Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování durmanů

Od: klarinet* odpovědí: 6 změna:

Loni jsem si objednala na aukru semena durmanů. Máme na zahradě plevelně rostoucí durman bílý. Má krásné velké bílé květy a na jaře se hodně všude vysemení, že ho musím vytrhávat. Zalíbil se mi natolik, že jsem chtěla ještě jiné barvy. Ze semen jsem si vypěstovala durman vyjímečný, který mi vykvetl plným tmavosvětle fialovým květem. Dále durman červený a minidurmánky, ale ty hodně narostly, ale nevykvetly. Vím, že durman je háklivý na mráz. Mám je všechny přesazené přímo do země. Chci se zeptat co dále s nimi. Přesadit do květináčů a už dát domů? Ostříhat , jak zalévat atd. no všechno kolem toho.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Před prvním nočním mrazem je nutné durman přenést dovnitř domu a pak ho udržujte téměř v úplném suchu v chladné místnosti (minimálně 5°C). Listy opadají a není jim tedy třeba světla, ale zelený stonek je vděčný za každý paprsek.
Durman v zimě seřízněte, přičemž mladé rostliny seřízněte podle přání až na dvacet centimetrů nad zeminou. Vždy z jara rostlinu přesaďte do živné, nejlépe hlinité směsi.
Durman je ve všech částech jedovatý a zvláště jedovaté jsou květy a semena.

venda*
hodnocení

0x

Já bych ho klidně dala domu, přesadila do květníku a trošku zalévala, dokud Vám bude dělat parádu svými květy, rozhodně bych ho nějak nestříhala. Kdyžtak až potom bych ho trošku zkrátila,až když by mi přestal kvest. Durman se může zkracovat přes zim,ale zase moc razantně. :)

hodnocení

0x

Durman bílý, zahradní, ten se sám vysemení a sám vyroste každým rokem. I já je miluji a narostou mi pokaždé obrovské keře. U Starkla jsem si koupila ten fialový, rostlinku, vyrostl také nádherný vysoký keř, předloni. Počkala jsem, až uzrají bobule a pak vysadila v příštím jaře semínka do květináčků. Všechny se neuchytily. A letos, i když jsem měla čtyři, kvetly později a méně a bobule nevyzrály. Pak je jiný druh durmanů- datury, ty mám taky, ale ty jsou kbelíkové a vyrostou z nich opravdu skoro dvoumetrové košaté stromy. Ale jejich květy přenádherně voní. Jsou v barvách bílé, žliuté a růžové a některé mají květy dvojité, obrovské zvonce. Potíž je pak se zazimováním, protože je musíte dát do bezmrazé místnosti. Já je pokaždé dost zkrátím. Na jaře je přesadím do nového substrátu. Kamarádka je dává na jaře rovnou do země, ale pak je musí na podzim vykopávat a stejně dávat do nádoby. Zmrzly by. Ten fialový, o kterém píšete, ten má také dvojitý květ, že? Ten můj alespoň měl. Ale durman červený, to jsem ještě neviděla. Tak já také kouknu na to aukro. Jo, a jinak zalévám přes zimu jen občas, tedy ten strom, vždycky přežil. Ale mám v místnosti někdy i kolem nuly.

polinek*

,jsou Durmany dvojí jednoleté a trvalé ale také velkou zimu nevydrží. Durman jednoletý se pozná tak,že má květy nahoru a durman trvalka je má dolů takové ty zvony.Viděla jsem na zahradě jak je měli,ale nejsem si jista,jestli byl v květináči,,ale byl to velký strom.Také jsem měla letos ,ale ten jednoletý dvojitý. Na příští rok si koupím ten druhý. Mají různé barvy,lososové,žluté a pod..

stanin*

Chtěla bych ty jednoleté tzv. plevelné, ale jiné barvy než bílý, ten mám. Poraďte, kde koupím semena?

Mám obavy, že ty plevelné, jsou jenom ty bílé. Ale pokud narazíte na jinou barvu, napište sem. I já bych je ráda měla. Díky. Suzy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]