Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lískové ořechy - kdy sbirat a jist?

Od: honey* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den , máme na zahradě lísku a zdá se, že oříšky již budou zralé (padají na zem), ale nevím, jestli je mám nechat třeba na sítu ještě dozrát, aby skořápka byla celá hnědá.Nebo jestli je mám vyloupat a oříšky pak nechat doschnout.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Neloupat, sušit.

hodnocení

0x

Sušit nebo vyloupat a do mrazáku. Oříšky jsou pak rozmrzlé během 5 minut a stále k dispozici.

limetka*
hodnocení

0x

Oříšky posbírejte a otrhejte a nechte uskladněné na suchém chladném a vzdušném místě třeba na dřevěné lísce a aby dobře doschly, nedávejte je do příliš vysoké vrstvy. Tak je můžete mít uskladněné celou zimu, stejně jako vlašské ořechy.

honey*
hodnocení

a jak poznám že už jsou dostatečně usušené?...napadlo mě je taky dát do sušičky na ovoce, to je asi hloupí nápad, že *bzum*?

lidus*
hodnocení

0x

Louskáme je hned k vůli červivosti a ukládáme v mikrotenovém sáčku do mrazáku.

honey*
hodnocení

a jdou pak normálně hned použít třeba do vánočního cukroví?...protože tenhle rok nejsou vlašáky, tak jsem se rozhodla sbírat lískáče, těch je zase naopak tenhle rok dost...a chtěla bych je hlavně využít do cukroví...to by asi bylo možné je vyloupat, namlít, dát do sklenice a zamrazit, ne?

lidus*

Loni dcera nasbíralala jakési lískáče v aleji, neznám jméno ale rostly ve větších trsech. Vyloupaných měla 7kg v mrazáku a normálně i maminka co peče cukroví z nich pekla. Mrazíme celé a pak snadno namelete jen trochu co potřebujete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]