Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Breberka na ibišku

Od: magdon® odpovědí: 3 změna:

Mám doma pár ibišků a nastěhovaly se mi na ně jakési breberky (možná sviluška chmelová?). Jeví se jako malé černé tečky a bílé chomáčky (obojí sotva viditelné). U stopky listu se občas objevuje bílá jakoby hrudka, případně nepatrná pavučinka. Tu okřídlenou potvoru jsem tam dneska objevil porvé a není jisté, jestli k těm ostatním patří (mohla se náhodně přilepit na lehce lepkavý list, když letěla kolem). Napadené listy velmi rychle žloutnou (během několika hodin). Zkoušel jsem opakovaný postřik proti sviluškám, ale moc to nepomáhá. Ibišky mám v jednom truhlíku a vytvářejí dost neprostupnou houštinu, takže stříkat na každý list zespoda zvlášť je prakticky nemožné.

To na obrázku je fakt ibišek, i když to tak nevypadá.

Breberka na ibišku

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

0x

Okřídlená potvůrka je celkem nevinná - asi smutnice, ale ty menší mršky jsou na 100 % svilušky - ibišky jsou jejich oblíbená potrava. Postříkejte Svilustopem nebo Omite. Musíte to stříkat někde venku na trávníku, květináče si položte nabok a stříkejte listy hlavně zespod. Pak květináč pootočit a zase zespoda a pořádně. Jinak se svilušek nezbavíte. Ještě mne napadá po cca 14 dnech znovu postříkat - Mospilanem, také je účinný.

hodnocení

0x

Přes léto mám kytky venku, chytnou, kde co, tak před nastěhování domů dostávají očistu. Poradil mi to pan zahradník.

Odpadní pytel, kytka se postaví dovnitř a na bok pytle se stříkne přípravek, pytel se uzavře. Když jsou květiny v míse, nebo v truhlíku, tak mám pytel PVC, truhlík postavím do pytle a na pytel postřik. Nestříkám na květiny, mohlo by je to poškodit. Nechám pytel zavřený tak 1/4 hodiny a kytky jdou domů.

limetka*

Pardon, nechci se vás dotknout, ale to je celkem dost nesmysl, protože většina přípravků je kontaktních a breberky vám nezadusí nějaká pára s postřikem , která by se v pytli mohla udělat. Přípravek se stříká na rostlinu a ne někam okolo. Samozřejmě musíte vědět, co použít, abyste květině neuškodila. Je pravda, že některé rostliny Omite nesnášejí. Ibišek k nim ale nepatří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]