Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,od přítele jsem před dvěma týdny dostala Vánoční kaktus, ještě není moc starý. Už z Květinky ke mě dorazil strašně přelitý (žádný nákup v supermarketu typu Hornbach apod.) , a to až tak, že z něj postupně odpadávají celé větvičky. Problém je, že nadměrná vlhkost prostě nechce opustit květináč. Miska je suchá, ani kapka, ale zemina je stále přelitá, a větvičky dál a dál opadávají. Nezalévám. Prosím poraďte, co s tím? Už na ní zbyli jen čtyři malí mrzáčci..
"jeyjey"...... Zachraňte si všechny větvičky kaktusu, které opadají. Kaktus je nezmar obecný. Nechte volně části kaktusu ať částečně uschnou. Když částečně vyschnou, zasadit. Vše dáte do nového květináče, hlínu na kaktusy. Do země dejte celý jeden článek kaktusu. Uvidíte, jak se krásně chytnou.
Přesazování v prosinci je sisifovská (neůspěšná) práce. Rostlinku budete opečovávat a stejně uhyne. Pokud bych se měl pokusit o záchranu za každou cenu, tak kydyby bylo v bytě nějaké místo nad mírně topícím tělesem tak kolem 30ti stupňů. Substrát by rychleji vyschnul a teplota by vybudila poslední zdrané kořínky k růstu a obnově.
Nvic tyhle kaktusy strasne nemaji radi zmenu mista,teploty.vetsinou prave kvuli tomu,kdyz se prinesou z obchodu,opadaji kvety.Listy ,to je jina,proste voda musi odtekat,jestlize v obchode stal delsi dobu ve vode,tak muze mit uhnile koreny.Proste bych ho obrala,ostrihala koreny ktere jsou shnile presadila,mirne zalila a vzdy necjhat poradne vyschnout,prebytecnou vodu po zaliti vylit.Jinak mi vubec neprijdou narocne,mam je tady na okne leta a bez potizi,nijak zvlastni pece.Hnojim kdyz ma obdobi rust listku.ted hnojeni vzhledem k stavu rostliny urcite ne,musi se nejdriv uchytit.
Nevím, jak to s kaktusem dopadlo, už je to dost dlouho, co jsi vložila otázku. Také je pěstuji, ale už ani nové nekupuji. Když se mi odlomí větvička, nebo si odlomím sama, tak nechám asi tak dva dny jen tak ležet volně a pak zapíchnu do malého květináče s obyčejným substrátem na kytky, smíchaným s pískem. Stane se mi málokdy, že by se neuchytil. Trochu zaleji hned po zasazení a pak si ho třeba měsíc ani nevšimnu. Vlastně ani nevím přesně, jak dlouho to trvá, ale pokaždé po nějaké době vidím, jak vylézají nové větvičky. Tak to zkuste, nic tím nezkazíte. Jinak mám kaktusy přes celé léto venku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.