Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím poradte co dělat s padanýma jabkama, nejsou ještě k jídlu, nedozrálé, kyselé a na zemi pouze hnijou.
Děkuji za odpověd
Dobrý den.Já dělám dětskou přesnídávku;2,5kg jablek,0,5l vody,30dgcukru-vše dusit do měkka a nechat vychladnout.Potom 1 prášek vanilkového pudinku a štávu z 1citronu,to vše rozmixovat ponorným mixerem na kaši.Dát do skleniček a 10min sterilizovat..Jako svačina je vynikající.Nebo jen tak dětem na mlsání.
doplněno 23.08.11 06:45:Ty jablka vykrájet jadřince a oloupat.
Zrovna předevčírem jsem zpracovala kyblík padavčat do míchaného kompotu - áronie, jablíčka a švestky. Je to sice fuška loupat a vykrajovat, ale už jsem doma, tak čas nehraje roli. Ze zbytku jsem uvařila rychlý jablečný kompot. Padavčata oloupat, nakrájet na čtvrtky a šoupnout do hrnce s vodou. Přidat na asi dvoulitrový hrnec 2 vrchovaté lžíce cukru a 2 ruličky celé skořice. Povařit krátce, aby se jablka moc nerozvařila. Po vychlazení přidám citronovou šťávu podle chutí a případně přisladím. Zrovna jsem neměla citron a tak jsem při vaření přidala trošku kyseliny citronové. Uvidíte, že s kompotem uspějete. I dospělá vnoučata si pošmáknou. Já jsem si šťávu bez jablíček dávala do PET lahví a vychlazená - parádní osvěžující pití. Z jídel je možná žemlovka a nebo štrůdl - v tomto případě jsou kyselejší jablíčka žádoucí.
Jinak jsem dříve zavařovala nastrouhaná jablíčka napěchovaná do sklenic bez vody a cukru. A v zimě jak kdybych to našla - na žemlovku i na štrůdl. Při dnešních cenách a jejich raketového vzestupu se možná zase k zavařování a využití všeho, co nám příroda nabídne - zase vrátíme.
Můj taťka vytáhl lis a "šroťák". Maminka vykrojila z každého jablíčka to špatné, taťka našrotoval, vylisoval, slil do vyvařených lahví, šoupl do zavařovacího hrce a sterilizoval, zašpuntoval a naležato uložil do sklepa. Byla to neuvěřitelná paráda a dobrota, plná vitamínů. Dá se to, myslím si, i do kompotových skleniček.
To se mi líbí! Mám jich také požehnaně. A co to je ten šroťák? Určitě to nemám, ale čím bych ten přístroj mohla nahradit? Nebo jak jinak vylisovat tu šťávu? Pochopila bych, že je musím nastrouhat, a pak nějak lisovat. Kdybych je kroutila jen tak přes utěrku, tak by mi asi upadly obě ruce. nemáte někdo nějaký fígl, jak na to? Díky Suzy.
Suzy, šroťák nahraď normálním mixérem. Nechala bych to chvíli odstát, ať jabka pustí šťávu a pak bych opravdu asi kroutila přes tu utěrku...
doplněno 28.08.11 17:38:Nebo by to šlo v odšťavňovači!
Díky Michalko, zkusím to raději tím mixérem. Je jich hodně, odšťavňovačem bych to nezvládla, to je jen tak na kažodenní pití štávy. To dělám, míchám si to s mrkví. papa Suzy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.