Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchidej usychá - Co dělat?

Od: elmacka* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám orchidej phalaneopsis. Před pár dny začal konec stonku s květy schnout, květy opadaly a stonek se stal tak do 1/3 suchým stvolem. Nevíte někdo, prosím, jestli jsem to nějak zapříčinila já a nebo je to normální? Vím, že květy musí jednou opadat :), ale vrtá mi hlavou to seschnutí... Také by mě zajímalo, co teď s tím? Jestli ten ustřihnout celý stonek nebo jen tu suchou část a nebo to nechat tak, jak je? Děkuji moc za jakékoliv rady a odpovědi :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den,

tento jev je naprosto normální-phal. prostě odkvétá. Zřejmně ale kvetl již dlouho předtím a nebo se dostatečně neadaptoval na prostředí a situaci při převozu a tak reaguje tímto způsobem-že sesychá celý květní stvol. Pokud ale ještě neseschl celý a jste netrpělivá na kvetení, tak je lepší uříznout nad prvním spícím nevykvetlým očkem (většinou 3-5 kolínek nad substrrátem)-květenství je tak rychlejší i když někdy na úkor kvality. Pokud nespěcháte na květy, tak radím květní stvol uříznout dole u báze rostliny (co nejníže u substrátu). Počítejte ale pak, že si dá rostlina chvíli pauzu ;).

lidka*

Díky kolegyně za rady. *placni* Jdu namíchat zředěné hnojivo, ať si má orchidej pochutná. :) Myslíte si, že mohu jemně namíchané hnojivo použít i na jiné pokojovky? A určitě nechám svou orchidej odpočinout - to si zaslouží, když teď tak krásně kvete. *tuc*

doplněno 10.08.11 17:17:

Díky i tobě suzy. Ty jsi už odborník - to kam se hrabu. Ale i tak z ní mám radost a doufám, že mi bude dělat potěšení díky všem vašim radám. Já jsem se jenom přifařila k původnímu dotazu a jak vidím - jste skvělé! *placni*

Ahoj Lidko. Já to dělám tak, že si naředěděné hnojivo dávám do lahví a napíšu které je na kterou rostlinu. Mám totiž bromélii, kaktusy, a samozřejmě orchideje, mimo ostatních rostlin a těch venkovních. Jak Ti tady mnozí už poradili, přihnojuj. Co se týče dotazu na usychající stvol, tak já bych odřízla jen ten uschlý kousek. Ale také záleží na tom, kolk z něho zbylo. Orchidejí mám šest, a u jedné jsem po opadání květů, jen nehty odstranila konečky, prostě jsem ho pouze zaštípla. Měla dva výhony. Z původních stvolů, po čase, vyrašily nové větvičky a z nich další a další. Začala kvést někdy v dubnu, napočítala jsem 64, květů-poupat. Rozvíjejí se postupně, ještě stále kvete a ještě nejsou všechny květy rozvité. Musela jsem sundat záclonu, tak moc se rozrostla. A to mám široký parapet. U té druhé, jsem to udělala tak, jak mi někdo poradil, za třetím kolínkem. Ale z té vyrašily jenom dva stvoly, má sice krásné květy, ale bylo jich nesrovnatelně méně. No a ty další jsou novější, a zatím ještě kvetou na původních stvolech. Koupila jsem specielní hnojivo pro orchideje v tyčinkách. Zalévám tak, že ohřeji dešťovku, aby byla vlažná, ne teplá. Mám takový vysoký hrnek z porcelánu, postavím do něho kýťu naleju vodu a odměřím na budíku půl hodiny. Přebytečnou vodu nechám vykapat a vrátím na místo. Pak ještě kontroluji, a případné zbytky vody vyleji. Pro každou novou lázeň, vodu přihřeji. Ono to trvá, než vykoupu všech šest. Ale stojí to zato. Když je někdo uvidí, jen řekne ááách, ty jsou krásné, jak to děláš? Tak jsem to teď řekla všem, kteří jsou milovníky orchideí. :)

Zdravím, rádo se stalo :). Hnojivem na Orchideje můžete určitě zalévat i ostatní pokojové květiny, složení je podobné, jen je tam asi více fosforu pro sílu květů, ale to vůbec nevadí, určitě ne v takto hodně naředěném poměru, jaký se používá na Orchideje.

Důležité je nejvíce asi to, že se používá dešťová voda, neboť voda z kohoutku je na některých místech v republice zcela nevhodná-dochází k zasolení kořenů a to Orchideje nesnáší, kořeny odchází a rostlina chřadne. Kvalita této vody je na různých místech velmi odlišná a tak se stává, že někomu rostliny rostou v pohodě i když používají normální vodu z kohoutku a někomu naopak vydrží jen chvíli ačkoliv se o ně starají jinak správně.

lidka*
hodnocení

0x

Já jsem loni dostala mou první orchidej v květináči - krásnou světle fialovou. Hrozně dlouho kvetla. Poté začaly opadávat květy - přesně jak píšete. Když opadal poslední květ, uschnul i stonek. Nechala jsem ho, nestříhala - tuším, že se nemá stříhat celý. A letos mi vyrazily dokonce dva. Byla jsem šťastná jak blecha. *tanec* A opět mi krásně kvete - skutečně nádhera. Dostala jsem od vnučky hnojivo na orchideje. Zatím jsem nehnojila, bojím se jakkoliv zasahovat do kvetení - vždyť i dosud bez hnojiva je mi odvděčila za mou péči a občasnou pochvalu :D - krásnými květy.

doplněno 03.08.11 13:21:

Přidám ještě několik jistě dobrých rad:

ireceptar.cz/...

Tak ať se nám daří a potěší nás krásné květy. *placni*

sebod*

Lidko. Orchidej MUSÍŠ přihnojovat na květ. I teď, kdy Ti krásně kvete. Tím, že ji nebudeš hnojit, tak se Ti bude snižovat počet výhonů i jednotlivých květů na nich.

Pro tazatelku. Záleží na Vás, jak se rozhodnete. Někdo střihá stvol až u listů. Jiní napočítají odspoda cca 3-4 pupeny a nad tím to ustřihnou. Z pupenu vyraší nový stvol s květy.

Jinak pohledejte tady v prohlížeči. Je tu spousta a spousta rad, jak se o orchidej starat.

Tak ať Vám krásně kvete :)

Pro Lidku-hnojivo na orchideje je na přilepšenou opravdu důležité, ale nikoli jak radí výrobce na koncentrátu! Použijte jej bez obav pouze v desetinovém ředění-tedy pokud výrobce radí 10ml na litr, použijte bez obav 1ml na litr dešťovky a to pak můžete při každém máčení, nikoliv jen jednou za 14dní. Je to ale složitější-tímto návodem neublížíte žádné orchideji. Jinak každý druh je jinak náročný a snese různě živin a zálivky.

tutka*
hodnocení

0x

Tohle je úplně normální. Ale stonek nestříhejte, pokud nebude úplně suchý. Někdy může ještě obrazit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]