Nejste přihlášen/a.
Zdravíím : Koupil jsem si v květináči Libeček a nevim jak na něho... světlo,zalivka , teplo... Bude doma celou zimu zelený? nebo ho otrhat a na jaře vypusti nove vyhonky? Na jaře ho chci přesadit na zahradu.. a taky nevim co mu vyhovuje ( stin, hodne nebo meně zalivky...? Kdo mate zkušenosti z touto kráááásne vonici a chutnou bylinku tak poradte...
![]()
Diky všem za rady
Nechala bych ho v chladnější místnosti, kde je světlo a příliš ho nezalévala. Stejně jako odpočívá na zahradě, bude odpočívat i v květináči. Na jaře jej vysaďte. Nebojte se, není vůbec choulostivý, já dostala maličký libeček, teď už je z něho přes léto 2 metrový keř. Pokaždé si z něho nasuším na zimu natě.
Jinak, občas ho pohnojím Kristalonem v době vegetace /asi 1 x týdně/, zálivku má rád, v době veder zalévám zahrádku každý večer, jinak obden. Mám ho v polostínu - dopoledne sluníčko, odpoledne stín. Pokud Vám na zahrádce bude vyhánět na květ, seřízněte tyto stvoly až u země. Když nepožene do květu, bude košatější a lépe Vám poroste. Je to prima bylinka.
Jaga.
Libeček je celkem nenáročný,nejvíc záleží na kořenu.na zimu bych ho dal do chladného sklepa a zalival aby neproschla zemina,Brzy zjara vysadit.Snáší polostín a vydatně zalévat je to dlouholetá trvalka na zimu uvadá a na jaře brzo vyraší..Výborná bylina nejen do polévek.
klidně ho zasaďte ještě teď venku na záhon. Zimu lépe přežije venku, než doma. Jen pozor na výběr místa. Opravdu je z něho prvním, nejdéle druhým rokem mohutná rostlina. Tak ať Vám nikde nestíní. ![]()
Já bych ho teď ven nesázela. Pokud bych ho dostala odrytý od někoho ze zahrádky, tak ano. To by byla rostlina otužilá, zvyklá být venku. Ale ten květináčový, někde z OBI či z Baumaxu bude jistě choulostivý, zvyklý na teplo. Takový se teď venku už špatně uchytí.
Když to přesto zkusíte a nedopadlo by to dobře, na jaře napište - ráda dám silný, zdravý, zvyklý na venkovní podmínky. Jaga.
Jak píše sebod, ven s ním. Podlé mé zkušenosti je jedno na jaké stanoviště ho vysadíte, jen musíte myslet na to aby bylo dost místa až se rozroste v keř. Nechám vždy na některém keři pár kousků jít do semene a pak nevím komu bych libeček ještě darovala, taky děda když ryje nekouká co, a libeček přeryje, nijak mu to nevadí. Stříhám ho několikrát, jak má tak 30cm už ho beru, nechám vždy ty maličké spodní výhonky a za 14 dní můžete sklízet zase. Já už si neumít polévku bez této byliny představit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.