Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Datlovník-jak pěstovat?

Od: manicka* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, přivezla jsem si z Tunisu sušené datle, ze ketrých jsem vyndala pecky.

Chtěla bych se zeptat, jak mám tuto rostlinu vypěstovat-jakou má mít zeminu, čím se má hnojit a jak často, jakou potřebuje teplotu, zda je náročná napěstování apod., nebo alespoň určit druh tohoto datlovníku?

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

manicka*
hodnocení

Ještě bych chtěla doplnit, že mi jde hlavně o určení toho druhu a jak začít(s pěstováním přímo z pecek nemám žádné zkušenosti), další info bych si dohledala sama, jenže takhle, když neznám druh, tak se na nějaké informace z internetu nemůžu dívat- jeden datlovník-vhodná teplota nad 15stupňů, druhý nad 25 *ee*

limetka*
hodnocení

0x

Nejprve nechejte semínka přejít krátkým obdobím mrazu - suchá semínka zabalte do sáčku a dejte do mrazáku cca na dva týdny. Pak normálně zasaďte do substrátu, mírně zalévejte a vyzbrojte se trpělivostí, už si to nevzpomínám přesně , ale klíčení trvalo docela dlouho. Teplota normální, pokojová.

reeve*

Datlovník z Tunisu období mrazové dormance ke svému vývoji asi nutně potřebovat nebude.

Pro "manicku":
Datlovník (rod Phoenix, na druhu téměř nezáleží, ale konzumní datle z 99% pocházejí z druhu Phoenix dactylifera) se v severní Africe, Arábii a dokonce i v oázách na Sahaře pěstuje tak hojně právě proto, že je nenáročný na kvalitu půdy, výborně snáší sucho (jak v půdě, tak v ovzduší). Zajistíme-li mu dostatek světla, dobře se mu daří i v suchých panelákových bytech. V létě mu skvěle prospívá umístění ven, na plné slunce.

Semena je možné zasázet téměř do libovolného substrátu, který udržujeme mírně vlhký (nepřemokřit!), ale pozor - klíčí velmi pomalu, přibližně tak za 2 až 3 měsíce. Donkonce se mi i několikrát stalo, že "zapomenutá" a dávno odepsaná semena vyklíčila i více než po roce. Máte-li pecek hodně (například o vánocích), můžete využít i "extenzivní" metodu: Zapíchejte pecky k běžným pokojovým květinám a časem jistě některé vyklíčí.

Ideální substrát pro dlouhodobé pěstování by měl být lehký a nepříliš výživný, například směs kupované zeminy se stejným množstvím písku. Zálivka mírná, rozhodně nesmí stát ve vodě. Mé datlovníky občas trpí puklicemi, sviluškami nebo třásněnkami.

hodnocení

0x

Mám datlovník od známé, která také zasadila pecky a pak mě podarovala datlovníčkem v kelímku od jogurtu. Dneska měří už skoro 2 m, přes léto ho mám na balkóně, ale na zimu se ho asi už budu muset zbavit. Už loni nás vytlačoval z obýváku. Mám ho v písčité půdě, 1 x týdně jej hnojím Kristalonem. A roste a roste a roste...Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]