Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím poraďte,
V létě jsem dostala více phalaenopsisů. Už před pár měsíci jsem všechny přesazovala protože mi začali uhnívat díky substrátu ve kterém byly a ten hodně sál vodu. Dala jsem je do směsi substrátu pro orchidee smíchanou s kokosovými čipsy. Ostatním se přilepšilo a začali pouštět nové listky, ale tento dále uhníval. Už nějakou dobu jsem ho vůbec nekoupala jen občas porosila, ale i přes to kořeny uhnívají. Dnes jsem to nevydržela a rostlinu vyndala z obalu abych viděla jestli jsou kořeny opravdu tak shnilé. A takhle to dopadlo. Nejsou všechny shnilé ale zelené nejsou. Jinak všechny rostliny jsem několikrát stříkala svilustopem proti svliluškám, na ostatních zmizeli, ale tady vidím pavučinky pořád. Mám rostlinu zkusit znovu zasadit jiným způsobem a nebo ji nechat venku jen někam zavěsit abych mohla kořeny kontrolovat? Jde ještě zachránit? Listy jsou zatím hezky zelené i tvrdé. vypadá to že u báze listů jsou celkem pěkné kořínky, ale dost malé. Mám ji třeba hnojit na listy aby dostala výživu?
Za všechny rady předem děkuji. Tereza
Dobrý den, v Asii se používá na nemocné orchidee takový trik : kořenový systém se máčí v nasyceném cukrovém roztoku, zkuste tedy rozpustit pár lžic cukru ve vlažné vodě a kořeny rostliny do toho roztoku namočte, třeba přes noc, poté opláchněte a dejte bez substrátu na světlé místo a uvidíte, zda - li se začne kořenový systém probouzet k životu...s pozdravem Uki
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.