Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím mořit česnek

Od: delta® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den! Dnes jsem se ptala na SULKU k moření česneku a bylo mi řečeno, že SULKA ztratila certifikát a tím pádem se už nesmí prodávat. Jak budete teď řešit moření česneku? V OBI mi paní doporučila, ať záhon 2-3týdny před sázením desinfikuji DUSÍKATÝM VÁPNEM. To prý by mělo na háďátko stačit. A taky jsou prý špatné zkušenosti s česnekem z Polska... Poraďte. Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Sulka se již opravdu přestala vyrábět a teď se ještě doprodávají zásoby. Také se občas někde dostane z Polska nebo ze Slovenska. Náhrada za Sulku zatím není. Sulka je určena na moření proti háďátku, na které ale učinkuje minimálně, proti houbovým chorobám - u česneku nefunguje vůbec a proti vlnovníku česnekovému, který způsobuje vyšeptávání stroužků při skladování. Proti houbovým chorobám se nově vyrábí přípravek Rovral Aqua Flo. Dusíkaté vápno je možno použít v předstihu 3 týdnů před sázením. aby nedošlo k popálení rostlin. Potlačuje i háďátko. Důležité je dusíkaté vápno zapravit do země a pokud máte menší plochu, přikrýt folií pro vyšší účinnost. Půda musí být stále vlhká.

hodnocení

Děkuji, takže zapravit vápno do země, na 3týdny přikrýt fólií, pak odkrýt a hned sázet?

Přesně tak. Po odkrytí nechat den, dva odvětrat a sázet. Řádky 25-30cm od sebe, v řádku 10-12cm. Hloubka 6-8cm od vrchu stroužku. Po výsadbě utužit, tj.ukoulet nebo vydatně zalít.

hodnocení

des*
hodnocení

0x

My moříme česnek v hypermanganu a stačí to.

doplněno 07.09.11 12:26:

Stačí 3zrníčka do1Lvody.

hodnocení

Dnes mi bylo doporučeno mořit v agrobio.cz/...

Už mám ale koupené vápno, chci ho použít 3 týdny před sadbou. Mohu ten česnek ještě namořit v tom hypermanganu? Jak se to připravuje, je tam návod? ;)

doplněno 05.09.11 17:25:

agrobio.cz/...

lidus*
hodnocení

0x

Já mám Sulku, koupena 2010 v Brně.

doplněno 05.09.11 20:09:

Zadala jsem do vyhledavače Sulka a ve zboží na seznamu jí stále našla, prodává se v e schopech tak v obchodě minimálně staré zásoby seženete také.

doplněno 05.09.11 20:15:

Tak jsem přečetla nějaké fórum zahrádkářů a tam se píše, že Sulka je stále k dostání a vyrábí se ale jakýsi přípravek na česnek Rovnal se vyrábět přestal.

hodnocení

No ale teď je prý s ní konec...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]