Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sklizeň bylinek - jak je uchovat?

Od: lucky* odpovědí: 3 změna:

Moc Vás všechny zdravím, opět prosím o radu(-:Na zahrádce mám větší množství bylinek, hezky se mi rozrostly,takže mám pár otázek ohledně sklizně oregána - chci si dát zamrazit, mám uštipovat pouze lístky, nebo celé stonky? Kdy se vlastně bylinky sklízejí - do kdy vydrží na zahrádce.Mám tam mátu - tu zastřihnu a nechám na další roky.Dále meduňku.Ta mám taky jen zastřihnout a kdy, prosím?Šalvěj - taky vydrží přes zimu? Kdy a jak sklidit? Dále mám stévii, tu vím, že musím zazimovat doma.Nevíte náhodou kde jí bude nejlíp? Určitě zabrouzdám po netu, ale přeci jenom, pokud máte někdo zkušenosti, budu raději(-:Mějte se zatím moc hezky a předem děkuju za odpovědi(-:

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

2x

oregano - ustříhat stonky ale zamrazit jen lístky - stonky jsou do jídla moc tvrdé... na jaře znova vyraší. Sklízet dříve než vykvete...

Máta, meduňka = totéž - ale lepší je sušená (na čaj)

šalvěj taky na zimu zmizí a na jaře znova vyroste - sklízí se jenom lístky

lidus*
hodnocení

2x

Hezký den. Medunku jsem už 2x ostříhala, něco usušila, něco zamrazila (moje zkušenost je, že z té zamražené je čaj jako z čersvé), budu stříhat po třetí, dobromysl je už také ostříhaná a znou narostlá,tu zrovna moc nemám ráda jelikož prorůstá trávou a špatně se to vybírá, mátu obírám jen lístky a roste dál, saturejku jsem rovněž ostříhala a roste znovu. Stříhám jak mě napadne, obyčejně než začne vše nakvétat a bylina je mladá. Také libeček otrhávám průběžně, některý ořežu až dole a hned raší mladý.

pavja1
hodnocení

0x

Stevii mam na okne na severozapad, tzn. zadne prime slunce, pouze vecer, a roste docela dobre :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]