Nejste přihlášen/a.
Jestli nechcete poničit hráz rybníka, stačí vše uřezat na pařez a naočkovat do pařezu Hlívu ústřičnou. Hlíva do dvou let všechny pařezy sežere. Lidé si budou chodit na Hlívu. V zahradnických prodejnách prodávají v sáčku tobolky Hlívy ústřičné. Z jedné tobolky se dají udělat tři malé kousky. Stačí nebozízkem udělat dírku do pařezu, vsune se kousíček tobolky a potře se voskem na stromy. To proto, aby slimáci Hlívu nenašli. Ničí to pařezy, všem co jsem to poradila. Hlíva dokázala zlikvidovat i velký ořech, který jsme naočkovali do kmenu. Jeden sáček nám stačil na 20 pařezů.
doplněno 03.11.11 10:40:Jeden pařez naočkovaný loni
Přečtěte si jak se sem vkládají obrázky.Jinak se stromy uřežou až u země a pařez se potře Zeazinem.Strom to natáhne do kořenů a uschne.Dá to práci ale funguje to.Nevím co by mělo okolo škodit.
doplněno 03.11.11 19:38:Soráč,ale chápat a chápat není jedno.Stačí číst co jsem napsal.Nikde tam není,že máte stříkat rybník.Návod je použitelný,ikdyž o tom něco plácá unie.Ta spíš nadělala více škod na našem hospodářství,než jistý H.za války.Jen mne mrzí že jsem zde za vola a přitom je tu odpověď skoro totožná a má dva body.
Jak se sem vkládají obrázky jsem si přečetl, ale jsem na vesnici, kde mám velmi pomalé připojení (přes mobil), takže to bohužel trvalo déle. Tato fotka není tak průkazná - kořeny vyrůstají přímo z hráze (mezi kameny) rybníka, vyfotím a dovložím.
Jinak co se týká Zeazinu:
1. od 1. 8. 2005 je zakázáno používat Zeazin na základě rozhodnutní Evropské komise 2004/248/EC.
2. Co by mělo škodit? U Zeazinu je věta R50/53 Vysoce toxický pro vodní organizmy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí.
Tak za vola tu určitě nejste, alespoň pro mě ne! Vážím si každého, kdo mi odpoví a napíše nějakou radu. Spíš jde o to, že jste to formuloval velmi stručně a já to i špatně pochopil. Jde i o to, že některé kořeny jsou zakořeněné pod vodou, tak mám strach, když je potřu a kořeny to "nasáknou", tak aby se to nedostalo do vody... V první řadě mi jde o kvalitu vody... To, co jste napsal ohledně EU, tak s Vámi naprosto souhlasím... Ale používat něco, co je zakázané... no nevím...
zkuste si pročíst odkazy na jdem.cz/... nebo na http://jdem.cz/skef8
věřím, že nějaký Vám vyhovující způsob najdete... oheň, chemie, fréza, hlíva, traktor a lano, buldozer...
doplněno 03.11.11 09:39:možná, že kdyby byl opravdu obrázek, tak se i o tom tahání, trhání dalo popřemýšlet...
doplněno 03.11.11 09:45:obrázek došel po přidání doplňku...
je to těsně na kraji rybníka... ale pár chlapů s krumpáči, jeden chlap s bagrem a delším lanem na lžíci bagru, omotaným okolo obkopaného zbytku olše, cuk cuk, myslím, že by to šlo ven...
nenajde se u vás nebo v okolí nějaký podobný stroj jako na obrázcích na i-bazar.cz/...
Vložil jsem bohužel špatnou fotografii, ze které to nelze vidět. Oheň - pařezy rostou z kamenné hráze. Chemie - veškerá chemie je toxická pro vodní organizmy. Fréza, traktor, buldozer aj. - pařezy rostou z kamenné hráze, vytrhal bych tak kompelt celou horní vrstvu hráze.
Jdu vyfotit lepší fotografii, ze které to bude jasné. Pak hned dovložím.
Přidávám slíbenou fotografii. Mezi kameny v hrázi vyrustá jeden velký "chuchvalec" pařezů, z kterého každým rokem vyrůstají olše. Z každého chuchvalce je to několik pařízků o průměru cca 5-10 cm. Těchto chuchvalců je kolem hráze několik desítek... Použít hlívu ústřičnou mě již také napdalo, děkuji za návrh... Ale chtěl bych vědět, jestli nemá někdo zkušenosti s použitím dusičnanu draselného... Všem moc děkuji za rady a odpovědi...
Vytrhnout kořeny mechanicky samozřejmě nelze, protože by se tím narušila hráz. Dřevokazné houby (hlíva) by na tohle vitální "roští" nemusely vůbec zabrat. Olše má dost velké množství ochranných tříslovin a hlavně by tam houba měla až příliš mnoho vody. A opakované ořezávání výmladků až do úplného vysílení by byla práce pro vraha. A ještě pro jeho děti...
Vůbec bych se nebál použít herbicid, konkrétně osvědčený Roundup, který běžně používají i profesionálové-vodohospodáři pro likvidaci nežádoucích dřevin v rybničních hrázích. Samozřejmě ne postřikem, jen štětcem lehce máznout řezné plochy (nemusí se natřít všechny, ty trsy pahýlů mají společné kořeny). Pravděpodobnost průsaku z kořenů do vody je minimální, případné stopové průniky jsou brzy biologicky rozloženy. Údaje z příbalového letáku upozorňující na toxicitu pro vodní organismy se týkají hlavně postřiků, aby někoho nenapadlo likvidovat například pobřežní rákosí (nebo nedejbože přímo vodní rostliny) plošným skrápěním koňskými dávkami herbicidu.
Naprostý souhlas s Reeve, řešil jsem totéž, cca 30metrů břehu náhona a na něm rozrostlé olše, řádově stovky prutů o výšce i pět metrů. Takže řešení: ufiknout rostliny cca 50cm nad zemí, ideálně na jaře. Poté na řeznou plochu aplikovat štetečkem herbicid v koncentrované formě, tj. objem Glyphosate-IPA těch 300-500g/l, ne hobby roztoky. Za pár měsíců ufiknout zcela u země a znova štetečkem aplikovat herbicid (Roundup, Dominator, Kaput, atd...)... Výsledek je zaručený, nevýhodou je jen ta piplačka, ale stojí to za to. A při opratné práci se do vody nestostane zhola nic...
stejný váš případ jseme probírali na receptář.cz
Takže ve vašem případě bych to viděl na LKT,Tatru 813 nebo AV20 či 28 nevo vyproš´tovací tank(VT-55A , VT34 nebo VT 72 M4 CZ)
Tyto auto mají velmi silný naviják ,který na vytržení pařezů stačí.Tanky mají naviják otažné síle až 120 tun přes 2 kladky.Stroj postavit na to místo kde stojí to auto a natáhnout lano k pařezu a vyrvat.Takto to udělat s každým a máte pokoj.
Další možnost je je vykopat ručně,ale pokud jich máte hodně ,sháněl bych někoho se silným navijákem.Třeba lesáky s LKT nebo s traktorovým navijákem.Hlavně ne nějaký terénní osobní auto,to na to nestačí-slabej naviják.
Ohledně pařezů vždy rád poradím,nebo likvidaci provedu(pouze královehradecký kraj)Likvidací pařezů se zabývám již 8 let.
Nakonec, jak Hlíva vypadá. První fotky nahoře. Hlíva má tu výhodu, že naočkujete jen jeden konec uříznuté větvě u pařezu. Ostatní výhony pařezu, Hlíva napadne sama. Na jednom pařezu jsem naočkovala dva druhy hlívy. Za rok, pařezy se rozpadnou.
doplněno 16.12.11 21:02:
Naočkujte na zkoušku jeden sáček, když tobolky z jednoho sáčku rozřežete na tři kusy, začátek zkázy bude přes zimu pracovat. Nasadit se dají i když mrzne, jen nesmíte zapomenout zamazat je.
hlíva je sice dobrá,je i jedlá,ale já používám osvědčenou metodu vytržení pařezu.Můj děda říkal: pokud to nejde po dobrém,tak to půjde po zlém- Tatra 813 8x8 KOLOS a silný řetěz.A je po pařezu.Pokud to nejde Tatrou tak to jde bagrem nebo vyproštovákem.Ale abych se trápil s hlívou to už je mnohem rychlejší to vyrvat.15min práce s těžkou tecjhnikou a pařez je venku.A je jedno jestli je to hruška nebo ořech.
doplněno 16.12.11 22:24:Foto VT-55A
Pro "Pařezkiller." Jasné, že těžká technika je rychlejší, udělá trochu nepořádek, ale je to raz dva. Na zahradě, jsem pro citlivější postup.
Jenže rybník, je rybník a má břehy. Když se vezme těžká technika, poničí se nejen břehy, ale také kolem dokola rybníku pozemek, který asi nebude mít zpevněnou cestu kolem dokola. Je to velmi těžké. Zachovat rybník a jeho vzhled? Dávat rybník do původního stavu, po zásahu těžké techniky, to by dalo moc práce. Je to jen můj názor.
doplněno 16.12.11 23:13:
Hráz rybníka drží betonové kvádry, trháním kořenů, by se jistě břeh rybníka zničil. To by byla škoda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.