Nejste přihlášen/a.
V neděli některé televizní stanice uveřejnily neobvyklý jev - rozkvetlé jabloně.Dnes jsem našel několik květů i na svých jabloních,které při jarních mrazech o svou parádu přišly.Také jste se s tím na svých zahrádkách setkali?Bohužel jsem nezodpovědně neměl svůj fotoaparát ssebou.Ale zítra to napravím.(zahrádku mám půl hodiny od domu).
JABRAKA
Dobrý den. Já bych se nad tímto úkazem zase tak moc nepozastavoval, jako včera v reportáži v televizi. Skutečně k tomuto jevu obcač dochází. Příčinou může být chadné léto nebo pozdní mrazy v květnu. I na jiných stromech se občas vyskytnou květy v době, kdy na tom samém stromě jsou již zralé nebo dozrávající plody.
Před několika lety na podzim rozkvetla celá jabloňová alej u silnice za naší vsí. Sice řídce, ne jako na jaře, ale na každém stromě byly květy. Nedávno to ukazovali v televizi, je to prý tím, že na jaře spálily první květy mrazy, strom se brání, chce vyvést plody a tak na podzim, když je teplé a stálé počasí, nasadí květy nové. Nemá ale už tolik síly jako zjara, proto jich je méně. Protože prý vývoj a dozrání jablka trvá 160 dnů /to jsem také pochytila z reportáže/, samozřejmě, že z těchto podzimních květů už nebude nic. Ale vypadá to opravdu nevšedně.
Já jsem se letos také rozhodla obelstít přírodu a po sklizni hrášku jsem ho vysela znovu. Bylo to nějak v červenci a těšila jsem se na druhou sklizeň. Rostlinky jsou pěkné, bohatě mi kvetou, ale myslím, že té sklizně už se nedočkám, noci jsou už studené. Ta doba tepla je v našich klimatických podmínkách na dvojí zralost asi opravdu krátká. Jaga.
Příroda není nijak zmatená,je to jen jak pravila předemnou účastnice.Příroda má možnost záložních květů.V případě mrazu ,který spálil co se dálo,tak nasadí záložní květy. Bohužel u nás málo kdy plody dožrají.I když mi letos dala hrušeň 8 kousků na celý stromek a to právě z e záložní násady.Příroda je moudrá ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.