Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
docela se mi libi kamcatska boruvka - tu co maji u Starkla a tak premylsim, ze bych ji koupila. Libi sem i, ze zraje tak brzy v te dobe na zahrade moc ovoce neni a tak by se to jiste detem libilo, ale docela by me zajimalo, jak chutna. Mate ji nekdo. Jste s ni spokojeni - jakou ma chut? Skutecne tak brzy plodi a kdyz tak brzy plodi to znamena, ze brzy kvete - nehrozi, ze ji pomrznou kvety?
Diky moc.
Tofi
Má ji babi na zahradě je už hodně velká.Už ke konci května jsme je trhali.Jsou jiná než borůvka.Jsou takové malinko nahořklé,ale nám chutná.A jsou dobré na ovocný koláče s drobenkou.Někdo je nemá moc rád,ale my jo.Ale nejsou tak veliká, jak tam píší,jsou menší,ale takové šišaté ano.Ale jsou to první vitamíny.
Jo a květy nevím,že by někdy jim mráz nějak vadil.Možná, když budou male rostlinky.
Máme ji již více jak 10 let.Začala rodit pomalu ale třetím rokem už bylo na koláče i knedlíky dostatek.Nyní sklízíme kolem 5 kg ale máme dva keříky.Vaříme i marmeládu.
doplněno 15.08.11 23:26:Naše odrůda je již zastaralá, nyní jsou vypěstované jiné a určitě lepší druhy, ale i tak jsme spokojeni a uvažujeme o přikoupení nové.Opravdu rodí koncem května a musíte ji přikrývat před mlsnými ptáčky.
Nám rodi dost málo par plodu, mame ji asi 4 roky,už mi radili ji prostříhat,ale nevim kdy jestli ted nebo až na jaře?Pokud máte nějakou zkušenost aby měla větši výnosy dejte vědět prosím. děkuji
Podívejte,nevím jak ji máte dlouho a jak velkou.My ji máme již několik let a je vysoká tak 2m a je pořádně košatá.Manžel ji vždy srpen-září prosvětloval,všechny vnítřní větvičky ustříhnul,co se kříží,aby měla světlo.Jinak ji na podzim,přihnojil namočenými slepičáky,ale chce to jen slabý roztok,nebo máme ještě i jiné borůvky které potřebují kyselou půdu a když je hnojil hnojivem na borůvky tak i kamčatské tím přihnojil.jinak tam máme kůrovku.Borůvky se nesmějí okopávat!Na jaře jim ještě jednou dal slabý roztok kuřinců a pak když kvetou, tak hodně zalévat deštovou vodou i dostatek vody když jsou již i plody.Kamčatská borůvka nepotřebuje nějakou velkou péči.Ted je prosvětlete a přihnojte.Bud kuřincema,nebo prodávají přímo hnojivo na borůvky, udělejte si na 4 l vody poloviční dávku hnojiva.Je-li to hnojivo granulované,tak musíte trochu odhrnout půdu a dát tam kolem dokola tak hrstičku toho hnojiva a opět půdu přihrnout a třeba tu kůrovku.Ale lepší jsou ty kuřince.Ale jestli ji máte malou tak musíte být trpělivý,než z toho budete mít větší výnosy.Také potom ještě,když dozrávají,tak musíte je něčím chránit před ptáčky.My tam přehodíme starou záclonu.Majdalena
Měla jsem kamčatskou borůvku - 2 rostliny. První od Starkla, druhou z jiného zahradnictví. Ta Starklova má dlouhé sladké plody, zralé již v květnu, kdy jiné ovoce není. Vnoučata moc ráda chodí mlsat ke keři. Udržba celkem žádná /jakákoliv půda/, ale přidávám rašelinu a hnojím občas speciálním hnojivem na borůvky. A hodně zalévat!
Ta druhá měla plody oválné, spíš jako vajíčka, bylo jich mnoho, zdárně dozrály, ale nedaly se jíst. Byly neskutečně hořké. Po dotazu u Starkla jsem se dozvěděla, že se jedná vlastně o rostlinu zimolez /kamčatská borůvka je jen obchodní název/, že těch zimolezů je několik desítek druhů a pozor - všechny jedlé nejsou. Tak jsme tu potvůrku vykopali a vyhodili.
Já se Starkla nezastávám, mám s ním zkušenosti dobré i ty horší, ale opravdu by asi bylo nejlépe koupit borůvku tam, ta od něj nemá chybu. Stála asi 140 Kč, občas bývá i v akci asi za 120 Kč. Jinak - už začátkem května se obalí světlezelenými květy a nikdy se mi nestalo, že by pomrzly. Jaga.
doplněno 16.08.11 06:36:A přesně, jak už psala Cituška - v době dozrávání kolem zatlučeme kolíky a ověsíme starými záclonami, jinak by nám toho ptáci mnoho nenechali.
Mnohokrat dekujeme.
Ja vim, ze to rozhodne neni boruvka, ze se jedna o zimolez. Takze je mi jasne, ze to s boruckou nema nic spolecneho. Ale libi se mi, ze to dozrava tak brzy - takze prave, ze deti budou mit tak brzy neco na mlsani. Normalne jim ovoce moc nejede, ale kdyz si ho moohu sami natrhat tak ho snedi kila
Me prave slo o to jakou to ma chut jeslti to je pozivatelne. Chceme ji koupit prave u Starkla. Ja jsem s nim drive moc doboru zkusenost nemela, ale ted co jsme objednavali v posledni dobe, tak bylo skvele. No a i kdyz jsem neco reklamovala ,tak vse probehlo v pohode - takze se u nej nakupovat nebojim.
Takze jeste jendou moc vsem dekuji za zkusenosti.
Tofi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.