Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Begónie - co s nimi?

Od: minda® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, prosím o radu - letos jsem zasadila několik begónií na zahradu, krásně se rozrostly a kvetly - teď už přešly prvními mrazíky a já nevím, co s nimi - zřejmě vykopat a uložit hlízy, můžete mi poradit, jak na to, abych je nezničila? na internetu nacházím jen rady jak na begónie v květináčích a truhlících... ne ve volné půdě...děkuji :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

avena*
hodnocení

0x

Dobrý deň

no ak už mrzlo tak Vám asi hluzy zmrzli. Treba ich vykopať, vňať ostrihať a ak nie sú hluzy zmrznuté tak ich schovať do sucha a do tmy. Hluzy začínajú rásť, keď sa skracuje deň, ale treba ich pred mrazmi vykopať.

sebod*

mindo. Uděláš s nimi to samé, co radí udělat s těmi v květináči. Nejlépe hlízy vyjmout, opatrně očistit a pak uskladnit. Mrkni v nějakém obchoďáku, jak teď prodávají cibulnaté nebo hlíznaté rostliby. Perforovaný sáček, do něj hlízu a zasypat pilinami. Pozor na to, aby jsi uskladňovala hlízy nepoškozené a dostatečně suché.

hodnocení

děkuji... mě právě zmátlo, že s těmi begóniemi v květináči-truhlících radili nechat je v nich... tak dobře, vykopu, usuším, uskladním - děkuji :)

sebod*

S tím sušením to nepřežeň ;). A i během zimy kontroluj, zda nejsou přeschlé. To by Ti z jara nevyrašily.

26.10.11 19:26
hodnocení

aha... ok

Tak já se přidám s otázkou. Já je mám v truhlíku, ale ještě stále kvetou. Tak jak na ně? Mám ještě čekat? Díky Suzy.

avena*

Ak ich máte mimo mrazov a páčia sa Vám počkajte.

Mimo mrazů nejsou, protože je mám zvenku na okením parapetu, ale pořád kvetou. Tak já ještě počkám, díky. Suzy.

sebod*

Suzy. Begonie už raději venku nenechávej. Může se stát, že v noci náhle poklesne teplota a hlízy namrznou. Nakonec je už pomalu listopad a hlízy si potřebují odpočinout a nabrat síly na jaro. Vždyť za čtyři měsíce už mají zase začít pučet. :) Ono je už vlastně jaro za dveřmi :D

venda*
hodnocení

0x

Co nejdřív hlízy ze země opatrně vyjmout, očistit, pokud jsou některé kořínky shnilé, vlivem vlhosti trochu odstřihnout nůžkami, očistit, a uložit. Můžete je dát někam do bedýnky, do krabice a nejlépe do pilin. Normálně dřevěné piliny, nebo hobliny. To je pro begonky balzám pro duši. A nebo když nemáme piliny, může být suché dřevěné uhlí. Ale to už se hůř shání. No, a pak už jenom uložit někde na suché a tmavé místo. Hlavně to nesmí být nikde ve vlhku, protože by begonie potom shnily a musejí být ve tmě,aby nevyklíčily.No a v červnu by mohly jít zase do země. :)

Pro sebod a vendu, hlízy jsou v pilnách, ve tmě a v suchu. Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]