Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,ptřebovala bych radu jak a s čím nastrouhat zeleninu do sklenic na zimu?Dává se tam sůl a ještě něco a steriluje se to?Díky
Já dělám jednoduše konzervovanou,a to,mrkev,celer,petržel a popř.co ještě zahrada dala.Očištěnou zeleninu omyjeme,a chvilku povaříme(ne uvařit)! v osolené vodě.Necháme ji v cedníku okapat.Podle druhu zeleniny ji naporcujeme(petržel na půlku,květák na růžičky)tak,jak ji budeme používat do pokrmů.Okapanou zeleninovou směs naplníme do sklenic,a pečlivě zavíčkujeme.Ponoříme do studené vody,a sterilujeme 25min. při 80 stupních.Pokud by měly sklenice tendenci plavat,zatížíme je.Po vyjmutí je horké obrátíte víčkem dolů,a vychladlé poskládáme k použití.Takto jednoduše upravená zelenina nevysychá!Zkuste,je to rychlé a výborné.
Zavařuji proto,že mrazák mrazáku ulevím na jiné dobrotky a špajzka je veliká až dost
Oprava:"ten první mrazák tam nepatří":D
Na zimu si dělám do mrazáku malé balíčky do polévky - bez soli. Zeleninu z mrazáku mohu použít v případě potřeby i pod maso. Mrkev, petržel, celer, pórek, zeleninu na mixeru nastrouhám na větší očka, pórek nakrájím, vše smíchám a plním do malých sáčků. Část zeleniny dělám na nudličky/ to je pro děti,/zeleninu v sáčku přimáčknu a zavařím. Zabere to málo místa v mrazáku, dává se do vařící vody a je jako čerstvá. Část zeleniny si také suším, jen petržel, celer a mrkev. Je to pohodlné a dlouho vydrží.
Toto je bezvadný recept, ale je toho strašně moc, pokud budete zkoušet, udělejte si jen poloviční dávku.
2 kg mrkve, 1 kg kořenové petržele, 1/2 kg kedluben /může být i gigant/, 1/2 kg cibule, 1/2 kg zelí, 25 dkg celeru, 25 dkg rajčat, 25 dkg paprik, 5 dkg česneku.
Vše semlít na masovém strojku, nebo robotu. Přidat 70 až 80 dkg soli a hodně zelené nadrobno nasekané natě. Můžete namíchat pažitku, petrželku, celerovou nať i trochu libečku.
Dobře promíchat, plnit do malých skleniček a sterilovat 15 - 20 minut při teplotě 80 stupňů. Hodí se především do polévek, pod maso, prostě všude tam, kde používáme zeleninu. Pokud ale skleničku rozděláte a během krátké doby nespotřebujete, obsah rád zplesniví. Proto načatou zeleninu pak raději uchovejte až do spotřebování v mrazničce. /většinou si ji přendám ze skleničky do sáčku a pak zamrazím/. Dobrou chuť. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.