Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sedum - je to jedovaté?

Od: stracena* odpovědí: 12 změna:

Mám na zahradě rostlinu Sedum. Její čevené květy jsem si dala doma do vázy. Chci se zeptat, jestli je to nebezpečné pro kocoura, když si do toho kousne. Stracena

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pebuje*
hodnocení

1x

Sedum neboli rozchodník obsahuje mj. jedovaté alkaloidy, které ve větších dávkách působí toxicky. Po požití této rostliny dojde většinou ke zvracení (tím je sníženo riziko vstřebání jedů). I přes toto bych rostlinu raději umístila z dosahu kocoura (nepředpokládám sice, že by mu nějak "chutnala", ale jak se říká: "náhoda je..."/.

stracena*
hodnocení

No on to nejspíš nesnědl, našla jsem kousek toho listu na stole, asi do toho jenom kousl. Už jsem to dala pryč. Je ale nějakej divnej. S.

hodnocení

1x

botanika.wendys.cz/... jsou neskutečná trdla. Vím to od dcery, která má ožrané všechny rostliny. Dává velký pozor, aby v rostlinách nebyl ani stín podezření na jed. Nestojí to potom za ten strach, když kocour začne být divný. A vůbec to nemusí být z rostliny. Jen třeba nemá náladu a člověk už vidí otráveného.

hodnocení

0x

Všechno, co napsali rádci, je pravda, rozchodníky jsou mírně jedovaté, požití natě a listů může způsobit zvracení či průjmy. Mě ale zarazila jiná věc. Máte opravdu rozchodník? Mají květy totiž bílé, narůžovělé, nažloutlé či ostře žluté /R. ostrý/. Neznám žádný s červenými květy, o kterém píšete Vy. Můžete, prosím, vložit fotku Vaší rostliny? Docela by mě to zajímalo. Jaga.

stracena*
hodnocení

Jde o rozchodník nádherný, když je úplně rozkvetlý, je červený. Stracena

Sedum - je to jedovaté?

Díky, je to rozchodník. Já jsem ale vždycky říkala, že je růžový, proto jsme si nerozuměly. Jaga.

stracena*
hodnocení

Já se omlouvám za barvu, ale ten náš, když je úplně rozkvetlý, tak je skoro temně červený. Jinak kočičák je zaplaťpánbů v pořádku.

gasha*

Rostlina na obrázku je Hyloelephium spectabile. Tento druh není vůbec jedovatý, naopak - je jedlý. LIsty se používají za syorova jako oučást letních salátů, nebo jako náhrada petrželky do polévky. Zvracení může vyovat Sedum acre, ale ten rozhodně nekvete růžově ani jinak než pouze žlutě.:)

doplněno 20.10.11 20:41:

Hylotelephium spectabile - vypadlo mi jedno písmenko ve jménu rostliny

stracena*
hodnocení

Máte pravdu vy i já. Je to rozchodník nádherný, Sedum spectabile nebo taky Hylotelephium spectabile. S.

gasha*

Hylotelephium je správně, Sedum je synonymum. Hylotelephium je jednak gograficky jasně vymezeno, kdeždo rod Sedum se vyskytuje po celé šíři severní polokoule. Stejně tak morfologicky je zcela odlišné od rodu Sedum. Jeho růstový cyklus je odlišný rodu Sedum - Sedum raší hlavně v létě a kvete v dalším roce jaro - léto, kdežto Hylotelephium raší počátkem podzimu a kvete následující podzim. Těch určujících rozdílů je mono, proto je zařazení do rodu Sedum nesprávné.

stracena*
hodnocení

Abych pravdu řekla, je mi úplně jedno, jestli je to tohle nebo tamto, hlavně, že to není pro našeho kočičáka jedovatý. S.

hodnocení

0x

skoda ze nepusobi trochu jedovate na mravence,mam nekolik druhu sedum a hodne mi vzdycky mravenci sezerou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]