Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze použít k pěstování česnek z obchodů

Od: mirpo odpovědí: 16 změna:

ted je vhoddná doba k sázení česneku,proto bych se chtěl zeptat zda je vhodný k pěstování i ten španělský ze supermarkeu nebo ten čínský.Ve spec. prodejmnách je český ale jednou tak dražší.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Mirpo,pěstovat lze samozřejmě i ten čínský,ale jedná se o kvalitu.Podle gurmánů jeden stroužek českého paličáku vydá i za tři čínské.Takže jde o počítání.A o pochutnání.

JABRAKA

hodnocení

0x
Loni jsem nasazel pekny velky madarsky cesnek z marketu a nebylo z toho temer nic (kilo jsem nasazel a pul kila sklidil). Dle meho nazoru a zkusenosti urcite koupit kvalitni ceskou sadbu a s vysadbou jeste tak 14 dni pockat.

hodnocení

0x

Čínský česnek nesázet jedině kvalitni sadbový a nesázet každý rok ten samý ale zase jinou sadbu a ma rád pisčitou pudu.

michalov*

My sázíme už 30 let pořád dvě sadby.Jeden je ruský klon,který máme ještě po dědovi. ;) Rostou oba výborně. každý rok měnit sadbu je nereálné.

reeve*
hodnocení

0x

Sadbový česnek ve specializovaných prodejnách má několik výhod, které mnohonásobně vyváží jeho vyšší cenu: Je to schválená a odzkoušená odrůda přizpůsobená našim středoevropským podmínkám (to je ze všeho nejdůležitější!), je ošetřený proti chorobám a samozřejmě má "tradiční" chuť - což v našem případě znamená skutečně silnou a typicky "česnekovou".

hodnocení

0x

Doba k sázení česneku zatím určitě není. Tak za měsíc. Pokud chcete česnek opravdu pěstovat, kupte si sadbu. Tím,že teď ušetříte pár korun a koupíte "něco", co vypadá jako česnek, neušetříte.Když vezmu moření, hnojení a všechnu práci kolem a nakonec zjistím, že jsem nesklidil nic, nebo stejný šunt, co prodávají v supermarketu, tak bych se do takového experimentu nepouštěl.

michalov*

Sázet už můžete v první půli října.

eulalie*
hodnocení

0x

Fuj. Ten čínský česnek bych si na sadbu nedala, ani kdyby byl zadarmo. Vždyť to se nedá vůbec srovnat - český a čínský česnek. Ten čínský je opravdu hnusný. Nehledě na to, že česnek na sadbu je přímo k sadbě určen, je namořen, ošetřen apod. Tady šetříte na nepravém místě.

michalov*

Sadbový česnek si musíte k sadbě připravit sama.Jsou to v podstatě jen výběrové(pěkné) palice,ale jinak nic. Já se nesetkal s tím,že by někdo prodával namořené sadbové stroužky.

doplněno 25.09.11 09:49:

Pokud někdo prodává konkrétní sadbu česneku(s názvem),musí mít k tomu povolení. Jinak to,že koupíte sadbu od certifikovaného pěstitele ,ještě neznamená,že je to OK. My jsem před lety koupily sadbu od pana Kozáka a stála za...nic. *smich* Sadba se jmenovala tuším "Lukan".

michalov*
hodnocení

0x

Čínský,nebo španělský atd. Vám u nás neporoste ,protože je to odrůda do jiných klimatických podmínek.Kupte si normálně tzv."český česnek". Stačí normálně na tržnici ten na jídlo.Pokud to lze ,vyberte si pěkné palice.Doma je rozloupejte na stroužky,namořte a můžete sázet. Prodává se třeba v Kauflandu český,ale je drahý přímo příšerně.

doplněno 25.09.11 09:41:

Ještě doplním,že pojem " sadbový česnek " je tak trochu obchodnický trik.Klidně můžete sázet česnek ten co je urček k jídlu.

Pokud v tržnici koupíte tzv. český česnek, nikdo nezaručí odkud je. \Pravý český česnek\ může být opravdu z Česka, ale takto se prodává i ten z Číny,Španělska,Polska,atd. A neděje se to pouze na tržnicích. Pouze certifikovaná sadba zaručí, co vlastně kupujete. Takže šťastnou ruku v kupování \českého česneku\(nebo úplně jiného).

michalov*

Mimo jiné,musí mít neporovnatelně větší stroužky(má jich menší počet) než dovozové a jsou tvrdé,když je zmáčknete.U tzv. ruského a jeho klonů (to je také ten český!) jsou navíc namodralé palice(tedy ty "šlupky")Na čerstvém řezu je stroužek silně "orosený" od silice ..Jinak ho stačí ochutnat. :) Pro prodejce je ze zákona povinnost uvádět u potravim zemi původu.Takže v marketu tam uvedeno bude odkud česnek pochází,protože jsou za to velké pokuty.Certifikovaná sadba je určitá jistota,to ano,ale kdo ji má? ;)

marenka*

Teď jsem viděla český česnek v Albertu. Svázané 4 velké palice, s pár velkými stroužky, fialové a se stvolem (či jak se tomu říká). Kus za 69,- Kč

Od počátku, když píšu sadba, myslím certifikovanou sadbu,protože nic jiného sadba není. Cedule na tržištích typu sadba a vhodné k sázení jsou jenom podvod. Certifikovanou sadbu má každý kdo ji chce, ale musí si vzpomenout včas. Při popisu českého česneku jste úplně mimo. Jsou odrůdy česneku, které mají velké stroužky, ale málo a jsou odrůdy u kterých je to obráceně, tj. více drobnějších stroužků. Podle barvy slupky nepoznáte také nic. Podle chuti také ne (pokud to není čínský).Další otázka je, co si představujete pod názvem český česnek. Je to česká odrůda vypěstovaná v Česku nebo jakýkoliv česnek vypěstovaný u nás? Zkoušel jsem sadbu francouzského růžového česneku Eden Rose pěstovat tady. Česnek narostl, podle vzhledu ani chuti nic nepoznáte, ale český česnek to není.

michalov*

No jo pane,akorát,že zákazník ví přesně co má na mysli když řekne "český česnek". *smich* "Neučte starého orla létat ve skalistých horách,jak se říká." *smich* Ale budiž,hádat se s Vámi nebudu. Pěstujeme česnek už léta letoucí ve velkém,takže v pojmu "sadba" mám naprosto jasno. ;) Jestli chce někdo koupit uznanou sadbu například od našeho velkého "česnekového gurua" ing. Kozáka,klidně.Já proti tomu nic nemám. Pokud si ale koupíte třeba dvě kila pěkného česneku na farmářské tržnici přímo od pěstitele,tak si z něho klidně sadbu můžete udělat.Jediná vada na tom bude,že nebudete vědět jak se odrůda jmenuje.Tedy pokud Vám to prodavač neprozradí. *smich* A co te Váš fr. Ederose (Eden rose je růže)? Je vhodný na uskladnění? Zkoušel jste to?

hodnocení

0x

Když něco sázím, tak proto, že z toho chci mít užitek a radost. Proto mi na kvalitě sadby hodně záleží. Nikdy bych nesázela čínský česnek ze supermarketu. Je kdoví čím namořen, aby vydržel dlouhou cestu a dobu v obchodech. Jednotlivé stroužky často bývají nahnilé či mají na sobě takové rezaté skvrny. Co z toho potom může být? Odpovím si sama - nic!

Tady u nás jedna rodina pěstuje už několik let ruský paličák, jsou to koule jako pěsti a stroužky velké, jeden tak za 4 ty čínské. Prodávali je sice za 150 Kč/kilo, ale mám jistotu, že je dobrý, chutný, kvalitní. Koupila jsem si jej jenom na spotřebu, ale lidé si od nich kupovali i na sadbu a věřím, že z takové sadby opravdu užitek bude. Za ten čínský jenom zbytečně vyhodíte peníze. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pěstovat česnek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]