Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vánoční stromek z vlastní zahrady vs převoz

Od: accept* odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

letos si chci na své zahradě uříznout Vánoční stromek,jen mám obavy když mě budou náhodou kontrolovat až ho povezu autem z chalupy domů mám to nějakých 9 km.Jak se v tomto případě zachovat a zda jím bude stačit říct odkud mám ten stromek nebo zda je musím předložit nějaký papír nebo něco podobného.

Děkuji za každou radu *placni*

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obecní úřad, musí napsat papír, že vlastníte na své zahradě smrky.

doplněno 12.12.11 16:16:

Špatně napsáno, musíte zajít na Obecní úřad, kde máte nemovitost. Požádat o potvrzení, že vlastníte zahradu, kde máte smrky. Bez tohoto dokladu budete platit pokutu. / stromek bude jako ukraden /

buss

A podle jaké normy by se tak mělo postupovat?

accept*
hodnocení

už vidím jak starosta jde ke mě na zahradu aby se podíval že tam mám 4 x stromky a že od něj potřebuji napsat potvrzení že to vyděl a že to je z mé zahrady, a vůbec kolik se platí za toto potvrzení na obecném úřadě,neni možné že to napíše jen tak že tam mám chalupu :D

hodnocení

2x

protože nosím fotoaparát stále u sebe, vyfotil bych svůj jehličnatý les na zahradě před a po uříznutí toho stromku. Fotky by normálnímu ... měli stačit, pokud ne, těch 9 km odskočit na tvář místa není problém... v tom případě bych řezal kmínek šikmo a třeba ze dvou stran, aby se dalo po přiložení kmínku na pařez dokázat, že jsou totožné...

strach má velké oči, nebojte se, nezastaví... a když, měli by oni dokázat, že jste ho uřízl tam a tam...

já se tak jednou ptal policajta, vlastně ještě příslušníka, zda mi může předložit doklad o zakoupení těch bot, které měl na nohách... nemohl... já také nemohl předložit doklad na věc, kterou jsem měl v autě, už dlouho před tím doma... nedal jsem se , on rezignoval...

doplněno 12.12.11 16:16:

to potvrzení OÚ není špatný nápad... potom můžete plenit i cizí les, jen počet pařezů na zahradě nesmí být menší než počet smrčků v autě...*smich*

accept*
hodnocení

moc dík za radu,určitě to tak udělám a stromek v autě bude určitě jeden ;) ze své zhrádky

sebod*

Lidičky, neblázněte *zed*. Tazatel při případné silniční kontrole nikomu nemusí dokazovat, jak ke stromku přišel. Orgán by musel dokázat, že stromek je kradený ;).

Povinnost mít u sebe doklad o nákupu stromku platil kdysi za komunistů. Domnívám se, že toto ale platilo nanejvýš tak rok-dva.

Skutečně si myslíte, že je to minulost?
Lidé už stromky v lese nekradou
Valašsko _ S blížícími se Vánocemi roste také riziko krádeží vánočních stromků. S nimi také jmelí, které roste jako poloparazit na větvích v korunách dospělých stromů. Za krádeže přitom hrozí až patnáct tisíc korun pokuty. Deník.cz

Zloději odváželi stromky avií
Častější namátkové kontroly v lesích nyní organizuje také zlínská městská policie. "V minulých letech se nám podařilo i řadu pachatelů chytit. Pokuta ve správním řízení je poměrně vysoká,"konstatoval ředitel městské policie Jan Suchoň.

Vzpomíná na případ, kdy strážníci zadrželi pachatele, kteří kradli stromky ve velkém a odváželi si jich z lesa celou avii. Zabavené stromky potom prodávali pracovníci odboru městské zeleně.

Situace zlodějů vánočních stromků může být riskantnější a jejich dopadení pravděpodobnější i v souvislosti s masovým rozšířením mobilních telefonů. Každý turista a milovník lesa může na podezřelé počínání lesních zlodějů upozornit revírníka nebo policii přímo mobilem.

Zdroj: zpravy.idnes.cz/...

reeve*

Když vás chytí při činu nebo vám jinak dokážou krádež (např. porovnáním stromků a zbylých pařízků), je pokuta skutečně mastná. Ale když vás zkontrolují se stromkem na autě, od něhož nemáte doklad, nemůžou vám udělat vůbec nic.

Pořád u nás platí presumpce neviny a nikdo není povinen prokazovat původ svého majetku. Dle zákona je omezeno či zakázáno například držení zbraní, drog, některých jedů a například také chráněných rostlin či živočichů. Pokud takové věci převážíte, skutečně musíte mít doklad o jejich legálním nabytí. Smrk (borovice, jedle...) však do takové kategorie nepatří. Jak už zde výše uvedl "hejkal", požadovat doklad o nabytí vánočního stromku je stejně nesmyslné jako požadovat doklad o zakoupení bot, které máte na sobě.

Ano, policie v tomto období možná občas dělá bu, bu, bu a média o tom ráda informují. Mnohé "šetřílky" představa policejní kontroly zaplaťpámbu odradí od případného plundrování lesa nebo městského parku. Dovedu si také představit, že pokud policie narazí na auto podnikatele či živnostníka s desítkami stromků, může ve spolupráci s finančním úřadem a s využitím zákonů o daňových deliktech pátrat po způsobu nabytí tohoto zboží. Ale narazí-li na "prostého občana" s jedním či několika málo stromky v autě, nemůže mu dokázat žádný přestupek.

Mimochodem, zcela prakticky řečeno: Policie má těžce zkrácené rozpočty na benzín i na provoz. Odhaduji, že "kontrol vánočních stromků", z nichž nelze získat prakticky žádnou pokutu a jejichž cílem je pouze napomoci majitelům lesů při ochraně majetku, bude ve skutečnosti jen naprosté minimum.

accept*
hodnocení

děkuji za info,ale mě se jedná o STROMEK KTERÝ SI BUDU ŘEZAT NA SVÉ ZAHRADĚ a né o kradený stormek!*smich*

cinematic*

A kdo by vás měl kontrolovat, Policie? Kvůli jednomu stromku? To leda že byste ho vezl nějakým nedovoleným způsobem. Naložim do auta a jedu! Předpokládám, že se bavíme o běžném stromku do bytu, ne na Staromák. :)

accept*
hodnocení

V dnešní době je všechno možné,ano bavíme se o jednom stromku do bytu . Už to neřeším uříznu, svážu, naložím do auta a jedu a je to.Jen mě to zajímalo proto ta diskuze.

Ale díky za podané infa

cinematic*

*palec* Super, přeju hezké svátky... ani nevím proč, ale najednou jsem si vzpomněl na jeden reklamní slogan: "já nemusím, já už ho vidím..." :D

accept*
hodnocení

i Vám přeji hezký svátky... a ten slogan to nemá chybu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]