Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Usychá mi bonsai

Od: medamedas odpovědí: 14 změna:
Zdravím,Dostal jsem k vánocům bonsai, která mi asi usychá. Ikdyž pěstuji kaktusy, tlustice atd. tak s bonsaiemi zatím zkušenost nemám.Stromek byl olistěný, ale cca z 50% opadaný již. Při kontaktu s rostlinou asi další 30% listí opadalo a za dva dny v podstatě všechny. Tak jsem začal zalévat a vlhčit. Díky tomu začaly vyrůstat nové šlahouny s lístly, které nicméně třeba za dva dny uschnuly. Aspoň předpokládám, že uschnuly. V příloze zasílám fotku, aby ste měl představu, co je to ta konkrétní tip nevím. Nicméně o kvalitě stromku mám trošku pochyby, pochází z Globusu. Trošku mi to také přišlo, že byl celý najednou ostříhán.Chci vás poprosit zda mi neporadíte, co je to za bonsai, a co jí schází. Co s ní mám provést, abych ji zachránil a zda mi sychá opravdu. Moje péče za cca posledních 14 dní byla zálivka dle potřeby, především pak rozprašovačem jsem kropil celou rostlinu i několikrát denně, včetně půdy. Byl bych moc vděčen za každou informaci a pomoc.Moc děkuji za váš čas a názor.
Usychá mi bonsai

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Bonsaj, mohla by být nádherná, ale... Jak dlouho jí máte? Nemohla při přesunu v Globusu namrznout? Už se mi stalo, že jsem byla okouzlená pěknou kytičkou v Globusu, nebo Kauflandu, ani jednou se mi nepodařilo květinu uchovat. Když vyzkoušíte všechny rady ostatních, můžete přistoupit k mé zkušenosti. Ostříhala bych bonsaj až na zelené konečky. Dejte bonsaj na okno, ať má slunéčko a světlo a jediná voda, kterou bonsaj dostane, bude rosení. Jestli bude mít bonsaj jen trochu chuti do života, tak přežije.

medamedas

dostal jsem ji k Vánocům. A to už byla dost suchá. Nevím jak dlouho byla koupená, ale jakmile jsem ji vyndával z takové té dárkové krabice, tak asi více než polovina lístků opadala, jak byla suchá a během dalších dvou dnů opadal zbytek.

Nevím jakým způsobem byla přivezena z Globusu, ale nemyslím, že by namrzla.

Kořeny nevím jaké má, na to jsem se nedíval zatím. Myslím, že nemám ani moc zkušeností, abych na nich něco poznal. Tomu přeschnutí bych se asi také přikláněl. Zdá se že i 3-4 dny bez zálivky v pokoji o teplotě cca 24°C udělali svoje. A to si myslím, že tak nějak bylo, možná i více dnů, než se dostala pod stromeček.

Jak by kořeny měli vypadat? Mohu ji celou vytáhnout z květináče a prohlédnout a po té dát neporušenou zas zpět?

hodnocení

2x

Nemyslím, že bonsaj zmrzla vám, ale mohla trochu přimrznout jim v Globusu při přepravě. Když jste bonsaj vybalil a už byla polovina opadaná, tak mohla být také dlouho suchá, tam se moc kytky nezalévají. Proto jsem navrhovala ostříhat na živé konečky, dát na okno a rosit. Rosením docílíte vlhkosti i když jste třeba v paneláku. Jestli je suchá, tak jí pro začátek po částech prolejte, ale nesmí zůstat v misce voda. Hlavně jí nepřesazujte, kořeny jí v květináči drží.

medamedas
hodnocení

Tak jdu na to. Dle rad udělám následující. Ostříhám na živé části. Dám na parapet na okno. Teplota je zde cca 24°C. Vypl jsem zcela topení, ale bohužel stále topí. Jde o pracovní kancelář, kde to více neovlivním. Ale radiátor je cca 30cm bokem, takže teplo přímo nesálá na ni, tak snad to bude dobré. Rosit budu plus zalévat tak, aby se nasákla pořádně a zbytek vody z misky pak vyleju. Nuž a uvidíme pak...

Moc děkuji všem za rady ;)

hodnocení

0x

Také zdravím. Něco se dozvíte zde: svetbonsaji.cz/... a ostatní poradí snad i jiný rádce. Hezký den.

medamedas
hodnocení

Děkuji, už mám pročteno. Snažil jsem se právě už najít nějak odpověď, ale nic konkrétního jsem nezjitil :(

ahasver4*
hodnocení

0x

Co je to se nedá z obrázku jednoznačně určit.Když jste ji kupoval nebylo na misce označení?Ten tvar je dle mě děsný a to,že opadala není dobré.Zkusil bych ji jen zalévat a uvidíte.Podle obrázku,nemáte ji někde blízko topení?Až moc?Zkusil bych jiné místo.Určitě se objeví i jiné rady...

medamedas
hodnocení

To už teď moc nevím, myslím si, že jméno tam nebylo. Zkusím ale sehnat účtenku, tam by snad mohlo bejt. Na topení si právě dávám pozor. Je sice nyní u něj blízko, ale jen na chvíli. Já ji mám cca 4,5-5m od okna. Tak ji občas dám na pár hodin na parapet aby chytila více světla. Ale pak ji zas dám pryč, právě kvůli tomu radiátoru.

dzordz*
hodnocení

0x

Nechal bych ho na okně v místnosti, kde se může trvale vypnout topení (kuchyň třeba). U mladých, slabých koncových větviček bych ucvaknul konec pár milimetrů nad posledním kolenem (takový to jak z toho rostou listy nebo malinké boční větvičky). A na těch listech, co tam zbyly, ustřihnout špičky. Buď vypustí vícero výhonků, nebo ho to dodělá.

medamedas
hodnocení

No ono tam ani není co stříhat. Je to celkem dost oholené. Mám detailnější fotky, když by chtěl někdo vidět. Jednu uvádím. A těch zelenejch je tam tak cca 4 max. Zdá se, že ty zelené vyrůstají ze silnějších částí větviček, kde se zdá je to ještě zelené. Zkoušel jsem krajní části většviček a ty se zdají být suché

Usychá mi bonsai #2
ukulele*

Dobrý večer, vypadá to na čínský jilm, na komerčně pěstovanou bonsai, né žádné umělecké dílo. Doporučuji nechat v co nejchladnější místnosti, to přenášení sem tam nemá smysl, s rostlinami musíme hýbat co nejméně. Na jaře radikálný prostřih, teda jestli se toho dožije, dle vaše popisu, to vypadá, že byla rostlina přeschlá, jak vypadají kořeny?

medamedas

ještě doplním, že by se údajně mohlo jednat o čínský jilm

hodnocení

0x

POZOR na přelití bonsaje. Rostlina potřebuje rosení.

medamedas

Jsem zvědav jak bude vypadat v pondělí, bohužel víkendy bude muset v kanclu přežít beze mě. Tak jsem udělal ještě jednu věc, že jsem řádně orosil a přikryl igelitem, aby měla vlhkost a nevyschla tak rychle. Takovej malej pařeňák :) Tak snad jí to udělá dobře...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]