Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Švestky kvas - plíseň

Od: berivo® odpovědí: 6 změna:

mame kvas ze švestek celkem 6 x 50.litrové sudy , 3 sudy jsou uzavřené na závit a 3 sudy jsou přiklopené víkem,a u těchto sudů se mi vytvořila plísen a není cítět vůně švstek,ale u těch sudů na závit voní jen co to otevřu,a není tam plísen.Může někdo poradit?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

1x

Plíseň je nebezpečná ,pokud se smíchá při pálení,zkazí se celá várka.Slivovice je potom hnusná a nedá se pít.Doporučuji vylít.Zeptejte se v pálenici,tam to dobře znají.Proto se také vůbec nedoporučují malé sudy,mají malý obsah alkoholu.Dříve se dávaly švestky do škopků,bez vík a hlídalo se aby nezplesnivěly.

Souhlas, plíseň vylít, kdysi jsem to zažil a neznám způsob, kterým by se s tím dalo něco dělat. My dáváme švestky do dřevěných sudů 400-800 litrů. Když už není kam dávat, tak používáme plastové 120 litrů. Sudy nezakrýváme, nahoře se vytvoří krusta, pod kterou to kvasí. Plíseň se naštěstí neobjevuje.

reeve*
hodnocení

1x

Je-li plíseň vidět na povrchu, pak docela určitě má i mycelium (podhoubí) v hloubce. Sice nesahá až na dno sudu, ale třeba jen do hloubky 5 cm, ale to rozhodně neznamená, že by stačilo odebrat jen zhruba 10 cm z povrchu a zbytek ponechat. Látky uvolňované z plísní (například známý penicilin, ale nejen on) snadno prolínají do vody, takže v plesnivém kvasu se během pár dní rozšíří do celého objemu a kvas tím znehodnotí. Některé z těchto látek se při pálení dostanou do destilátu a dodají mu velmi nepříjemnou pachuť.

1jara*
hodnocení

0x

To se mi nezdá, plíseň se neudělá na zdravém kvasu, není to jen ta krusta?Pokud je sud uzavřen, kysličník uhličitý uchrání kvas před plísněmi a octovými muškami.

jabraka*
hodnocení

0x

Několikrát jsem zde četl názor,že se nemusí obsah sudu přikrývat.Je to zcestný názor,protože z otevřeného sudu se alkohol volně odpařuje do ovzduší a je tu nebezpečí napadení plísní,nebo octovými kvasinkami.Pak je škoda kvasu a práce.Pokud je předem možnost,použít pytle na odpady,dávám do sudu tento pytel,ovoce předem rozdrcené a pytel během plnění uzavírám tak,aby se znemožnil přístup vzduchu.Nakonec se celá nádoba uzavře víkem.Celé kvašení by mělo být skončeno po 5 týdnech od poslední dávky.Delší trvání škodí kvalitě destilátu.

JABRAKA

des*

Alkohol v kvasu je vázaný na vodu,takže se neodpařuje.Proto se musí tzv "vypálit"Z kvasu se vypařuje až při teplotě blížící se varu vody.Při procesu kvašení se vylučuje pouze CO2.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kvas ze švestek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]