Nejste přihlášen/a.
dobrý den, chtěla bych se zeptat zkušeného houbaře,jak se pozná komeníček houba.Roste to na Šumavě a kolem Bečova n.T.
Možná že ještě jinde ale já jsem se s tím sešla v těchto lokalitách. Černá hlavička, černá noha a lupeny bílé?
Děkuji.D
Na vaší fotce je stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides), prý houba veskrze jedlá.
Pestřec (skutečně jedovatý) vypadá takto:
Jedovatý je, ale v malém množství jako koření se přesto používá (usušit a rozemlít na prášek).
Cituji:
Je za syrova slabě jedovatý! Co se týčekuchyňskéúpravy, s pestřecem opatrně. Používá se spíše jako koření, to znamená asi jen tři až pět tenkých plátků na jednu porci polévky, omáčky nebomasa. Houbu však nejíme, po konzumaci jídla se odstraní. Usušené plátky z nejmenších plodnic lze uplatnit jako součást houbového práškového koření.
Zdroj: hobby.idnes.cz/...
Tak jsme se do toho pěkně zamotali, co? Ale všichni měli pravdu, až na "hankauk" s tím pestřecem - stročkem. Reeve to správně opravil. Jinak v našem kraji se ryzci černohlávku opravdu někdy říká kominíček, kvůli jeho tmavé barvě klobouku a nohy. Lupeny jsou světlé, krémově bílé. Je jedlý a chutný, sbírali jsme jej letos u Sázavy.
Jinak s tím stročkem jsem se už v lese také setkala, ale i když je jedlý, vůbec neláká ke sběru a tak nikdy neskončil v mém košíku. To hříbeček vypadá úplně jinak! Jaga.
Přesto Hanku chválím, ten 1. obrázek je opravdu typický kominíček - ryzec černohlávek.
Myslím,že jsem také zkušený houbař.Já jsem se setkal s houbou,která je podobná kozáku křemenáči.Je ovšem celá tmavá,jako od sazí.Místní lesáci ji říkají kominíček také.
V žádných houbařských přehledech jsem ji nenašel,ani nemám,bohužel,fotku.
JABRAKA
doplněno 01.10.11 23:00:Ale přece jen jsem získal informaci,že by se mohlo jednat o hřib nachovýtrusný,jehož určitá varieta by mohla mít až šedočernou barvu.
JB
Máte pravdu, Jabrako, bude se jednat o hřib nachovýtrusý. Tužší houba, celá taková jakoby umouněná, rourky velice tmavé. Dost ji sbíráme na Sázavě, tam je hojná, u nás v Polabí jsem na ni zatím nenarazila. A na té Sázavě ji lidé příliš nesbírají, nějak se jí bojí kvůli tomu zabarvení. A víte jak jí tam říkají? KOVÁŘ! Že prý je taková učerněná jako z kovárny. Přitom hřib kovář je něco úplně jiného ale na Sázavě je prostě kovářem právě hřib nachovýtrusý.
Jeho popis i obrázek najdete snadno v různých atlasech:
1/ Houbařův rok - A. Příhoda /SZN 1972/
2/ Houby - poznáváme, sbíráme, upravujeme - L. V. Garibovová, M. Svrček, J. Baier /Lidové nakladatelství Planeta 1989/
3/ Houbařský atlas - M. Smotlacha, M. a J. Erhartovi /Ottovo nakladatelství 2004/ - tam nejsou houby kresleny, ale přímo fotografovány a fotka hřibu nachovýtrusého je velive zdařilá.
Určitě jeho obrázek najdete i v mnoha dalších atlasech. Je to houba jedlá a chutná, svým vzhledem ale ke sběru příliš neláká. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.