Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to kytka nebo plevel?

Od: karina* odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny a prosím Vás o radu. Nevíte co je to na fotu za kytku? Roste u potoka, je vysová až cca 3m,stvol má dole pak široký cca v průměru 5-7 cm. Skoro jak bolševičník, ale ten to snad proboha není.Je bílo-růžová, bílá i tmavě růžová. Semena má v lusku a po uzrání vystřelují ven . Nasbírala jsem si je , ale bojím se aby to nebylo něco, co by se mě pak rozlezlo po celé zahradě? Karina

Je to kytka nebo plevel?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Karino. Vzpomenu na název.Ale je to plevel . Opravdu ho je za chvilku plná zahrádka. *zed* Ale je krásnej, viď?*ua*

Když si chceš něco přinést z přírody na zahrádku, tak vždycky koukni kolem. Když toho tam roste plno, tak se pokochej pohledem :) a pak pryč bez kytky. Jinak se toho nezbavíš. *nevi*

karina*
hodnocení

sebod, děkuji. Je krásný ,to je fakt. Nikdy jsem to ještě neviděla. Ale myslela jsem si to, co mi píšete. Nikde to na zahradě neměli, bylo to jen u potoka. No, tak mám 10 km v nohách z výletu ,pár větviček plevelu ve váze a semínka vyhodím *smich*.Karina

sebod*

Tady u nás toho roste spousta . Hlavně kolem řek, nebo na bahnitých místech. Taky mám vždycky cukání, vzít si ji na zahradu. Ale kdysi jsem si takhle přivezla bolševník. Pak jsem si na zahradě připadala jako v pralese. Ten neřád měl fakt tři metry .*ee* Takže NEBRAT a jen KOUKAT:D

karina*
16.09.10 21:42
hodnocení

*smich*K

pepane*

Dámy a co třeba tato květina?Orlíček planý.

Je to kytka nebo plevel? #2
sebod*

Pep. Ten je taky krásný. U nás v lese kvete bíle, růžově a modře (tmavě fialově). Ten se dá na zahrádce docela usměrnit *uf*:D

pepane*

Tak je to-Impatiens glandulifera _ netýkavka žlaznatá. Invazní rostlina, hlavně podél vodních toků.;)

Problém netýkavky se skrývá v tom, že mění složení rostlinných druhů v oblastech svého výskytu, vytlačuje původní druhy a to především díky své značné konkurenční zdatnosti. Dochází postupně k přeměně původních rostlinných společenstev v druhově chudá společenstva s převahou netýkavky. Dalším problémem je, že netýkavka je statná bylina a vytváří velké množství biomasy.
Boj s netýkavkou je náročný, avšak ne zcela marný. Rostlina produkuje značné množství semen, která vystřeluje do okolí. Netýkavky mají tobolky uzpůsobené tak, že v době zralosti při sebemenším dotyku puknou a tak vystřelí semena do okolí rostliny. Takto mohou semena doletět až na vzdálenost několika metrů. Semena se šíří hlavně vodou a to na vzdálenosti mnoha kilometrů od mateřské rostliny. Protože se jedná o jednoletou rostlinu je nejideálnější netýkavku pokosit v době květu nebo ji zcela vytrhnout a tím zabránit produkci semen.

zivotniprostredi.koprivni/...

doplněno 16.09.10 23:30:

Sebi, díky.*placni*

Je to kytka nebo plevel? #3
sebod*

pep.Jsi borec *hej*

hodnocení

0x

Netýkavka a krááásně voní. Potvora je to!*vtip* Urputná!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]