Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Agáve žloutne

Od: zacatecnik1 odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,prosím o radu.Dostali jsme agáve,35let starou.Umístili jsme ji do sklepa, nyní tam je 11stupňů.V mrazech tam bude nižší.Má poničený,prasklý květináč,na jaře se musí přesadit.Ale žloutnou jí docela dost listy,nejen konečky,plošně.Listy jsou poměklé.Nevím,čím to je.Ve sklepě jsou dvě okénka.Je to málo světla?Ještě nikdy prý nebyla přesazená.Poraďte, v čem je problém. Některé listy jsou po okrajích ohnědlé.Děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Agáve 35 let, to už je dost stará, musí být pěkná. Mám obavu, že ve sklepě vám zajde. Naše Agáve na chalupě vždy přezimovala v chodbě, kde není takové teplo a kde také sídlí, náš pes. Agáve, není potřeba přes zimu zalévat, má v sobě dost vody. *slunce*Potřebuje světlo. Je možné, že budete muset pro záchranu udělat chirurgický řez a pak agáve přestěhovat. Jakmile list je na omak bláto a okraj je hnědý, odřízněte ho. Je to jen jeden list. Uvidíte sami, že list je špatný. Pak bych odřezala všechny takové listy a nechala jen zdravé. Když nemocné listy necháte, odejde vám celá rostlina, shnije. Prasklý květináč můžete dát do odpadního pytle / aby nepadala hlína/ a přestěhujte agáve někam, kde je světlo.

Nebojte se řezat, pěstuji tak i velikou Aloe, kterou jsme před lety kupovali v zimě a byla už trochu zmrzlá. Během měsíce, spodní listy byly jako bláto a ohýbaly se. Ořezala jsem dvě řady špatných listů a tak zachránila Aloe.
doplněno 01.12.11 00:37:

Při ořezání špatných listů, poteče ošklivá šťáva, květina se zatáhne.

zacatecnik1
hodnocení

Bude velký problém, když ji přesadím hned? Agáve má cca 100 kg, výška cca 1,5 m a nevím, jak by se nám podařila přestěhovat do chodby. Květináč už sotva drží pohromadě. Listy jsou poměklé tak do poloviny. Myslíte, že je uřezat úplně celé nebo jenom tu špatnou část? Máte zkušenost s hlínou u přesazování? Má být speciální nebo stačí nějaká obyčejná, rašelina, hlína na kaktusy?

ukulele*
hodnocení

1x

Dobrý den, jak byla vaše agave zimována předešlé roky? Agave zimujeme zcela na sucho a i substrát by měl být suchý, tzn.asi tak měsíc před zazimováním nezalévat a chránit před deštěm. Když nemá rostlina vodu a je v chladu, tak zimu přečká v pořádku, jakmile je substrát vlhký, tak se snaží tlačit vodu do listů a podporovat fotosyntézu, což při nedostatku světla nejde, takže se neaktivuje chlorofyl - zelené zbarvení listů a tím pádem rostlina žloutne a tím, že tlačí z kořenů vodu, tak měkne. Já bych jí nepřesazoval, jen vysušil, třeba prouděním vzduchu a větráním, tak aby vyschnul substrát. Rostlina by měla být v klidu a ne jí vysilovat přesazováním a stejně vám nebude vytvářet kořenový systém.

zacatecnik1
hodnocení

dobrý den. Předešlé roky byla prý agáve zazimovaná v garáži =v nadzemním sklepě. Některé konce listů byly ožloutlé, říkali, že neměla dostatek světla. Nyní jsou ožloutlé listy tak 20 cm od kraje, snad všechny listy mimo vnitřních pěti,které mají ohnědlý kraj. Je mi líto odříznout celý list, když je z něho 50 cm v pořádku. Zbytek zdravého listu je tvrdý. To bych musela ořezat snad všechno kromě těch 5-ti listů, které jsou jen mírně nahnědlé. Má mnoho odnožů, neberou jí sílu? Nešlo by odříznou jen poškozenou část a tím zkrátit list? Jinak děkuji za rady.

Všechny odnože ji odeberte. Listy nemusíte řezat, když nechcete. Určitě máte někde poblíž nějakého zahradníka, tak se ho přímo zeptejte, nebo mu Agáve ukaže. Každý list, který je nemocný v místě, kde je jako zlomený, dejte bavlnku, uvidíte,jak vše pokračuje. Nějakou větší odnož si můžete nasadit. Tato stará Agáve už také brzo odkvete a odejde.

ukulele*

Dobrý den, ano, odnožemi udělejte radost svým přátelům, u matečné rostliny by neměly být, nebo je jen zlikvidujte, neřešte kořenový bal a jen je odřízněte. Odříznutí, zkrácení listů nechám na vás, buď listy oschnou přirozeně a bude to jako v přírodě a nebo to bude rovně odříznuté od vás (((raději bych to nechal zaschnout = přírodní image ) žádnou vodu, žádné přesazování! a už vůbec né do kaktusového komerčního substrátu, který je samá kokosová rašelina, ten nemá s se substrátem pro kaktusy nic společného, jen název. o přesazování si můžeme pohovořit na jaře, konec dubna, ju? a to postrašení vykvetením a zajitím rostliny? to berte jako vtip, agave amerikana v našich podmínkách nekvete, spíš umírají nevhodným pěstováním...

zacatecnik1
hodnocení

Dobrý den, z odpovědí sem udělala kompromis. Některé listy (ty nejhorší) jsem konce odřezala. Přesazování jsem nechala být, Přesadíme to na jaře. Agáve jsem přestěhovala na verandu, kde je sice trošku větší teplo, ale za to hodně světla. Je tam cca 15 stupňů. Stěhovali jsme včera. Moc děkuji za radu ohledně hlíny, koncem března se ozvu ohledně přesazování. :) Přeji pěkný den!

Začátečník1, kontrolujte listy Agáve, zda nemoc nepokračuje.

doplněno 06.12.11 15:29:

V případě, že listy dál budou měkknout, musí se uříznout.

zacatecnik1
hodnocení

Dobrý den. Máme další problém s agáve. :/..nezalévala jsem, ale agáve jsme dali na verandu, kde je velký dostatek světla, s tím, že listy přestanou žloutnout. Asi máme na verandě moc teplo! asi 15°C. Nikdy jsem nebyla víc zoufalá jak teď. Agáve začíná kvést! :(...Vyhání vprostřed stvol. Na internetu jsem se dočetla, že stvol dosahuje výšky až 10 metrů. Nevím, kam stvol poroste, když je agáve zazimované! Jak rychle asi vyroste stvol květu? Ve střední Evropě je prý rarita, aby agáve vykvetlo. Co jsem udělala špatně?!? :O Myslíte, že agáve uhyne?

kvik

Nic jste neudělala špatně. Příroda celá blázní, ptáčkové si dělají hnízdečka, ze země vyrůstají jarní kytičky, jsou vysoké teploty. Teploty mají klesnout už pod nulu, tak se snad vše vrátí k normálu.

ukulele*

Dobrý den, máte na verandě moc teplo, Agáve by měla přezimovat v max 10 C. U rostlin nemůžeme přesně stopnout růst čehokoliv, záleží na podmínkách, takže napsat, že květní stvol vyroste za 5 dnů 6 hodin a 7 minut nelze, v přírodě to trvá asi tak měsíc, zhruba. Máte dvě možnosti : buď květní stvol odříznete a tím zamezíte jeho růstu a vysílení rostliny a nebo to necháte na přírodě a necháte překvapit co Agáve americana dokáže! sám jsem zvědavý, můžete sem nebo mě na meil dát fotku? meilovku mohu poslati na vnitřní poštu, zdraví Uki

zacatecnik1
hodnocení

Dobrý den, máte zkušenosti s odříznutím stvolu? Je pro mě milejší agáve než květ, ale nechci přijít o obojí! Pomůže agáve přestěhovat na chladnější místo? Zpomalím tím vykvetení do jara? Máme budoucí zimní zahradu, museli bychom ji zateplit. Je tam hodně světla, ale teplota asi 4°C. Při mrazech jistě klesne asi na něco pod nulu. Tuto místnost ještě nemáme hotovou. Pokud bych nechala okvětní stvol růst, bojím se, kam by se plazil. Na verandě, kde je právě agáve, je strop něco cca okolo 3,5 m. Zimní zahrada strop nemá, je vysoká až po střechu.

Agáve žloutne
ukulele*

Dobrý den, tak jsem právě mluvil s odborníkem na sukulenty a ten si myslí na 80 % že je u vaší agáve nastartovaný proces, který bude ukončen zánikem rostliny. Ještě se poptá a zítra večer vám to upřesníme, ju? v každém případě by ochlazení rostliny zpomalilo kvetení, ale zase jestli není rostlina dost vysušená, tak by mohla začít hnít, tak jí raději nechte v podmínkách, v jakých je teď. Je to krasavice!

zacatecnik1
13.01.12 17:50
hodnocení

foto2

Agáve žloutne #2

bruk600*
hodnocení

0x

..a zaléváte ji? Voda při nízké teplotě může způsobovat zahnívání.

zacatecnik1
hodnocení

Jednou jsem ji slabě zalila. Slyšela jsem, že se v zimě moc nezalívá, ale to už žloutla. Mám strach, jesli není problém ve světle. Jak moc vyžaduje světla?

hodnocení

0x

Jestli chcete Agáve zachránit, musíte udělat plastický řez i když vás to bude bolet. Máte jí ve sklepě, tak vše udělejte tam, ale dříve, než začne mrznout. Kupte velký květináč, rozměr podle stávajícího květináče. První se postarejte o likvidaci špatných listů. Listy musíte uříznout až u kmínku, nepoškoďte kmínek. Zůstanou tam jen kousíčky, které se zatáhnou a uschnou. Zítra jestli se mi to podaří, tak přidám foto vyléčené namrzlé Aloe. Všechny listy, které jsou ohebné a chycené, uřízněte. Bude se vám lepe květinu přeszovat. Hlínu jí můžete dopřát z obchodu, nic zvláštního nepotřebuje, můžete přidat trochu písku. Přesazování: Rozeberte starý květináč, ten kořenový bal, bude držet pohromadě. Připravte si nějaký starý nůž a doleasi 5 cm uřízněte. V květináči nahradíte hlínou, aby měla květina živiny. Kolem dokola ručně olámejte, nebo očistětě všechny špatné kořínky, hlínu, vše co bude volné vyhodit. Tím uděláte místo pro hlínu kolem dokola. Dáte dolů10 cm nové hlíny,/ hlína klesne nebojte / vložíte agáve a budete kolem dokola dávat hlínu, kterou musíte pěchovat. Potřebujete nějakou kulatou tyčinku a upěchování hlíny./ něco jako dlouhou vařečku./
Chtělo by to vše připravit, ošetřit, přesadit a přes den, kdy nemrzne dát na místo, kde bude stát. Počítejte s tím, že bude potřeba Agáve podepřít. Já jsem Aloe, které padalo na jednu stranu, jak bylo těžké, opřela o stěnu. Trochu vody dáte jen kolem dokola, kde bude nová hlína, dole odteče. Nezalívat. Snažila jsem se vám popsat postup, jak bych to dělala já, tak se nezlobte.
doplněno 01.12.11 23:01:

Hlínu, jestli máte možnost kompostovou zeminu, nebo si kute hlínu na kaktusy a budete mít bez práce s pískem.

zacatecnik1
hodnocení

Určitě se nezlobím, jsem ráda za každou radu. Vaše aloe má ořezané listy jen ve spod, já bych musela ořezat celý kmínek! U naší agáve je dole patrno několik odumřelých nebo odřezaných listů. Dárci agáve mi nedokázali zodpovědět řadu otázek, podle řeči jim rostla bez starání. Pokusím se poslat fotku, snad se mi to povede. ;)...Ještě jednou děkuji.

hodnocení

0x

Tady je kmínek Aloe, který je bez nemocných listů, tak vypadá po roce.

Agáve žloutne #3

hodnocení

0x

Aloe, které se zachránilo.

Agáve žloutne #4

hodnocení

0x

Agave ma mit svetlo,stupne v zime tak kolem 8 asi nejvice.Nerekla bych ze je to jen teplotou,proste vsecno dohromady,hlavni problem je svetlo.I mirne zaliti s nedostatkem svetla ,k tomu tosku vetsi teplota,neni to dobre.Nemate moznost ,chodby,nebo tak?Onoby si melo prozit zimu pri nizke teplote,ale takhle vam bez svetla zahyne.Jestli se vubec vzpamatuje.a velky prechod nyxni na jinou teplotu take neni dobry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]