Nejste přihlášen/a.
Ač se to nezdá, tak mi "panelákový" jsme taky lidi a máme rádi přírodu. Proto bych si rád zasadil něco hodně bujného na zasklený balkon. Bohužel je tam v zimě zima stejná skoro jako venku a v létě když jsme v práci a nelze větrat, je to tam jak ve skleníku. Jaká větší rostlina, keř či stromek by tyto podmínky přežily? Díky všem.
Napadlo me jestli by se u vas nedarilo mrazuvzdornym palmam,nemam zkusenost,ale maji radi teplo,ale i nektere pochazi z horskych oblasti ve sve domovine a v nasich podminkach snesou az -17,-20 stupnu C,pestuji je lide na zahradach,ale treba by sly i v kvetinaci.Koukala jsem ze je mensiho vzrustu-trachycarpus nanus,nebo Opuncie by asi sly pestovat,pokud mate radi pichlaky.Jinak na pousti se take najdou rostliny kde jsou velke vykyvy teplot,muselo by se zkusit a jeste radeji s nekym poradit.Pokud tam v lete prazi,hledat rostliny ktere to vyzaduji a ktere ale take na zimu muzete v podobe hliz ulozit do sklepa a holt v zime nemit nic.Treba Cana Idica-Dosna
Popisované podmínky jsou ideální pro subtropickou flóru, přičemž limitujícím faktorem jsou nejnižší zimní teploty. Protože ty navzdory všem netěsnostem přece jenom budou vyšší než teploty venku, poohlížel bych se po rostlinách typu fíkovník, ruscus, vavřín (bez problémů snáší i teploty pod nulou), odolnější druhy palem (Trachypcarpus, Washingtonia, odolnější kultivary datlovníku...), některé odolnější citrusy (minimálně Poncirus), juky ap.
Dobrou inspiraci pro mrazuvzdorné exoty najdete například na yuccaland.cz/....
P.S.: V OBI zrovna vyprodávají vzrostlé vavříny. Pospíšíte-li si, budete mít na vánoční svíčkovou bokový list z vlastních zdrojů.
Vzhledem k tomu, že mám 10 let zasklený balkon kde je v létě i víc jak 50C a v zimě mrzne radím umělou kytku a i ta mi na slunci vybledla. V zimě sem dávám rozmarýnu a květináč raděj balím do novin.
Žena tu pěstuje úplně všechno, od fíkovníku přes orchideje až po různé speciální kytky. Na zimu jich hodně stěhuje dovnitř. Ono záleží na faktické teplotě, která tam bude. U nás jsou prakticky pořád dokořán balkonové dveře do ložnice, kde mírně pouštím topení až když je venku asi -20°C a v létě se nechává zasklení pootevřené na škvíru, aby to alespoň trochu větralo. Pokud ale někdo odjíždí třeba na víkendy, tak to takhle praktikovat nejde.
Také toužím po zasklené lodžie.Pokud se podaří na zimu utěsnit všechny škvíry,je to docela příjemný pokojíček.Před lety jsme bydleli v bytě se třemi lodžiemi a jednu jsem uzavřel okny a zábradlí utěsnit polystyrenem.Skutečně se tam dětem i v zimě dařilo.Byly tam zazimovány úspěšně i kytičky.
Dnes bych asi nechal nainstalovat bezrámová skla,ale proti slunci by bylo nutné použít IČ folie.Na podlahu koberec a mezeru kolem zábradlí zatěsnit molitanem nebo polystyrenem.V létě by se to neobešlo bez větráku.
JABRAKA
mám zkušenost ,a je dobré zasadit břečťan který je i přes zimu zelený a neopadavý...pne se po zdi..bez opory
doplněno 03.11.11 22:58:já jsem to měla,ale musela jsem to dát pryč,odledně zateplování.Mám balkon na východní stranu. Mám na balkoně závěs,který mi tlumí přímé slunce .Jak slunce nesvítí ,tak ho odhrnu,,světlá barva závěsu vám nic nezkazí. Mám ho tam stále.
Nemám ale celý balkon zasklený ,nechala jsem si spodní část plnou ,neboť mi bylo jasné ,že bych tam nemohla mít nic.
Mám tam cedris desku (nevím přesně jak se to píše) ale tak se to vyslovuje.
Nalepila jse si na ni polystyrenové čtverce a vypadá to dobře ...
I já zkoušela kdeco. Před třemi roky balkónová rajčata - výsledná výška přes celé okno, úroda asi 5 rajčátek. Letos jsem do truhlíku na okně zasela měsíčky a afrikány a ty to docela zvládly, kvetou ještě teď. Kromě toho v kyblíkách normální rajčata a docela se povedly. Jenom by mně zajímalo, proč, když na té lodžii je světla hodně, se ty kytky táhnou směrem k oknu, jako kdyby jim chybělo. Stracena
Pokud je tam zima, jako venku, tak bych možná zkusila břěčťan. Já ho mám také doma, je celoročně krásně stálezelený a zima mu nevadí. je teda dost popínavý to ano, ale na terasy a balkony se dává většiou jako ozdoba. Sem tam se občas musí zastřihnout,ale ne zase tak často. (já ho stříhám 1x za rok). Myslím, žeto je naprosto vyhovující rosltina. A nebo bych pak ještě zkusila nějakou stálezelenou rostlinu. jsou také ty, které mohou být po celou zimu venku a jsou mrazuvzdorné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.