Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Padaná jablka - jak je využít

Od: rod24* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

prosím poradte co dělat s padanýma jabkama, nejsou ještě k jídlu, nedozrálé, kyselé a na zemi pouze hnijou.

Děkuji za odpověd

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

majdalena*
hodnocení

2x

Dobrý den.Já dělám dětskou přesnídávku;2,5kg jablek,0,5l vody,30dgcukru-vše dusit do měkka a nechat vychladnout.Potom 1 prášek vanilkového pudinku a štávu z 1citronu,to vše rozmixovat ponorným mixerem na kaši.Dát do skleniček a 10min sterilizovat..Jako svačina je vynikající.Nebo jen tak dětem na mlsání.

doplněno 23.08.11 06:45:

Ty jablka vykrájet jadřince a oloupat.

 

lidka*
hodnocení

2x

Zrovna předevčírem jsem zpracovala kyblík padavčat do míchaného kompotu - áronie, jablíčka a švestky. Je to sice fuška loupat a vykrajovat, ale už jsem doma, tak čas nehraje roli. Ze zbytku jsem uvařila rychlý jablečný kompot. Padavčata oloupat, nakrájet na čtvrtky a šoupnout do hrnce s vodou. Přidat na asi dvoulitrový hrnec 2 vrchovaté lžíce cukru a 2 ruličky celé skořice. Povařit krátce, aby se jablka moc nerozvařila. Po vychlazení přidám citronovou šťávu podle chutí a případně přisladím. Zrovna jsem neměla citron a tak jsem při vaření přidala trošku kyseliny citronové. Uvidíte, že s kompotem uspějete. I dospělá vnoučata si pošmáknou. :-P Já jsem si šťávu bez jablíček dávala do PET lahví a vychlazená - parádní osvěžující pití. Z jídel je možná žemlovka a nebo štrůdl - v tomto případě jsou kyselejší jablíčka žádoucí. *tuc*

doplněno 23.08.11 10:00:

Jinak jsem dříve zavařovala nastrouhaná jablíčka napěchovaná do sklenic bez vody a cukru. A v zimě jak kdybych to našla - na žemlovku i na štrůdl. Při dnešních cenách a jejich raketového vzestupu se možná zase k zavařování a využití všeho, co nám příroda nabídne - zase vrátíme. *hej*

 

hodnocení

2x
avatar babkazov

Můj taťka vytáhl lis a "šroťák". Maminka vykrojila z každého jablíčka to špatné, taťka našrotoval, vylisoval, slil do vyvařených lahví, šoupl do zavařovacího hrce a sterilizoval, zašpuntoval a naležato uložil do sklepa. Byla to neuvěřitelná paráda a dobrota, plná vitamínů. *kafe* Dá se to, myslím si, i do kompotových skleniček.

To se mi líbí! Mám jich také požehnaně. A co to je ten šroťák? Určitě to nemám, ale čím bych ten přístroj mohla nahradit? Nebo jak jinak vylisovat tu šťávu? Pochopila bych, že je musím nastrouhat, a pak nějak lisovat. Kdybych je kroutila jen tak přes utěrku, tak by mi asi upadly obě ruce. nemáte někdo nějaký fígl, jak na to? Díky Suzy.:)

cocinkamichalka*

Suzy, šroťák nahraď normálním mixérem. Nechala bych to chvíli odstát, ať jabka pustí šťávu a pak bych opravdu asi kroutila přes tu utěrku...

doplněno 28.08.11 17:38:

Nebo by to šlo v odšťavňovači!

Díky Michalko, zkusím to raději tím mixérem. Je jich hodně, odšťavňovačem bych to nezvládla, to je jen tak na kažodenní pití štávy. To dělám, míchám si to s mrkví. papa Suzy. *placni*

Jo jo, Michalko. :) Je potřeba jablka nastrouhat, nadrtit, rozmělnit. Nejlépe tím, co doma je. Robot se struhadlem, mixerem, drtičem, je nejlepším řešením.

 

arakain77*
hodnocení

1x

Proč na hnůj?Zavezte je do sběrny.Dávají kolem 1,5kč za kilo.

doplněno 28.08.11 18:22:

...a nebo do toho kvasu.

 

hodnocení

0x

Na kompost.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Ano, na hnůj nebo do popelnice. Nejsou zralá, jsou červivá, nahnilá, to se nehodí ani na mošt či na cokoli jiného. Kdyby byla pěkná, mohli byste je dovézt do výkupu. V našem okolí už začínají podél silnic řádit cikáni s plachtami a pytli. Jaga.

 

rewq
hodnocení

0x

Do kvasu a pak nechat vypalit...

 

limetka*
hodnocení

0x

Vykrájet, nahrubo nastrouhat a do sklenic - zavařit. V zimě pak použít na štrůdl nebo žemlovku.

doplněno 31.08.11 08:28:

Jejda, teprve teď jsem dočetla všechny předcozí odpověsi a vidím, že Lidka už totéž poradila *hi*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]