Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Renovace zahrady - kvetoucí keře

Od: lucky* odpovědí: 5 změna:

Hezký den, za vaší pomoci už jsem přesadila část zahrady,ale ještě mi zbývá..ta horší půlka(-:Proto prosím o radu...Jde o předzahrádku, před domem.slunce na ni svítí od rána, asi do 16.00 hod.Půlku předzahrádky jsem obsadila roubenýma stromkama, na druhou se chystám.V současnosti jsou tam vysazené staré růže a pivoňka, které už moc nekvetou, potom hromada plevela.Moje otázky zní - kdy mám začít s úpravou zahrady - asi je to potřeba celé porýt, co staré růže? Kdy ostříhat? Pivoňku už asi dám pryč..nevím, nebo ji zastřihnout a poroste dál? Ráda bych tam vysadila kvetoucí keře nebo kytičky . Co mi doporučíte? Kdy je potřeba vysázet nové keříky? Ze staré zahrádky jsem vyryla cibulky narcisů a mečíků - kdy je mám znova vysadit do půdy?Cibulky jsem musela vyrít už na jaře, nemohla jsem je poškodit? Myslíte, že znovu vyrostou? Děkuju za odpovědi, jsem začátečnice, ráda se přiučím (-: Mějte se hezky!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lally*
hodnocení

2x

Nová výsadba se má dělat na podzim, takže teď během září a října je ta nejvhodnější doba. Je dobré podle nějaké literatury nebo rad na internetu najít rostliny vhodné na slunce. Růže se střihají až zjara, pivoňku nechte,až začne prosychat, zastřihnete ji, odstraňte nadzemní část, jen ji na jaře přihnojte. Je to rostlina, která má zůstat na stejném stanovišti dlouhou dobu, pak je hezčí a hezčí. Narcisy vysaďte hned, mečíky až na jaře- ty by přes zimu zmrzly. Mečíky uskladněte na nějakém chladnějším místě, kde nemrzne, nejlépe zahrabané v rašelině. Přeju vám hodně pěstitelských úspěchů.

doplněno 04.09.11 00:33:

Z kvetoucích keřů je vhodný třeba ibišek syrský nebo komule Davidova, z nekvetoucích je nádherná barevným listem japonská vrba Hakuro Nishiki

hodnocení

2x

Dobrý den, Luci, to je otázek. Začnu od konce. Narcisy se nechávají v půdě celoročně, proto je zasaďte hned. Mečíky se sázejí až kolem poloviny května, po "zmrzlých", tyto cibulky si zatím uschovejte na tmavém chladnějším místě /sklípek/. Staré růže, které už mnoho nekvetou, bych odstranila. Mám růže moc ráda, kupte si mladé, nové. Ale nikdy nemůžete dát na stejné místo po růžích růže další, ledaže byste vyměnila zem až do hloubky 50 cm. A to by asi byla děsná práce. Leda je dát jinam. Pivoňku bych zachovala, opravdu čím je starší, tím je hezčí, bohatší a víc kvete.

Jinak z keříků je možné zasadit ledacos. Krásná je magnólie, ale musíte počítat, že Vám hodně vyroste. Tak záleží na prostoru, který máte. Hodně se teď sázejí venkovní ibišky, sama je mám ve 3 barvách. Hezká je tavola červená, keř, který zdobí většinu roku pěknými tmavě červenými listy. Nebo vajgélie. Mám také svídu s dvojbarevnými listy /světle žluté+zelené/ a když opadají, keř je v zimě okrasný oranžovočervenou barvou větviček, které na sněhu přímo září. Hezká je i japonská vrba, ale nutno pořád sestřihávat. Mám také vrbu babylonskou, ale tu bych neradila, je to *cert* Vždycky na jaře ji uříznu asi 70 cm nad zemí, no a už má zase asi 3 metry! Z nízkých bych doporučila třeba skalník, nebo nějaké půdopokryvné jalovce, můžete si vybrat modré, nebo zlaté.

A řadím se mezi milovníky trav. Co takhle okrasné trávy? Nedají moc péče a jsou nádherné. Nějaký vousatec, pampovou trávu, ozdobnici čínskou /to je ta vodorovně proužkovaná/, kostřavu... Je jich moc.

Tak dobře vyberte, máte z čeho, je tolik krásných rostlin. Ať se Vám zahrádka podaří. Jaga.

babijana*

Dobrý den Jago, mám na Vás prosbu, sháním syrský ibišek v bílé barvě, čistě bílý. Koupila jsem si takový, ale nakonec má květy bílorůžové. Chci se Vás zeptat, zda nemáte čistě bílý a jestli byste byla ochotná mi poslat pár větviček (na ceně se domluvíme), pokusila bych se ho namnožit. Budu ráda, když mi napíšete na mail: tija7777@seznam.cz Děkuji Jana

jabraka*
hodnocení

2x

Lucky,znamená šťastný,proto přeji s předzahrádkou mnohou radost.Na ukázku posílám fotičku od dcery.

JABRAKA

Renovace zahrady - kvetoucí keře
lucky*
hodnocení

Jabrako, moc děkuju za odpověď i za milý obrázek, je to krásná inspirace!Děkuju a mějte se hezky.Martina

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pampová tráva

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]