Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sazeni cesneku na podzim vs hloubka

Od: meri* odpovědí: 21 změna:

Vedeme s manželem dilema jak hluboko sazet cesnek ted v řijnu předm děkuji za radu.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na podzim se sází 5-7 cm hluboko, protože ho mráz ze země trochu povytáhne (na jaře stačí 3-5 cm). Nemusíte se sázením spěchat, já ho už pár let na radu starého pana zahradníka sázím až když půda párkrát promrzne (když nenapadne sníh klidně až v půli listopadu). Rostliny jsou pak zdravější a na podzim už je nenapadá žádný škůdce ani houbová choroba. Před výsadbou můžete mořit přes noc 5% rostokem sulky, nebo se teď doporučuje namočit do zředěného LIGNOHUMÁTU. Výsadba do sponu 30*10 cm. Přeji hodně úspěchů.:)

Tím jak se otepluje sazim každý rok později než předešlý. Letos až dnes, cca 7cm hluboko a jen ty nejhezčí a největší stroužky. Ty malé se spotřebují v kuchyni. Z každé hlavičky vyberu cca 5-7 nej strouzku pro sadbu.
pt®

Já už ho mám teda asi přes týden v zemi, ale bylo docela teplo, tak jsem zvědavá, co z té sadby tentokrát bude...*nevi*

doplněno 23.12.15 14:49:

Mně vyrašil česnek, mám obavy, abych o sadbu nepřišla, díky počasí. Jak to vidíte zahrádkáři?

Sazeni cesneku na podzim vs hloubka

mě zatím naštěstí ne, jen okrasný, ten už má asi 20 cm :-D Pokud bude prd zima, tak bude v pohodě. Mě jeden rok vylezl brzy, pak bylo -20°C a zbylo z něj velmi málo.

pt®

"clayman", tak snad mně ten česnek vydrží a tolik mrznout nebude. U nás je dnes +13 st.

pt, co máte za česnek? Sázela jste na začátku prosince a už ho máte venku. Tipnul bych na stánkovou odrůdu "český česnek vhodný i k sázení"ze Španělska.

doplněno 25.12.15 23:12:

pt, tak držím palce, aby vydržel. Norové ( www.yr.no ) hlásí na začátek roku pro střední Čechy až -12 holomráz.

pt®

"pckop", měla jsem svůj česnek paličák a ještě jsem dostala pár hlaviček, kde nevím původ a ten možná vyrašil. - pt

doplněno 25.12.15 23:19:

"pckop", tak na něj jedině nasypu ještě kůru, aby byl pod peřinou.

venda*
hodnocení

0x

Podzimní česnek - stroužky česneku se sází do země do hloubky 5-7 cm hluboko.

rostlin*
hodnocení

0x
Nehledejte vědu tam,kde žádná není. Prostě vezměte stroužek do ruky a podpučím směrem dolů ho píchněte do země a zahrňte.
sanyo*

mne by zajímalo, jako vypadá dnes česnek tazatele meri.., nás "česnekáře", to postihne skoro všechny, já jsem se rozhodl s druhou polovinou sázení (pacibulky) počkat, až do jara. První polovinu sadby (stroužky), jsem zasázel před týdnem. Jsem zvědav, jak celý proces dopadne..

doplněno 26.12.15 08:56:

pro pt - prosím, tu kůru požíváte poprvé, nebo již déle? ,je to zajímavé.., díky

doplněno 26.12.15 15:39:

Děkuji, jestli nám to mráz nebo něco jiného nespálí, dejte vědět, proti plevelu to může být super..

doplněno 26.12.15 15:44:

Doplňím informace - viz odkaz, na česnek je to prý dobrý..

spektrumzdravi.cz/...

pt®

"sanyo", ta kůra na česnek mně napadla letos. Jinak ji dáváme na jahody. Na podzim jsme jahody chtěli posekat srpem, ale nakonec je manžel úplně ostříhal ručně a nasypal na záhon kůru. Jahody už také raší a v létě tu kůru moc nemají rádi slimáci. Co udělá česnek nevím, dnes je +13 st. - pt

doplněno 26.12.15 15:41:

Dobře, dám vědět, popřípadě vyfotím. - pt

doplněno 26.12.15 15:47:

"sanyo", děkuji za odkaz na stránky. Je dobré se něco nového dozvědět.

sanyo*

no ty stránky jse objevil až díky tomu, že jsem hledat nějaké pomocné články k té štěpce. Jinak česnek sázím 3-4 rok,. vž dy jsem ho mořil sulkou, by dobrej, loni, resp. letos, mě začal plesnivět, musel jít brzy ven, teď mou podzimní sadbu jsem nemořil, vycházím z informací pěstitelů, kteří se nemohou shodnout , zda mořit či nemořit. Já si myslím, že výsledky má na svědomí celkové počasí a klima. česnek mám český, zasázel jsem asi tak 300 maxi stroužků, minimálně jednou tolik budu sázet pacibulky.. Tak se budeme tešit. jak nám to přezimuje..., děkuji vám, sanyo

pt®

"sanyo", *placni* - pt

doplněno 14.03.16 14:52:

česnek mně přežil zimu pod mulčovací kůrou a už je krásně venku a nepomrznul:

Sazeni cesneku na podzim vs hloubka #2
rostlin*

Legrační. :) Mulčovat česnek mne tedy nikdy nenapadlo. *smich*

pt®

já to letos na zimu zkusila prvně a udělala jsem dobře, česnek byl totiž již vyrašený a alespoň nezmrznul...

rostlin*
Pokud se jedná o česnek,který je původem z našich "luhů a hájů",nezmrzne. Podobně jako je to běžné u ozimů. Rostlina včas před zimou zahustí buněčný roztok tak,aby zamezila vzniku krystalů uvnitř svého těla.
pt®

Ano mám náš český česnek. Ale moc děkuju za postřeh, že náš česnek vydrží i v mrazech...*placni*

pt®
hodnocení

0x

Rádcové, jak to vypadá s česnekem? Už jste někdo česnek sklízeli? Mně přijde, že už by se mohl sklidit, nebo je brzy? Díky za rady...

na můj je ještě brzy, zatím květy nenarovnal.

Sazeni cesneku na podzim vs hloubka #3
pt®

"clayman", tak jsem se šla raději na můj česnek kouknout a mám to samé, také květy nenarovnal, tak mockrát děkuju za nápovědu...*placni*

pt®

Tak už jsem začala sklízet česnek:

Sazeni cesneku na podzim vs hloubka #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]