas přijel zaorat a pak i zvláčet. Jinak já sama doma brány mám, jenže zrovna těd (je zima) to nemám za co dát, páč nemám zatím povoz. Malotraktůrek domácí výroby si chci pořídit letos v únoru. na zbránování je úplně parádní a doufám, že bude výbornej na orbu. Takže letos se to vše bude dělat mechanizačně traktorem, protože, zrýt ručně 300 čtver.metrů - to bych tam nechala asi ruce.
Mam zahradku,kam se nedostane traktor kvuli oploceni.Kdyz jsem mela problem s mechanizaci,tak jsem zaprahla tatku a syny za brany a zryte pole uvlaceli.Kdyz mate znameho z traktorem,tak neni problem,udela oboji a vy uz vezmete motyky a prejdete po nem nejakou tu hrudku rozbijete.Sazeli jste nekdy sami brambory,nebo potrebujete poradit?
Ale jo, sázeli jsme brambory každý rok s babičkou. Dnes jsme na to dva. já a taťka (muj manžel) . Svou dceru nepočítám. (pochybuju, že by mi pomohla zvláčet, jsou jí teprve tři roky)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.