Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakým způsobem uložit rajčata aby dozraly

Od: jimi* odpovědí: 8 změna:

Keřiky napada plísen rajčatová,tak jsme plody otrhali a jsou některe zelené.Máte někdo nějakou radu či zkušenost jak je uložit pro dozráni*nevi*jestli do tmy nebo do přepravky na sluničko?Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jakubdeda*
hodnocení

3x

Můj děda je vždy zabalil každé vzlášt,do novin,a uložil je do koše se slámou a do suché místnosti,špajza,nebo do místnosti,které říkal trucovna.Ale jestli je rostlina napadena plísní,tak vám asi stejně zčernají.Také dával na okno na tu desku a nechal je tam,dozráli taky.Nesmějí mít žádný flek.

barbakan*
hodnocení

2x

Moje matka je ukládala do starého kufru a šup s nim pod postel a někde jsem slyšel(četl) že se vytrhaná rajčata(celé rostliny i s plody) zavěsí do tmavého sklepa a tam(prý) dozrála.

hodnocení

2x

To, co tu radí, se dá uplatnit u otrhaných rajčat před příchodem zimy. Také to tak dělám. Pokud vám ale začaly černat stonky, tak otrhaná rajčata vám při dozrávání zflekatí a vyhodíte je. Mě to udělalo asi po týdnu.

doplněno 06.08.11 21:45:

Přečtěte si otázku - Dozrávání zelených rajčat, je tam i foto.

bena*
hodnocení

0x

Nebo ta zelená rajčata zkuste naložit a zavařit, aby se dala jíst. Sice to údajně nic moc není, ale co už s tím... Zelená rajčata jsou jedovatá, ale pokud projdou varem /nebo myslím 90°C/, tak jed se zničí.

jakubdeda*

Ano,máte pravdu.Když babička dělá čalamádu,tak tam dává i zelená rajčata.Samotné naložené budou asi pěkně hnusné.Ale čalamáda je supr.

hopo
hodnocení

0x

Jeden ze způsobů ,jak pomoci rajčatům dozrát je uložit se společně s jablky. Sám to používám na podzim, kdy se ulož í

střídavě lysinka jablek, na ní lysinka rajčat, dále jabka atd. Vše se příkryje těsně PVC. Ze zrajících jablek uniká acetylen

který se běžně používá npř. k dozrávání banánů a pomáhá i k dozrávání rajčat. Dozrání to urychluje, nicméně výsledky

nejsou vždy stejné, zřejmě to závisí na zralosti použitých jablek a na teplotě mista uložení.

bena*

Faktická: Při dozrávání ovoce se neuvolňuje acetylen, ale etylen ;)

hodnocení

0x

My trháme rajčata lehce oranžová a balíme je do utěrky a deky, aby byly ve tmě. Během pár dní dozrajou a jsou tvrdá a velmi chutná. Na podzim odřežeme celé stvoly se zbytky rajčat a přehodíme přes bidlo ve sklepě. Postupně ve tmě dozrávají i zelená rajčata, a na lečo jsou stále vynikající. Takže nevyhodíme ani jedno rajče. Letos teda sluníčko chybí, dozrávají venku pomalu...*slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]