Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kůra jabloně černá a odpadává - proč?

Od: stanleynka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, na 20 leté jabloni začala černat a místy odpadávat kůra. Dá se s tím něco dělat? Diky moc za odpovědi.

Kůra jabloně černá a odpadává - proč?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jen z vlastní zkušenosti mohu napsat, co pomohlo nám na zahradě. Některé jabloně - zákrsky jsou staré 25 let a jarní slunéčko jim rozerve / doslova/ kmínek. Tak stromy léčím, jako nás lidi. Podle fotografie je strom dost poškozený. Vzala bych ostrý nůž a ořezala kůru až do zdravé kůry. Použila jsem váš obrázek, jen pro názornost. Tak jsem zachránila dvě jabloně a jednu poškozenou borovici.
doplněno 05.11.11 01:24:

Houbu zastaví Hypermangan, klidně kmen natřete celý i tam, kde kůra je dobrá, houba může být pod kůrou. Můžete roztok dát i do konvice, zalít půdu kolem stromu, houba může být i v zemi. Důležité!
Roztok Hypermanganu musí být jen světle modrý.

Kůra jabloně černá a odpadává - proč? #2
stanleynka*
hodnocení

moc děkuji za radu:) jste hodná, že jste si s tím dala takovou práci, pochopila jsem to i já, úplný laik. Mám jen malinkou zahradu, která slouží spíše k odpočinku než k zahradničení a sadařství, mám tam pár záhonů, 1 jablon, 1 švestku a 1 stříbrný smrk. Zrovna ta jabloň je ideální zdroj stínu a dětem slouží jako rozhledna. Takže se pokusím ji zachránit. Ještě bych Vás chtěla poprosit, jestli nevíte přesný název toho šedého cementu. Díky moc za odpověď a přeji hezký víkend. Blanka

limetka*
hodnocení

1x

Odrbat tvrdým kartáčem "rejžákem", případně drátěným a nabílit vápnem. Nebo i stříknout nějakým fungicidem.

sebod*

Vypadá to na neošetřenou mrazovou prasklinu. Hodně starou. Postup -viz Limetka*palec*

jabraka*
hodnocení

0x

Bohužel v mrazové praskline se rozrostla houbová choroba.Zkus po očištění povrchu zakrýt poškozené místo hustou vápennou kaší.Na jaře to ještě obnov.

JABRAKA

hodnocení

0x

Šedý tmel na ošetření stromů se jmenuje Stromový Balzám, stojí kolem 50,- Kč kelímek. Tmel je hustý a táhne se, může se roztírat plochým nožem. Nebo kousíčkem plochého dřeva.

Krabici / zabalený kmen / nechte na stromě až do jara, kdy pominou mrazy. Věřím, že se vám strom podaří zachránit.

Tady jsem jen pro názornost našla další informace o léčení stromu meruňky. Nezáleží, jaký je to strom, důležité je strom ošetřit.
Ošetření řezných ran
§Rána, která vznikla po řezu musí být hladká, okraje nesmějí být roztřepené.
§Po každém řezu pilkou ránu nejprve ostrým nožem zahlaďte.
§Nakonec ji zatřete štěpařským voskem, stromovým balzámem, případně latexem, do kterého můžete přidat 2 % fungicidu.
Ošetření klejotokových ran
§Ostrým nožem ránu vyřežete až do zdravých pletiv.
§Vydezinfikujeme ji octem.
§Nakonec ji zatřete balzámem nebo latexem.
Podobně se ošetřují rány po okusu zajíci nebo po jiném mechanickém poškození. Pečlivé ošetření ran se vždy vyplatí, protože prodlouží věk stromu!
Ošetřetemeruňkámrány, budou déle žít - Zahrada - www.iReceptar.cz
Štěpařské vosky abalzámy> Ostatní přípravky | Zahrádkářské...
doplněno 07.11.11 08:48:

Zabalený kmen, krabici od televize, jak jsem psala, to značí,

že krabice nebude na kmenu stromu, bude jen kolem stromu a převázána provazem. Kmen bude moc dýchat. Ochrana kmenu už by měla být každý rok, Jak před mrazem, tak před jarním sluníčkem.

doplněno 07.11.11 08:50:

Zabalený kmen, krabici od televize, jak jsem psala, to značí,

že krabice nebude na kmenu stromu, bude jen kolem stromu a převázána provazem. Kmen bude moc dýchat. Ochrana kmenu už by měla být každý rok, Jak před mrazem, tak před jarním sluníčkem.

Kůra jabloně černá a odpadává - proč? #3

limetka*
hodnocení

0x

Až natřete ošetřenou ránu stromovým balzámem, v žádném případě to nebalte do žádného papíru (jak zněla kterási z pžedchozích rad)- balzám sám o sobě ránu chrání před infekcí i povětrnostními vlivy a pod tím papírem by to jedině plesnivělo a nejspíš by brzo bylo po stromu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]