Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Annona cherimola

Od: onixin odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, máte někdo prosím zkušenosti s pěstováním Annona cherimola? Semínka mám usušená z plodu. Je možné ji pěstovat u nás? Bude plodit? Je možné ji sehnat za nějakou příznivou cenu? Díky moc za odpověď Veru

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, pěstovat anonnu u nás je možné, bude plodit, myslíte plodící sehnat? a kolik je příznivá cena? znám pěstitele tropů a subtropů jenž sklízí desítky kilo banánů a i anonny u něj plodí, aspoň myslím, ale záleží na skleníku, ten jeho je asi za 12 milonů, takže pokud položíte takto otázku, tak je vždy odpověď ano, ale za jakých finančně náročných podmínek,. ps.: jemu třeba i zdárně roste kokosová palma už asi desátým rokem! a u mě doma anonna roste tak 4 - 5 let a pak mi jí většinou něco napadne, svilušky a podobná havěť a mě pak nezbývá vysévat znova

okawango
hodnocení

0x

Anonu cherimolu pěstuji asi 6 let ze semínek, které jsem získal z plodu zakoupeného v Kauflandu... Semínky vyklíčila velice zdárně a v následujících letech jsem hodně rostlinek rozdal. Ponechal jsem si nich asi 5, z toho dodnes 4 přežili vše , co jsem s nima dováděl...

Je třeba znát, že zimování je možné v pokoji, kde je minimum 9-12 °C, lepší je však více stupňů, tak kolem 15-17... Rostlina by měla odpočívat v trvání 2-3 měsíce po letní sezoně... V chladnější místnosti s dostattkem světla a při slabším zalévání přezimuje , řekl bych na hraně, neboť se stane , že opadá většina listů. V teplejší místnosti opad listů není tak výrazný...

Při stoupání teplot na jaže i ve studené místnosti, kde se netopí ,rostlina brzo pookřeje a raší , radost pohledět ... Lze jí v teplejších dnech v dubnu, ale z hlediska nočních mrazů radeji počátkem května dávat na den do polostínu, na noc ještě zpět. Po zmrzlých dnech pak natrvalo ven , lze i na přímé slunce ( proto to "otužování", aby ji pak nespálio sluce).

Přes léto hodně zalévat, dát živiny, nejlépe granulované ( osmocote ). Pozor na podzim, před prvními mrazy schovat nejlépe dovnitř, při slabších mrazech alespoň do studeného skleníka... Když není žádný skleník, radši rovnou do místnosti určené k zimování...

I když rostlinky nějaký pokles pod nulu vydrží, nemělo by to být více než -3°C, neboť potom rychle namrzne a dost často to již nerozchodí ... Stalo se mi to dvakrát za tu dobu,do mínus dvou se pak rostliny vzpamatovaly a po zimování znovu vyrašili... Při mínus 4 však jedna z nich odešla definitívně... Takže záver k tomu, mráz raději nezkoušet ...

Kvetení : Ta největší rostlina rozkvetla sama od sebe po 6 letech. Měla 4 kvítky, jsou to takové narůžovělé zvonečky... Opylení jsem zkusil štětečkem vzájemně mezi sebou a také pylem z květu Rolinie ( příbuzné rostiny anony,. která zrovna kvetla ve stejném čase... Bohužel to nevyšlo, květy opadaly , bez vytvoření plodu . Vím však, že jeden známý doma též plodící anonu cherimolu má volně vysazenou v zemi ve vytápěném větším skleníku a tam má z ní i plody... Kdybyste měl skleník vytápěný, dal by se sehnat roub i z této rostliny, pro urychlení kvetení ... Jinak Anona cherimola není nijak zvláště vyhledávaná pro pěstování, má ji málokdo, a to z praktického důvodu - plody dostat poměrně v hojné míře na podzim v hypermarketech , ty se ještě dost obstojně dají přepravovat ...

Větší zájem je však ( pokud by jste ten vytápěný skleník měl ) o pěstování jiných anon, např. murricaty. Ta je určitě zajímavější ...

Teoreticky lze anonu opylovat i pylem z další příbuzné asiminy triloby, coz je chladnomilnější rostlina, která se již docela běžně pěstuje i u nás pro své exotické ovoce ... Kdyby Vás to zajímalo, klikněte na google, tam je odkazů hromada ( www.pawpaw.cz a další ).

Přeji hodně úspěchů v pěstování exotů

Okawango

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]