Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Množení muškátů

Od: babkazov® odpovědí: 7 změna:

Drahé kolegyně, několikrát jste se zmiňovaly, že si množíte muškáty samy. Jako na zlost to nemůžu najít. Prosím, kdo to umíte a máte odzkoušeno, napište. :) Kdy? Teď nebo až v srpnu? Jak velký oddenek? Uštípnout? Do čeho zasadit? Do stávajícího truhlíku nebo do speciálního, nebo do květináčků? A pak v těch květináčcích přezimovat? :) Děkuji a přeji krásnou neděli

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jednou z těch množitelek jsem já, psala jsem někdy loni svůj postup.

Ostříhávám nové výhony v srpnu, většinou den dva před 20. srpnem, ale to období se váže k pouti a jinak nemá valný význam.

Určitě by se nic nestalo, kdyby se ostřihly teď, ale teď to všechno naplno kvete a nebudu do nich sahat. Ale čím dříve, tím je jistě pravděpodobnost zakořenění vyšší.

Výhonky mívám tak kolem 10 cm. Někdo i odlamuje, já do toho jdu s nůžkami a pak ještě odstřihnu konec. V hlíně pak mám asi 2-3cm stvolu, to místo s odlomeným listem uprostřed.

Dávám do kelímků od jogurtů nebo obdobných plastových květináčků. Květináčky pak dávám na zahradě pod keř na místo, kde svítí ráno slunce a pak už je stín. A hlavně tam nefouká a nic se nevyvrátí a keř chytne i nápor prudkého deště. Na zimu nosím domů do nejchladnější místnosti. Velmi opatrně zalévám, o něco víc, než jiné přezimující rostliny, co už ale mají vyvinuté kořeny. Vždycky něco uhyne, ale vždycky je na jaře co přesadit do truhlíku.

A píšu o klasických a anglických muškátech, s převislými je to jistě obdobné, ale ty nemám.

Babko, moc vám přeju, aby se vám co nejvíce muškátů ujalo!

hodnocení

Děkuji za hezkou a srozumitelnou odpověď. Toto jsem potřebovala. *pusa*

pt®

"babkazov", já dělám řízky až z jara, ale to je jedno, jen nesmí být na řízku květ, jinak to nepustí kořínky a řízek zajde. Moje zkušenost. - pt

doplněno 21.07.13 13:14:

"sebod", díky. - pt

sebod*

pt. Když se nařízkuje teď, tak do podzima narostou krásné velké sazenice. Je-li možnost je pak zjara přirychlit, tak se dosáhne dřívějšího kvetení a mohutnějších rostlin.

doplněno 21.07.13 13:40:

Jinak k tomu, co napsala "hahanaj" a "bimbam" není co dodat *palec*. Mohly by se tím živit :)

hodnocení

hahanaj*
hodnocení

2x

Důležité je si vybrat zdravou rostlinu - to je základ úspěchu jak nyní vypadá tak budou vypadat její následovníci. Kliadně nyní mužete začít odebírat řízky -asi 10cm - nesmí mít poupata ani květ - řízek by se vysiloval.Připravené řízky nechám asi 1/2 dne zavadnout a pak teprve sázím.

Já sázím do sadbovačů nebo menších květníčku /musí mít odtok/ do propustné zeminy smíchané s trochou písku ,sázím po jedné rostlince . Zaléváme mírně , řízky se brzy ujmou - nenechávám na slunci ,spíš polostín .

Teprve když vidím, že se ujaly a rostou po dobrém zakořenění sázím do trochu větší nádoby - lépe je uskladním než truhlíky . Do truhlíků sázím až s nadcházejícím jarem . Tak ať se zadaří.

doplněno 21.07.13 10:34:

zapomněla jsem podotknout, že na řízku odstřihuji lístky a nechám jen špičku olistěnou a ostatní skončí pěkně v zemině - kořínky vyraší v místě ustřižených listů/ někdo listy odlomuje já je stříhám zahradnickými nůžkami ./

doplněno 21.07.13 10:38:

našla jsem fotky z letoška jak vypadaly v březnu

Množení muškátů
Množení muškátů #2
hodnocení

Děkuji, toto jsem právě potřebovala vědět. *palec*Děkuji a přeji krásný den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]