Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
letos si chci na své zahradě uříznout Vánoční stromek,jen mám obavy když mě budou náhodou kontrolovat až ho povezu autem z chalupy domů mám to nějakých 9 km.Jak se v tomto případě zachovat a zda jím bude stačit říct odkud mám ten stromek nebo zda je musím předložit nějaký papír nebo něco podobného.
Děkuji za každou radu
Obecní úřad, musí napsat papír, že vlastníte na své zahradě smrky.
doplněno 12.12.11 16:16:Špatně napsáno, musíte zajít na Obecní úřad, kde máte nemovitost. Požádat o potvrzení, že vlastníte zahradu, kde máte smrky. Bez tohoto dokladu budete platit pokutu. / stromek bude jako ukraden /
protože nosím fotoaparát stále u sebe, vyfotil bych svůj jehličnatý les na zahradě před a po uříznutí toho stromku. Fotky by normálnímu ... měli stačit, pokud ne, těch 9 km odskočit na tvář místa není problém... v tom případě bych řezal kmínek šikmo a třeba ze dvou stran, aby se dalo po přiložení kmínku na pařez dokázat, že jsou totožné...
strach má velké oči, nebojte se, nezastaví... a když, měli by oni dokázat, že jste ho uřízl tam a tam...
já se tak jednou ptal policajta, vlastně ještě příslušníka, zda mi může předložit doklad o zakoupení těch bot, které měl na nohách... nemohl... já také nemohl předložit doklad na věc, kterou jsem měl v autě, už dlouho před tím doma... nedal jsem se , on rezignoval...
doplněno 12.12.11 16:16:to potvrzení OÚ není špatný nápad... potom můžete plenit i cizí les, jen počet pařezů na zahradě nesmí být menší než počet smrčků v autě...
Lidičky, neblázněte . Tazatel při případné silniční kontrole nikomu nemusí dokazovat, jak ke stromku přišel. Orgán by musel dokázat, že stromek je kradený
.
Povinnost mít u sebe doklad o nákupu stromku platil kdysi za komunistů. Domnívám se, že toto ale platilo nanejvýš tak rok-dva.
Skutečně si myslíte, že je to minulost?
Lidé už stromky v lese nekradou
Valašsko _ S blížícími se Vánocemi roste také riziko krádeží vánočních stromků. S nimi také jmelí, které roste jako poloparazit na větvích v korunách dospělých stromů. Za krádeže přitom hrozí až patnáct tisíc korun pokuty. Deník.cz
Zloději odváželi stromky avií
Častější namátkové kontroly v lesích nyní organizuje také zlínská městská policie. "V minulých letech se nám podařilo i řadu pachatelů chytit. Pokuta ve správním řízení je poměrně vysoká,"konstatoval ředitel městské policie Jan Suchoň.
Vzpomíná na případ, kdy strážníci zadrželi pachatele, kteří kradli stromky ve velkém a odváželi si jich z lesa celou avii. Zabavené stromky potom prodávali pracovníci odboru městské zeleně.
Situace zlodějů vánočních stromků může být riskantnější a jejich dopadení pravděpodobnější i v souvislosti s masovým rozšířením mobilních telefonů. Každý turista a milovník lesa může na podezřelé počínání lesních zlodějů upozornit revírníka nebo policii přímo mobilem.
Zdroj: zpravy.idnes.cz/...
Když vás chytí při činu nebo vám jinak dokážou krádež (např. porovnáním stromků a zbylých pařízků), je pokuta skutečně mastná. Ale když vás zkontrolují se stromkem na autě, od něhož nemáte doklad, nemůžou vám udělat vůbec nic.
Pořád u nás platí presumpce neviny a nikdo není povinen prokazovat původ svého majetku. Dle zákona je omezeno či zakázáno například držení zbraní, drog, některých jedů a například také chráněných rostlin či živočichů. Pokud takové věci převážíte, skutečně musíte mít doklad o jejich legálním nabytí. Smrk (borovice, jedle...) však do takové kategorie nepatří. Jak už zde výše uvedl "hejkal", požadovat doklad o nabytí vánočního stromku je stejně nesmyslné jako požadovat doklad o zakoupení bot, které máte na sobě.
Ano, policie v tomto období možná občas dělá bu, bu, bu a média o tom ráda informují. Mnohé "šetřílky" představa policejní kontroly zaplaťpámbu odradí od případného plundrování lesa nebo městského parku. Dovedu si také představit, že pokud policie narazí na auto podnikatele či živnostníka s desítkami stromků, může ve spolupráci s finančním úřadem a s využitím zákonů o daňových deliktech pátrat po způsobu nabytí tohoto zboží. Ale narazí-li na "prostého občana" s jedním či několika málo stromky v autě, nemůže mu dokázat žádný přestupek.
Mimochodem, zcela prakticky řečeno: Policie má těžce zkrácené rozpočty na benzín i na provoz. Odhaduji, že "kontrol vánočních stromků", z nichž nelze získat prakticky žádnou pokutu a jejichž cílem je pouze napomoci majitelům lesů při ochraně majetku, bude ve skutečnosti jen naprosté minimum.
děkuji za info,ale mě se jedná o STROMEK KTERÝ SI BUDU ŘEZAT NA SVÉ ZAHRADĚ a né o kradený stormek!
A kdo by vás měl kontrolovat, Policie? Kvůli jednomu stromku? To leda že byste ho vezl nějakým nedovoleným způsobem. Naložim do auta a jedu! Předpokládám, že se bavíme o běžném stromku do bytu, ne na Staromák.
V dnešní době je všechno možné,ano bavíme se o jednom stromku do bytu . Už to neřeším uříznu, svážu, naložím do auta a jedu a je to.Jen mě to zajímalo proto ta diskuze.
Ale díky za podané infa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.