Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Azalka shazuje listy

Od: ciba* odpovědí: 3 změna:

Koncem zárí jsem dostala krásnou azalku, ale asi 2 týdny co mi shazuje listy a kvety vadnou.Kde je chyba a dá se zachránit?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

0x

Jestli ji máte v bytě, tak trpí teplem a suchým vzduchem - bohužel azalky z květinářství nezachrání většinou ani přemístění ven - je to taková jednorázová krása.

reeve*
hodnocení

0x

Azalky tak většinou reagují na vyschnutí substrátu. Bohužel, i krátkodobé vyschnutí dokáže poničit jejich kořenové vlásky tak těžce, že azalka postupně shodí listy a uhyne. A co je ještě horší, azalka takhle začne reagovat často až za několik dnů (někdy i týdnů) po vyschnutí.

Takže je klidně možné, že vaše azalka byla "odsouzena k smrti" už v prodejně, kde ji zapomněli zalít. A v době koupě byla pořád krásná, protože žila ze zásob vody uvnitř stonku. A teprve, když zásoby došly, projevil se vliv kořínků zničených suchem.

Nic lepšího než mírnou zálivku (žádné bahno!) a případné rosení vodní mlhou vám doporučit nemohu. Třeba budete mít štestí a kořenové vlásky se postupně obnoví. Ale spíš počítejte s tím, že vám azalka prostě "odejde".

Smiřte se zkrátka s tím, že azalky nejsou pokojové květiny. Prodávají se hlavně proto, že je lze snadno množit, urychlovat a "na povel" přivést do plného květu, takže jako dárek působí velmi dekorativně. Ale jako každý keř z vlhkých horských lesů, ani ony v domácnosti dlouhodobě vegetovat nemohou. A ven je pro změnu dát nemůžete, protože nesnášejí mráz.

cesmina*
hodnocení

0x

Pokojové azalky se dají ,pokud jsou v chladné místnosti,pěstovat dlouhodobě.Sama je pěstuji již několik let a dokonce jsem jednu i rozmnožila řízkováním.Nesmí se na ně ale zapomenout se zálivkou.Žádné bahno ,jenom vlhký substrát.Já bych ji přesadila do kyselého substrátu pro azalky a trošku ji sestřihla( asi na půlku).Ale nedávejte ji blízko topení.A ještě se podívejte jestli nemá mšice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]