Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamcatska boruvka - mate nekdo? jaka je?

Od: tofi* odpovědí: 8 změna:

Dobry den,

docela se mi libi kamcatska boruvka - tu co maji u Starkla a tak premylsim, ze bych ji koupila. Libi sem i, ze zraje tak brzy v te dobe na zahrade moc ovoce neni a tak by se to jiste detem libilo, ale docela by me zajimalo, jak chutna. Mate ji nekdo. Jste s ni spokojeni - jakou ma chut? Skutecne tak brzy plodi a kdyz tak brzy plodi to znamena, ze brzy kvete - nehrozi, ze ji pomrznou kvety?

Diky moc.

Tofi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jakubdeda*
hodnocení

2x

Má ji babi na zahradě je už hodně velká.Už ke konci května jsme je trhali.Jsou jiná než borůvka.Jsou takové malinko nahořklé,ale nám chutná.A jsou dobré na ovocný koláče s drobenkou.Někdo je nemá moc rád,ale my jo.;)Ale nejsou tak veliká, jak tam píší,jsou menší,ale takové šišaté ano.Ale jsou to první vitamíny.

doplněno 15.08.11 21:48:

Jo a květy nevím,že by někdy jim mráz nějak vadil.Možná, když budou male rostlinky.

cituska*
hodnocení

2x

Máme ji již více jak 10 let.Začala rodit pomalu ale třetím rokem už bylo na koláče i knedlíky dostatek.Nyní sklízíme kolem 5 kg ale máme dva keříky.Vaříme i marmeládu.

doplněno 15.08.11 23:26:

Naše odrůda je již zastaralá, nyní jsou vypěstované jiné a určitě lepší druhy, ale i tak jsme spokojeni a uvažujeme o přikoupení nové.Opravdu rodí koncem května a musíte ji přikrývat před mlsnými ptáčky.

Kamcatska boruvka - mate nekdo? jaka je?
jimi*

Nám rodi dost málo par plodu, mame ji asi 4 roky,už mi radili ji prostříhat,ale nevim kdy jestli ted nebo až na jaře?Pokud máte nějakou zkušenost aby měla větši výnosy dejte vědět prosím. děkuji

majdalena*

Podívejte,nevím jak ji máte dlouho a jak velkou.My ji máme již několik let a je vysoká tak 2m a je pořádně košatá.Manžel ji vždy srpen-září prosvětloval,všechny vnítřní větvičky ustříhnul,co se kříží,aby měla světlo.Jinak ji na podzim,přihnojil namočenými slepičáky,ale chce to jen slabý roztok,nebo máme ještě i jiné borůvky které potřebují kyselou půdu a když je hnojil hnojivem na borůvky tak i kamčatské tím přihnojil.jinak tam máme kůrovku.Borůvky se nesmějí okopávat!Na jaře jim ještě jednou dal slabý roztok kuřinců a pak když kvetou, tak hodně zalévat deštovou vodou i dostatek vody když jsou již i plody.Kamčatská borůvka nepotřebuje nějakou velkou péči.Ted je prosvětlete a přihnojte.Bud kuřincema,nebo prodávají přímo hnojivo na borůvky, udělejte si na 4 l vody poloviční dávku hnojiva.Je-li to hnojivo granulované,tak musíte trochu odhrnout půdu a dát tam kolem dokola tak hrstičku toho hnojiva a opět půdu přihrnout a třeba tu kůrovku.Ale lepší jsou ty kuřince.Ale jestli ji máte malou tak musíte být trpělivý,než z toho budete mít větší výnosy.Také potom ještě,když dozrávají,tak musíte je něčím chránit před ptáčky.My tam přehodíme starou záclonu.Majdalena

hodnocení

2x

Měla jsem kamčatskou borůvku - 2 rostliny. První od Starkla, druhou z jiného zahradnictví. Ta Starklova má dlouhé sladké plody, zralé již v květnu, kdy jiné ovoce není. Vnoučata moc ráda chodí mlsat ke keři. Udržba celkem žádná /jakákoliv půda/, ale přidávám rašelinu a hnojím občas speciálním hnojivem na borůvky. A hodně zalévat!

Ta druhá měla plody oválné, spíš jako vajíčka, bylo jich mnoho, zdárně dozrály, ale nedaly se jíst. Byly neskutečně hořké. Po dotazu u Starkla jsem se dozvěděla, že se jedná vlastně o rostlinu zimolez /kamčatská borůvka je jen obchodní název/, že těch zimolezů je několik desítek druhů a pozor - všechny jedlé nejsou. Tak jsme tu potvůrku vykopali a vyhodili.

Já se Starkla nezastávám, mám s ním zkušenosti dobré i ty horší, ale opravdu by asi bylo nejlépe koupit borůvku tam, ta od něj nemá chybu. Stála asi 140 Kč, občas bývá i v akci asi za 120 Kč. Jinak - už začátkem května se obalí světlezelenými květy a nikdy se mi nestalo, že by pomrzly. Jaga.

doplněno 16.08.11 06:36:

A přesně, jak už psala Cituška - v době dozrávání kolem zatlučeme kolíky a ověsíme starými záclonami, jinak by nám toho ptáci mnoho nenechali.

tofi*
hodnocení

Mnohokrat dekujeme.

Ja vim, ze to rozhodne neni boruvka, ze se jedna o zimolez. Takze je mi jasne, ze to s boruckou nema nic spolecneho. Ale libi se mi, ze to dozrava tak brzy - takze prave, ze deti budou mit tak brzy neco na mlsani. Normalne jim ovoce moc nejede, ale kdyz si ho moohu sami natrhat tak ho snedi kila :) :) :)

Me prave slo o to jakou to ma chut jeslti to je pozivatelne. Chceme ji koupit prave u Starkla. Ja jsem s nim drive moc doboru zkusenost nemela, ale ted co jsme objednavali v posledni dobe, tak bylo skvele. No a i kdyz jsem neco reklamovala ,tak vse probehlo v pohode - takze se u nej nakupovat nebojim.

Takze jeste jendou moc vsem dekuji za zkusenosti.

Tofi

cituska*
hodnocení

0x

Jště jedna fotečka, je vidět, že plod je jiný

cituska*
hodnocení

0x

druhý pokus

Kamcatska boruvka - mate nekdo? jaka je? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]