Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
slyšel jsem, že se malé třešně, které rostou divoce(př. na Ukrajině-Podkarpatská Rus v lesích) se dají vykopat- dale pak se stonek v nějaké úrovni na zemí seřízne a nakonec se do praskliny(odpovídající průměru průřezu stonku), kterou vytvořímě seknutím sekery, nějakým způsobem dají 2 větvičky z vyšlechtěné třešně a vše se obalí plastelínou, aby se zamezilo přístupu vzduchu.Je něco takového možné?
Zcela jistě to možné je.Příkladem může být třešeň na mojí zahradě,kterou jsem rouboval na podnož ptačky,přivezené ze Šumavy,kde roste v nadmořské výšce 1000 m a dosahuje mini rozměrů.Stačí odkopnout výrustek od kořenů,kterých je tu hodně a tento do rozštěpu kmínku naroubovat.Dnes mám třešeň 4 m vysokou po 10 letech od naroubování.
JABRAKA
Jedna se vlastne o bezne roubovani,s tim rozdilem,ze u nas i ty obycejne plane tresne-ptacky,jsou uznane zrovna tak jako nektere slechtene odrudy.Dalo hodne prace a zabyvali se stimto napr.ve slechtitelske st.v Turnove,kdysi Ing.Konecny,dlouha leta sledoval vlastnosti planych tresnich a vybiral jen ty nejlepsi.Uznali mu jich par a dodnes se tyto planky mnozi z matecnych stromu a nasledovne se pak na tyto plane vypestky roubuje Jsou.prisne registrovane v Turnove Neni totiz planka jako planka,naroubovat jde,ale neni zaruceno,ze bude pro nejakou slechtenou tresen vhodna.na podnozich zalezi u vseho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.