Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se sklízí kukuřice

Od: angelo* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, nedávno jsem jel kolem lánu kukuřice. Tak jsem si řikal, jak se ta kukuřice vlastně sklízí. Když jí chci utrhnout ručně, tak to dá taky chvíli práci. Takže ruční sklízení asi nepřipadá v úvahu. Nemáte někdo tušení jakým strojem se to asi tak můžu sklízet?

Zajímá mě to spíše ze zvědovosti.

Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

3x

No, ono se to dost liší. Většina kukuřice, která je u nás pěstována, se sklízí za zelena takovým "kombajnem". Ten naseká celou rostlinu, včetně těch palic, na malé kousky . Tato hmota se silážuje a poté skrmuje dobytkem.

Některá kukuřice se nechává "na semeno". Ke sklizni dochází v době, kdy rostlina je suchá. Tentokrát je celá rostlina uříznuta u země, speciální zařízení odláme palice a zbytek rostliny je opět nasekán na malé kousky a ihned rozmetán po poli.

Obdobně se sklízí i cukrová kukuřice. To je ta, kterou známe např. jako "kukuřici na grilu". Jenom ke sklizni dochází v době, kdy je rostlina ještě zelená a zrna kukuřice nejsou zralá (v době zralosti jsou již tvrdá)

sebod*

angelo. Představ si to asi tak. Celá rostlina se dostává do jakéhosi zařízení. Je tam vtahována od svého vrchu. Prostor, kterým má projít je úzký. takže stonek projde, ale jakmile se tam objeví palice, tak je odlomena. Laicky vysvěleno ;)

hodnocení

2x

Nejsem zemědělec, ale loni v prosinci, kdy byla zima jako v ruským filmu , teploty okolo -10°C jsem byl na servisu v jednom ZD poblíž Bučovic a ráno, za tmy, se místní družstevníci srocovali kolem kombajnů, které startovali, s tím, že jedou do polí. Myslel jsem, že jim definitivně hráblo, ale ujistili mě, že se takto sklízí kukuřice na zrno. Kombajny to byly normální, jako na obilí, jen měly jinou žací lištu vepředu. Tak nevím, jestli je to jen nějaký krajový zvyk sklízet za mrazu, nebo jestli je to takto běžné.

nedaleko jsem vyrostl a co si pamatuju, tak snad v září/říjnu se sklízela a mráz k tomu být nemusel. Pak jsme doma nabrali pytle a šli sbírat popadané kousky (někdy i krásné celé klasy) pro králíky - bylo to legální, viděli nás a bylo jim to jedno, oni by to byli zaorali...

angelo*
hodnocení

Kombajn mě také napad, ale zase jsem si řikal, jak by tu samotnou kukuřici oddělily od toho stonku. Promiňte za výrazy taky nejsem zemědělec :)

angelo*
hodnocení

Díky sebode! Teď je mi to všechno jasné.

A takhle vypadá ten kombajn na sklizeň kukuřice na zrno:

old.farmweb.cz/...

Prcek, že jo? *smich*

angelo*
hodnocení

No tomu řikám mašina :)

cyril*
hodnocení

0x

Kukuřice se sklízí naprosto stejným kombajnem jako slunečnice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]