Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěl jsem se zeptat jak se dá poznat že je zralí meloun a není nedozralí.
Mnoho z nás si klade otázku, jak poznat zralý meloun? Stoprocentní jistotu nemají ani sami prodejci. Věřte mi. Správně by se zkouška zralosti měla provádět hmatem a sluchem. Poklepeme a jestli meloun vydává zvonivý zvuk je zralý. Mnoho lidí zkouší meloun tak, že jej vezme do dlaní a melou stlačí. Prý pokud vydá vrzavý zvuk nebo praskavý, tak je meloun zralý. Bohužel se takto naruší struktura a pevnost dužiny melounu. Po rozkrojení je meloun uvnitř popraskaný a lidé tak na melouny často zanevřou.
Pěkně lesklý, vybarvený /zelený/, tvrdý, při poklepu dutě zní. Já si raději kupuji půlky, vidím, co si beru. Také si občas vyberu celý, donesu si ho rozpůlit a když vidím, že je pěkně vyzrálý, koupím si půlky obě. Doma bych ho stejně načnula a aspoň vím, co jsem si koupila.
Jinak, ať už je meloun jakýkoliv, ZRALÍ nebo NEZRALÍ, pokaždé se na konci píše TVRDÉ Ý. Není na škodu si občas znovu prolistovat Pravidla českého pravopisu a drobátko oživit paměť. Ony HRUPKI jsou velká ostuda! Jaga.
Zdravím , náhodně jsem "narazil" na 4 roky starou odpověď paní Baby Jagy týkající se odhadnutí zralosti melounu..Píše, že si napřed koupí jednu a pakliže je dobrý a zralý ,půli druhou. V pátek jsme koupili meloun /celý/ v Kauflandu měl v místě doteku žlutý flek i při poklepu " se tvářil " jako zralý ale opak byl pravdou , bez chuti , bílá jádra. Peníze za něho fuč skončil v odpadu. Půlka melounu je u podnikavých trhovců k dostání za nehoráznou cenu , to si nechám zajít i chuť.Škoda ,že se nedozvím kde a za jakou cenu je paníJaga Baba ochotna melouny kupovat.
P.S. děkuji za radu týkající se sestřihu mahonu. Olin
Ochutnáním?
Tazatel neupřesňuje, že mu jde o celý nerozkrojený meloun!
Musí při poklepu dobře znít (ne tlumeně).Je to známka toho,že je napnutý. Slupka je napnutá.To znamená,že je čerstvý a zralý. Když se pak řízne,jakoby sám před ostřím nože praská. To je zralý meloun.Tedy ten "klasický" zelený co se prodává přes léto. U těch exotických nevím. Jinak zralý,podle vzoru mladý.
Dobrý den. Častým problémem je vybrat zralý meloun. 100 % jistotu však nebudete mít nikdy. Zralý meloun se dá poznat hmatem a sluchem. Když na meloun poklepeme a vydá "zvonivý"dutý zvuk, je zralý. Významným znakem je i suchá stopka melounu. Určující je i vůně. Jakmile ucítíte u stopky silnou ananasovou vůni, jste doma. Tenhle meloun je určený k okamžité konzumaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.