Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sežínání jahod po létě?

Od: aloisb® odpovědí: 13 změna:

Pěstuji jahody na folii a mají krásné velké listy. Známá mi radí, abych vzal srp a ty listy normálně požnul, že prý se jahody tím zmladí, do zimy vyrostou nové listy, které lépe přezimují. Já se však domnívám, že se tak keříky i půda pod folií zbytečně vysílí. Nechal bych to zarostlé až do jara, kdy bych uschlé listy a šlahouny odstříhal. Co je správné?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vaše známá vám radí velmi dobře,děláme to také tak,a na jaře opravdu vyrostou nové a krásné zdravé lístky.Dobrou chuť:-P

doplněno 01.08.11 18:57:

Ještě se to nestalo,aby zmrzly,nicméně,pokud máte takové veliké obavy,tak je seřízněte až na jaře,opravdu nebudete litovat,spíše naopak:)

hodnocení

Jenomže ty nové krásné a zdravé lístky vyrostou ještě do zimy a pak zmrznou. Nebo ne?

hodnocení

3x

Dobry den,nevim kolikatym rokem mate tyto jahody ,bezne se pestuji tak 3-4 roky.prvnim rokem po vysadbe moc jeste neplodi a spise druhym a tretim za predpokladu,ze se puda radne pripravila a ma dostatek zivin.Aby se prodlouzila plodnost jahod ,tak se opravdu jeste posekaji a tim si pridate jeste tak rok .dva ,ze nemusite honem likvidovat.Co se tyka odnozi,je spravne hned odstranovat,aby nevysilovaly sazenice.dobre je si ponechat nejake volne misto, a kazdy rok si zasaf´dit radecek nyvych jahod,nestane se vam,ka´dyz sr´tare zlikvidujete,ze nemate dalsi na peknou sklizen.takze zminene slahouny,muzete nechat jeste pekne prokorenit,udelat si odedelenim nove sazenicky a na podzim zasazet.Ja sazim jahody nejradeji po bramborach ,puda je cista a vyhnojena.Takze co vam tu radi je urcite spravne.

doplněno 01.08.11 22:25:

Omlouvam se za preklepy,zlobi me klavesnice.

hodnocení

Tak už jsem to začal stříhat, je to hrozná džungle. Původně jsem chtěl vyměnit všechny sazenice za nové, ale nyní tedy ten záhon, co jsou tam už 3.rokem jen ostříhám a vyměním jen ty zakrslíky, co neměly žádné plody. Mám sazenice v kelímkách. Díky všem za rady.

dobry den,jestli tomu dobrte rozumim,davate nove sazenice na stejne misto,co byly stare?Lepe je na odpocinute misto,nechat si vzdy volne na vymenu a pestovat treba brambory.Pokud bojujete s mistem,tak alespon pridejte kompost a zapravte nejake prumyslove hnojivo.Neni to ale fak dobre .Radeji radk obetujte ,zlikvidujte,vyhnojte hnojem,pestujte trev´ba i celer nebo nejakou zeleninu co potrebuje dost hnojeni,myslim samozrejme pristim rokem a po sklizni za rok muzete jak´hody zase sazet s pridanim kompostu.Takhle se to poplete stare mlade,pak se v tom nevyznate.Ted me dochazi,préstujete na folii i mezi radkem,nebo jen pruhy mezi sazenicemi?ze by jste nemohli mit sadbu pokud je to cele na folii?Je jink dobre ze to urezavate,to chce.

hodnocení

Fólii mám přes celý záhon, ale sazenice si dělám zapuštěním šlahounů do kelímků. Mám jeden záhon starý 3 roky a tak chci zkusit ostříhat a jen do některých míst, kde jahody uhynuly, dát nové sazenice, ale příští rok stejně celý záhon zlikviduji a dám tam hrášek nebo salát a zeminu vylepším přidáním kompostu. Ostatní 2 záhony jsou staré 1 rok a tak ty pouze sestřihnu, ale uhynulé keříky opět nahradím novými sazenicemi.

07.08.11 17:47

j.j

Dobrý den,já mám sazenice prvním rokem a jahody krásne plodily,kopce byly samostatné a tak se v záhonku dalo pohybovat,ale ted jak zapoští šlahouny tak z toho začíná být džungle.Myslíte že mám šlahouny ostříhat a pak záhonek pokosit? Dekuji Gábi.

Gabi,pokosit ne,aleslahouny musite urezavat u sazenice,nebot vam vysiluji matecnici.

a kdy se do toho mám asi pustit,aby šlahouny ještě do zimy jednou nenarostli?Kosit to teda nemám vůbec?,děkuji

lidus*
hodnocení

3x

Pokud pustím do zahrady manžela s kosou mám pokosené vše co tam roste včetně lílií a další rok zase vše roste, kvete a plodí bez problémů. Jeden rok pokosil i hortenzii se slovy Liduško ten kaštan co tam rostl jsem posekal také, sice jsem ječela ale nijak jí to neublížilo. Jahody kosíme léta, každý čtvrtý třetí rok vysazujeme nové, do kelímků od jogurtu před pokosením zasadíme šlahouny a necháme na záhonu asi 3 týdny ještě napojený mladý šlahoun k původní jahodě, pak odstřihneme a vše pokosíme, nevím zda je to tak správně ale kosíme až v září.

Lidus,docela jsem se zasmala s toím kastanem,znam to take v podobnych situacich,ale snaha je.

jakubdeda*
hodnocení

2x

Babička každý rok starší jahody opravdu posekala,nebo nůžkama ostříhala.Nechala tam jen to prostřední,přesně nevím jak se to jmenuje"srdíčko?"U nových to nedělala.A u těch co posekala nebo ostříhala,opravdu krásně obrostly.Na jaře byly jahody zase krásné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]