Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Habr, ptaci zob nebo Turkestánský brest

Od: tofi* odpovědí: 5 změna:

Dobry den,

chtela bych zalozit zivy plot a vaham mezi temito rostlinami - habr, ptaci zob a Turkestánský brest.

Mame zahradu na jih takze tam bude docela upal, mel by byt vysoky cca 2-3 m. Byla bych rada aby pomerne rychle vyrostl, ale zase aby nemel takove prirustky, aby byl udrzovatelny.

Poradite jaky. Mate s nekterym zkusenosti? Jakej sou vyhody a nevyhody.

Diky moc

Tofi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stafan*
hodnocení

2x

Brest neznám. Ligustrum roste rychlejí než habr ale je třeba jej dva krát do roka stříhat.

myse*

já bych šla do habru. Brest jsem fyzicky nikdy neviděla, ale co jsem se dočetla, tak roste jako blázen, využívá se spíše jako zdroj paliva než na živý plot...

Ptačí zob mi vyholuje odspoda, nestříhala jsem tak často jak jsem měla, nelíbí se mi to a asi to vyhodím...

Habr když zasadíte blízko k sobě nebo do trojsponu a stříháte odmalička, je z něj krásný živý plot.

tofi*
hodnocení

Dekuji moc :)

tak jstem i potvrdili co jsme si myslela :) Ja jsme prave chtela habr, nebot bydlime kousek od lesa a tem rostou take habry, tak si mylsim, ze krasne sem zapadne. Navic se mi libil, ze vlastne i v zime ma listy coz mi prijde idealni. Take jsem slysela, ze docela rychle roste a ze je nenarocny a to i na strihani, ze clovek ho vlastnen emuze zkazit.

Ted brest jsme taken ikdy nevidela jen jsme ho nasla v zahradnictvi - prave me zaujalo, ze rychle roste - coz by bylo super, nebot bych rada mela rychle zivy plot. Jenze se prave bojim, ze sice rychle vyroste, ale pak se zblaznim z toho, ze tobudu stihat to strihat do nejake vysky a take copak s tim odpadem...

No a ted me prave jeden zahrandik lamal na ten ptaci zob, ale moc se mi do nej nechce, tak jsem chtela slyset naroz - no a to ze vylohuje je dostatcny argument proc tam dat habr.

Takze jeste jednou moc diky

Tofi

betty*
hodnocení

0x

Mám od jara Brest, narostl do září i s 2x zastřižením do tvaru cca 1,4 m, hodně jsem zalévala, chvátala jsem se zakrytím zahrady. Je podobný habru, ale roste 3 x rychleji. Prý se zastaví růst tím, že se přestane zalévat. Každopádně jsem moc spokojená, je od země hustý a neprůhledný. Dávala jsem sazenice od Starkla cca 50 cm od sebe. Hned jsem po této zkušenosti vyplenila další starý živý plot a bude v říjnu sázet další brest. Moc se mi líbí a plní dobře a hlavně rychle svůj účel. Doporučuji.

Betty

tofi*
hodnocení

Dekuji mo c zar adu a zkusenost.

No ja bych rada take mela zahradu brzy zakrytou, ale prave se bojim, aby to pak proad tak hrozne moc nerostlo. Abych to nemusela nekolikrat rocne strihat a navïc, jak ty vetve likvidovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]