Nejste přihlášen/a.
Zdravíím : Koupil jsem si v květináči Libeček a nevim jak na něho... světlo,zalivka , teplo... Bude doma celou zimu zelený? nebo ho otrhat a na jaře vypusti nove vyhonky? Na jaře ho chci přesadit na zahradu.. a taky nevim co mu vyhovuje ( stin, hodne nebo meně zalivky...? Kdo mate zkušenosti z touto kráááásne vonici a chutnou bylinku tak poradte...
Diky všem za rady
Nechala bych ho v chladnější místnosti, kde je světlo a příliš ho nezalévala. Stejně jako odpočívá na zahradě, bude odpočívat i v květináči. Na jaře jej vysaďte. Nebojte se, není vůbec choulostivý, já dostala maličký libeček, teď už je z něho přes léto 2 metrový keř. Pokaždé si z něho nasuším na zimu natě.
Jinak, občas ho pohnojím Kristalonem v době vegetace /asi 1 x týdně/, zálivku má rád, v době veder zalévám zahrádku každý večer, jinak obden. Mám ho v polostínu - dopoledne sluníčko, odpoledne stín. Pokud Vám na zahrádce bude vyhánět na květ, seřízněte tyto stvoly až u země. Když nepožene do květu, bude košatější a lépe Vám poroste. Je to prima bylinka.Jaga.
Libeček je celkem nenáročný,nejvíc záleží na kořenu.na zimu bych ho dal do chladného sklepa a zalival aby neproschla zemina,Brzy zjara vysadit.Snáší polostín a vydatně zalévat je to dlouholetá trvalka na zimu uvadá a na jaře brzo vyraší..Výborná bylina nejen do polévek.
klidně ho zasaďte ještě teď venku na záhon. Zimu lépe přežije venku, než doma. Jen pozor na výběr místa. Opravdu je z něho prvním, nejdéle druhým rokem mohutná rostlina. Tak ať Vám nikde nestíní.
Já bych ho teď ven nesázela. Pokud bych ho dostala odrytý od někoho ze zahrádky, tak ano. To by byla rostlina otužilá, zvyklá být venku. Ale ten květináčový, někde z OBI či z Baumaxu bude jistě choulostivý, zvyklý na teplo. Takový se teď venku už špatně uchytí.
Když to přesto zkusíte a nedopadlo by to dobře, na jaře napište - ráda dám silný, zdravý, zvyklý na venkovní podmínky. Jaga.
Jak píše sebod, ven s ním. Podlé mé zkušenosti je jedno na jaké stanoviště ho vysadíte, jen musíte myslet na to aby bylo dost místa až se rozroste v keř. Nechám vždy na některém keři pár kousků jít do semene a pak nevím komu bych libeček ještě darovala, taky děda když ryje nekouká co, a libeček přeryje, nijak mu to nevadí. Stříhám ho několikrát, jak má tak 30cm už ho beru, nechám vždy ty maličké spodní výhonky a za 14 dní můžete sklízet zase. Já už si neumít polévku bez této byliny představit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.