Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Třešně - něco jako řízkování

Od: sagitta* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

slyšel jsem, že se malé třešně, které rostou divoce(př. na Ukrajině-Podkarpatská Rus v lesích) se dají vykopat- dale pak se stonek v nějaké úrovni na zemí seřízne a nakonec se do praskliny(odpovídající průměru průřezu stonku), kterou vytvořímě seknutím sekery, nějakým způsobem dají 2 větvičky z vyšlechtěné třešně a vše se obalí plastelínou, aby se zamezilo přístupu vzduchu.Je něco takového možné?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Zcela jistě to možné je.Příkladem může být třešeň na mojí zahradě,kterou jsem rouboval na podnož ptačky,přivezené ze Šumavy,kde roste v nadmořské výšce 1000 m a dosahuje mini rozměrů.Stačí odkopnout výrustek od kořenů,kterých je tu hodně a tento do rozštěpu kmínku naroubovat.Dnes mám třešeň 4 m vysokou po 10 letech od naroubování.

JABRAKA

hodnocení

0x

Jedna se vlastne o bezne roubovani,s tim rozdilem,ze u nas i ty obycejne plane tresne-ptacky,jsou uznane zrovna tak jako nektere slechtene odrudy.Dalo hodne prace a zabyvali se stimto napr.ve slechtitelske st.v Turnove,kdysi Ing.Konecny,dlouha leta sledoval vlastnosti planych tresnich a vybiral jen ty nejlepsi.Uznali mu jich par a dodnes se tyto planky mnozi z matecnych stromu a nasledovne se pak na tyto plane vypestky roubuje Jsou.prisne registrovane v Turnove Neni totiz planka jako planka,naroubovat jde,ale neni zaruceno,ze bude pro nejakou slechtenou tresen vhodna.na podnozich zalezi u vseho.

des*

Pokud chce někdo experimentovat,fantazii se meze nekladou.Na běžné ptáčnice se roubuje a je jedno odkud.Jen ta plastelina ne,dělá se to štěpařským voskem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]