Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem si mandle v pecce a chtěl bych ji zkusit vypěstovat.Co udělat aby vyklíčila? Poradíte? Díky.
Mám na zahrádce mandloň trojlaločnou(prunus triloba)Na jaře krásně kvete keřík je obalen růžovými kvítky.Plody má nevýrazné,jen pecka v kožovitých obalech.Ani ušlechtilá rostlina/stromek)nemá z pecky šanci plodit.Musí se naroubovat.Existují odrůdy s hořkou a nebo sladkou peckou(jádrem.)
JABRAKA
Je to tak,ponevadz se vetsina roubuje na slivone-Prunus znamena rod slivon,na kterou se treba tTriloba roubuje do kminku.jsou ale mandlone kere,ktere delaji odnoze,jako treba Prunus Tenella..Otazkou je ktere jsou jedle ci nikoliv a Tenella neni.Slivone si muzete vypestovat z pecky,ale udelat znamou stratifikaci,kterou tady zminuje Des,semena narusit a dat do pisku.Pak nezbyvy nez naroubovat.
Je nutné rozbít opatrně pecku,dát jádra do chladničky asi na dva měsíce.Potom do květináče a až vyklíčí to už bude venku teplo,dát na místo co už budou natrvalo.Dát vždy dvě vedle sebe asi metr.Jinak nanich nic nebude.Mám 400m/nm.Naroste mi bramborový koš pecek,které loupu 2měsíce a je to děsná práce ,nejlíp to jde sikovkama.
Řekl bych to takhle.Jisté je,že jít třeba do Lídlu a koupit si 10dkg mandlí z USA za 18-20káčé,je velice jednoduché.Ale když,je jaro.tak je to první strom co kvete asi14dní vkuse,krásně voní a je plný včel.To se nekoupí.Potom stačí semtam zalít aby neopadaly suchem.Napodzim se jen čeká až uschnou a otrhat je.Zelené-nikdy!Až pukají.No a ta loupačka,jsou určitě lepší,tak jako třeba domácí škvarky.Loupu je a jím a jím až do bezvědomí.Já si myslím že se vyplatí.
já jsem zasadil padesáti korunu a zatím nic.
doplněno 05.01.12 12:27:to byla ještě ta předrevoluční. třeba se bude ještě hodit
MC-ano je to tak,zkrátka žít a užívat,dokud můžem,zdroje jsou nevyčerpatelné,dokud se nevyčerpáme.
I já ji mám a je aromatická. Když peču cukroví, nebo i v jiných případech, kde používám obyčejné sladké mandle, pokaždé rozemelu i několik těch svých, ze zahrádky, mají opravdovou mandlovou chuť. Ráda bych je jedla do toho bezvědomí, jako píše Des, ale tolik jich zase nemám...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.