Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jehličnatý strom na zahradě - lze pokácet?

Od: kajka46 odpovědí: 13 změna:

Mohu si na své zahradě vykácet jehličnatý strom vysoký asi 3 m, který tam stíní, bez povolení? Nebo jej mohu jen ořezat?

Děkuji za radu.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

3x

vykácet ho můžete. I ořezat. Já bych s e přimlouvala ho tam nechat. Velkých stromů je dnes málo, každý má planinu s tůjemi okolo plotů...

Dobře si to rozmyslete, protože zpátky dát už nepůjde...

Přesně tak, pořádně se rozmyslet. Zasadila jsem před lety malý okrasný stromek na zahrádku před okna. Jenže rostl a rostl a začal bránit ve výhledu k brance. Nám to v 1. patře nevadilo, zato tchyni v přízemí byl solí v očích. Prý nevidí na cestu /po které šel tak 1 člověk za 2 dny/, ani k brance, kdyby k nám někdo šel. Odmítala jsem ho skácet. Tak manžel, u kterého mělo vždycky hlavní slovo to, co si maminka přála, stromek tajně zničil. Navrtal kmen a nalil do něj nějaký sajrajt. Na jehličí se vytvořily rezavé skvrny, stále se zvětšovaly, jak stromek umíral. Nakonec opravdu musel pryč. Dneska je místo něj před domem holá pláň, k brance je dobře vidět. Tchýni je to jedno. Sedí na gauči, kýve se, sliní, houká divné zvuky. Je silně dementní. Hlavně, když muselo být po jejím. Manžel mi sám řekl, co udělal a nemohu mu to dodnes zapomenout. O to víc v této předvánoční době - každý rok jsem si totiž stromek jednoduše ozdobila. Už nemám co.*plac* Kéž by šly některé věci vrátit! Jaga.

michalov*

Víte,tohle já pořád nechápu.Já žiji na vesnici celý život v CHKO(přes 40 let) a je mi smutno z toho,že někteří lidé jsou schopní ničit strom tímto pomalým způsobem.Ten strom se vlastně trápí,protože pomalu umírá. Má od přírody obrovskou vůli i chuť žít (impuls života v přírodě je obdivuhodný).Je to jeho hlavní záměr,ale je úmyslně takto sabotován a svůj zápas samozřejmě prohraje.Je to jako když by Vám v životě proti Vašemu záměru pořád někdo házel klacky pod nohy až byste to vzdali. To ho teda rovnou poražte a je to. Často různě čtu jak se někdo dotazuje jak má zničit sousedův strom a že mu vadí jak padá z něho jehličí,jak mu padá listí a že z toho má bordel na dvorku a já nevím co ještě. Houby bordel! Jediný kdo tu na planetě dělá bordel je momentálně člověk se svými nápady. Ano.Kéž by šly věci vrátit.Ono totiž porazit strom,trvá jen chvilku v porovnání s tím než vyroste.To trvá celé generace. Nevím jak by mohl tazatelce tří letý stromek stínit. Tomu stromku je mnohem více. Proto je dobré rozmyslet kam strom zasadíte a hlavně rozmyslet,jestli je optavdu nutné strom kácet,protože,když zdravý vzrostlý strom pokácíte,už v zahradě nikdy letitý strom neuvidíte. Já mám rád staré stromy. Máme u baráku stromy,které pamatují ještě 1. světovou válku.Co je proti tomu jeden lidský život.Pár kilometrů od nás je památný dub.Je starý 500 let. Stromy v lesích okolo nás pamatují Masaryka...

limetka*

Michalov, máte ode mne bodík a škoda, že vám jich nemůžu dát víc - mluvíte mi z duše *palec*

polinek*

michalov,,nesouhlasím,,nikdo není povinný uklízet na podzim listí z cizího stromu ,,Mám to na své zahradě a toho souseda bych nevím co! A´T jak chce strom,tak ať si ho nasadí na svém pozemku ať neobtěžuje jiné lidi.Neznamená ,co se líbí a vyho vuje jemu vyhovuje i druhému.Přece nemohu dělat binecsvým stromem z listím a pod.. Já bych také ráda zlikvidovala sousedovi ořech Mám ho na své střeše. Za chvíli mi naruší statiku a jsem kde?A listí mám plnou okrasnou zahradu,na které se nadřu jako kůň. To je fér?!

Nesrovnávejte strom s lidma,má ráda přírod a moc a vy to zase moc myslím zveličujete.Umírá vše. tak i ty vaše prvorepublikové stromy,které mohou někoho zabít. Málo je případů:?

polinek*

tak tam zasaďte jiný a není co řešit

des*
hodnocení

2x

Bez debat.Pryč s ním.Ale,,,soused má krásnou borovici,je vysoká asi 8metrů,samože stíní,nevadí mi to.Tento stín v létě,je žádoucí,borovice voní a napodzim pod ní rostou ve velkém množství klouzky.Takže to ještě zvažte.

palenka*
hodnocení

0x

Kácet můžete pouze pokud je obvod kmene ve výšce 130 cm nad zemí menší než 80 cm. Pokud je větší, tak potřebujete podat žádost o povolení kácení dřevin ve smyslu § 8 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Jen tak v žádné případě kácet nemůžete!

jabraka*

V tom zákoně je ještě stanoveno,ve kterém období se strom může kácet,nebo prořezat.

JABRAKA

palenka*

Ano, strom musí být pokácen v období vegetačního klidu.

bizon*
hodnocení

0x

Dobrý den!

Pokud se rozhodnete kácet, o strom bych měl zájem. Na oplátku se ho pokusím dostat ze země, rozhodující by bylo místo kde se strom nachází, můžete mi napsat na email cryon@seznam.cz, hezký víkend, Bizon

hodnocení

0x

Jehličnatý strom, co mu dalo práce a času než vyrostl, dejte mu ještě čas, aby vás mohl potěšit svojí vůní přítomností. Když vám opravdu strom stíní, co se zamyslet nad jeho úpravou? Bylo by to pro strom lepší, než jeho likvidace.

parezkiller*
hodnocení

0x

pokud má obvod kmene do 80cm meřeno ve výšce 120cm nad trávníkem můžeš ho zkácet bez povolení.Doporučím ti šikovný postup abyste tam neměla potom pařez:

neřezat u země! ořezat větve,odkopat kořeny,ty přeseknout nebo přeříznout a pak uvážeš v půli kmene pevné lano(třeba tažné na auto) nebo popruh a buď hupcukem zaháknutým za další silnější strom nebo autem to vyvrátíš.Pozor na to na kterou sranu má padat.Vždycky tam kde je místo.Pokud to víc odkopeš vyvrátíš to i tahem za lano rukama..je to dobrá a osvědčená metoda a není potom pařez..Díru jen zasypeš a posypeš třeba travním semenem,není to nutnost,ale je to lepší.

Je to sice trošku namáhavější ale ne zas tolik u takto malého stromu.Já takto kácím stromy které mají třeba 25m na výšku.(ikdyž na to mám zpravidla těžkou techniku-bagr).A mám jistotu že mi tam už nikdy nabude překážet pařez!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zničit strom

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]