Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím poradte co dělat s padanýma jabkama, nejsou ještě k jídlu, nedozrálé, kyselé a na zemi pouze hnijou.
Děkuji za odpověd
Dobrý den.Já dělám dětskou přesnídávku;2,5kg jablek,0,5l vody,30dgcukru-vše dusit do měkka a nechat vychladnout.Potom 1 prášek vanilkového pudinku a štávu z 1citronu,to vše rozmixovat ponorným mixerem na kaši.Dát do skleniček a 10min sterilizovat..Jako svačina je vynikající.Nebo jen tak dětem na mlsání.
doplněno 23.08.11 06:45:Ty jablka vykrájet jadřince a oloupat.
Zrovna předevčírem jsem zpracovala kyblík padavčat do míchaného kompotu - áronie, jablíčka a švestky. Je to sice fuška loupat a vykrajovat, ale už jsem doma, tak čas nehraje roli. Ze zbytku jsem uvařila rychlý jablečný kompot. Padavčata oloupat, nakrájet na čtvrtky a šoupnout do hrnce s vodou. Přidat na asi dvoulitrový hrnec 2 vrchovaté lžíce cukru a 2 ruličky celé skořice. Povařit krátce, aby se jablka moc nerozvařila. Po vychlazení přidám citronovou šťávu podle chutí a případně přisladím. Zrovna jsem neměla citron a tak jsem při vaření přidala trošku kyseliny citronové. Uvidíte, že s kompotem uspějete. I dospělá vnoučata si pošmáknou.
Já jsem si šťávu bez jablíček dávala do PET lahví a vychlazená - parádní osvěžující pití. Z jídel je možná žemlovka a nebo štrůdl - v tomto případě jsou kyselejší jablíčka žádoucí. ![]()
Jinak jsem dříve zavařovala nastrouhaná jablíčka napěchovaná do sklenic bez vody a cukru. A v zimě jak kdybych to našla - na žemlovku i na štrůdl. Při dnešních cenách a jejich raketového vzestupu se možná zase k zavařování a využití všeho, co nám příroda nabídne - zase vrátíme. ![]()
Můj taťka vytáhl lis a "šroťák". Maminka vykrojila z každého jablíčka to špatné, taťka našrotoval, vylisoval, slil do vyvařených lahví, šoupl do zavařovacího hrce a sterilizoval, zašpuntoval a naležato uložil do sklepa. Byla to neuvěřitelná paráda a dobrota, plná vitamínů.
Dá se to, myslím si, i do kompotových skleniček.
To se mi líbí! Mám jich také požehnaně. A co to je ten šroťák? Určitě to nemám, ale čím bych ten přístroj mohla nahradit? Nebo jak jinak vylisovat tu šťávu? Pochopila bych, že je musím nastrouhat, a pak nějak lisovat. Kdybych je kroutila jen tak přes utěrku, tak by mi asi upadly obě ruce. nemáte někdo nějaký fígl, jak na to? Díky Suzy.![]()
Suzy, šroťák nahraď normálním mixérem. Nechala bych to chvíli odstát, ať jabka pustí šťávu a pak bych opravdu asi kroutila přes tu utěrku...
doplněno 28.08.11 17:38:Nebo by to šlo v odšťavňovači!
Díky Michalko, zkusím to raději tím mixérem. Je jich hodně, odšťavňovačem bych to nezvládla, to je jen tak na kažodenní pití štávy. To dělám, míchám si to s mrkví. papa Suzy. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.