Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny a prosím Vás o radu. Nevíte co je to na fotu za kytku? Roste u potoka, je vysová až cca 3m,stvol má dole pak široký cca v průměru 5-7 cm. Skoro jak bolševičník, ale ten to snad proboha není.Je bílo-růžová, bílá i tmavě růžová. Semena má v lusku a po uzrání vystřelují ven . Nasbírala jsem si je , ale bojím se aby to nebylo něco, co by se mě pak rozlezlo po celé zahradě? Karina
Karino. Vzpomenu na název.Ale je to plevel . Opravdu ho je za chvilku plná zahrádka. Ale je krásnej, viď?
Když si chceš něco přinést z přírody na zahrádku, tak vždycky koukni kolem. Když toho tam roste plno, tak se pokochej pohledem a pak pryč bez kytky. Jinak se toho nezbavíš.
sebod, děkuji. Je krásný ,to je fakt. Nikdy jsem to ještě neviděla. Ale myslela jsem si to, co mi píšete. Nikde to na zahradě neměli, bylo to jen u potoka. No, tak mám 10 km v nohách z výletu ,pár větviček plevelu ve váze a semínka vyhodím .Karina
Tady u nás toho roste spousta . Hlavně kolem řek, nebo na bahnitých místech. Taky mám vždycky cukání, vzít si ji na zahradu. Ale kdysi jsem si takhle přivezla bolševník. Pak jsem si na zahradě připadala jako v pralese. Ten neřád měl fakt tři metry . Takže NEBRAT a jen KOUKAT:D
Pep. Ten je taky krásný. U nás v lese kvete bíle, růžově a modře (tmavě fialově). Ten se dá na zahrádce docela usměrnit :D
Tak je to-Impatiens glandulifera _ netýkavka žlaznatá. Invazní rostlina, hlavně podél vodních toků.
Problém netýkavky se skrývá v tom, že mění složení rostlinných druhů v oblastech svého výskytu, vytlačuje původní druhy a to především díky své značné konkurenční zdatnosti. Dochází postupně k přeměně původních rostlinných společenstev v druhově chudá společenstva s převahou netýkavky. Dalším problémem je, že netýkavka je statná bylina a vytváří velké množství biomasy.
Boj s netýkavkou je náročný, avšak ne zcela marný. Rostlina produkuje značné množství semen, která vystřeluje do okolí. Netýkavky mají tobolky uzpůsobené tak, že v době zralosti při sebemenším dotyku puknou a tak vystřelí semena do okolí rostliny. Takto mohou semena doletět až na vzdálenost několika metrů. Semena se šíří hlavně vodou a to na vzdálenosti mnoha kilometrů od mateřské rostliny. Protože se jedná o jednoletou rostlinu je nejideálnější netýkavku pokosit v době květu nebo ji zcela vytrhnout a tím zabránit produkci semen.
Sebi, díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.