Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni. Chystáme se dosadit několik málo jabloní. Zajímaly by mě vaše zkušenosti: 1.Jaká jalboň brzy plodí? 2. Jaká jabloň má chuťově výborné plody? 3. Jaká jabloň je odolná proti chorobám? Samozřejmě všechno najednou Měl by to být polokmen, poloha Chrudim, nadmořská výska 260 m n.m. Některé odrůdy se již nedoporučují (Golden Delicious - tu jsem původně chtěla, James Grieve...), naopak jsem četla doporučení např. na Topaz... Děkuji za vaše názory. Ivana
Doporučují vám odrudu Melodie...plody sklízime koncem srpna a začatkem září,řika se mu jabličko pro cukrovkáře je velice dobré chuti.Ranní odrudy co máme ( Mia ) se mi zdaji moučne,chutnějši jsou jablička co dozrávaji trochu později.
Překvapuje mne to sklízení tak brzo. Jedná se o zimní odrůdu. Jinak jsem narouboval Melodii na pláně mimo zahradu. Je to jediná jabloň s pravidelnou úrodou. Mimo řezu nic nestříkám a je to jediné jablko, které vydrží až do jara aniž by jich většina shnila.
Asi taky začnu sklízet tak brzo, ještě před Václavem, neboť jinak nesklidím. Vždy sklidí někdo za mne. Žádní nepřizpůsobiví, většinou VIP.
Do vyšších poloh by měla být o stupeň vzrůstnější podnož. Jinak odrůdy mohou být z novějších výše uvedené letní Dima, Hana,Nela, Primula,Vitan, z podzimních Delén, Dolores, Zlatava a starší Wealthy Double Red, zimní Auralia, Blaník, Dantes, Deliga, Delor, Liberty, Zuzana. To jsou ty z novějších, kterým vyšší polohy vyhovují...
Já mám snad nejraději slaďoučké nonetity /Matčino/. Ale to není vhodné pro zimní uskladnění, mělo by se sníst tak do Vánoc, pak začnou uvnitř hnědnout a moučnatět. Nevím, proč se nedoporučují Goldeny, to jsou také vynikající jablíčka a v posledním katalogu od Starkla jsou stromky na čestném místě nabízeny za 175 Kč. Jaga.
Melodie by vašim požadavkům mohla vyhovovat, také mohu z vlastní zkušenosti doporučit Rosanu (brzká, pravidelná plodnost) nebo Rubinolu (skvělá chuť). Jsou to všechno rezistenty, takže nemusíte stříkat proti houbovým chorobám.
doplněno 19.09.11 10:46:Vámi zmiňovaný Golden Delicious je velmi náchylný k chorobám, James Grieve často trpí padlím, takže stříkat, stříkat a zase stříkat. Taková jablka si pak můžu klidně koupit v obchodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.